Samsung E210: Co skrývá za lesklým kabátkem?

Je celkem pohledný a od každého umí trošku. Bude to ale stačit na úspěch, nebo jej nedostatky srazí ke dnu?
Kapitoly článku

Displej zaostává

Popisovaný Samsung si jistě nevybojuje své postavení na trhu pomocí displeje. Ten hlavní, ač relativně velký, má dnes již opouštěné rozlišení pouhých 128 × 160 bodů. A to, že je aktivní TFT a zvládne zobrazit 65 tisíc barev mu taky není moc platné. Na displeji je viditelný poměrně hrubý rast. Díky solidnímu kontrastu je pro běžné užívání dostačující, přehrávání videa či prohlížení fotogalerie už ale hraničí s utrpením. Jas a délku trvání podsvícení displeje můžete nastavit v menu. Čitelnost je dobrá i na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Druhý displej v telefonu je na vnější straně. S rozlišením 96 × 96 bodů by bylo zbytečné ho dělat barevný, a navíc použitý monochrom je třeba pochválit za výborný kontrast. Informační účel, který je mu určen, bez nejmenších pochybností splňuje na výbornou. V pohotovostním režimu zobrazuje hodiny, sílu signálu a ukazatel stavu baterie. Přijaté SMS, zmeškané hovory či připomenuté události z kalendáře jsou zobrazeny a nezmizí, dokud si je nezkontrolujete otevřením telefonu. Vnější displej lze rozsvítit podržením některého z bočních tlačítek, avšak zobrazené údaje jsou čitelné i při denním světle či osvětlení v místnosti. Není tedy nutné telefon nijak oživovat a neustále máte přehled o tom, co jste zmeškali. Skvělé.

Klepněte pro větší obrázek 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnějšímu informačnímu displeji snad není co vytknout

Prostředí? Klasický Samsung

Kdo zná některý Samsung střední třídy z poslední doby, ten se neztratí. Některé funkce a nastavení bych zařadil jinam, případně je jinak pojmenoval, ale v zásadě se telefon ovládá bezproblémově. Pohotovostní displej vám vždy zobrazí popisy funkcí kontextových tlačítek, nezbytné informační ikonky síly signálu, stavu baterie, zvoleného vyzváněcího profilu, budíku a další ikony dle aktivovaných funkcí či událostí. Řádek pod informačními ikonami je vyhrazen pro datum a čas. Na zbylé ploše si můžete aktivovat zobrazení kalendáře či dvojitého času. Displej si pak můžete vylepšit volbou tapety na pozadí. Líbila se mi také funkce dynamické pozadí, která zajistila při každém zobrazení pohotovostního displeje zobrazení jiné tapety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí telefonu

Do hlavní nabídky se dostanete stiskem levé kontextové klávesy. Středové potvrzovací tlačítko opustil popisek zavináče a byl nahrazen popiskem OK, funkce neúnavného a tvrdohlavého připojování k wapu mu však bohužel zůstala. Hlavní nabídka je tvořena maticí devíti ikonek, lze si ale zvolit i druhou variantu ve formě sloupcového seznamu. Jednotlivé ikonky jsou v základní černé barvě nabídky velmi šeredné, doporučuji přepnout barvu menu na bílou, kde má každá ikonka alespoň vlastní barvu. Po najetí na ikonu se zobrazí animace, která je však zdlouhavá a o nic hezčí než samotné ikony. Spočívá pouze ve zvýraznění vybraná položky formou „rozrolování“. Naštěstí nemusíte čekat na dokončení animace a vybranou položku lze potvrdit rovnou. Na úrovni nabídky už tlačítko OK plní svou funkci tak, jak se očekává. Další úrovně nabídek jsou textové, mačkáním vodorovných směrů na navigační klávese je lze rychle přepínat. Lze také využít rychlejšího způsobu a celou nabídku procházet pouze pomocí klávesových zkratek. Procházení nabídkami telefonu je dostatečně rychlé, jedině snad fotoaparát vyžaduje k náběhu poněkud delší čas, než by bylo příjemné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zvolíte raději černý, nebo bílý skin?

Čtyřsměrná navigační klávesa slouží pro rychlý přístup k vybraným funkcím z pohotovostního režimu. Pomocí nastavení zkratek si můžete definovat pro každý směr vlastní funkci, ale je až k zoufání, že namapování potvrzovacího tlačítka pro připojení k wapu změnit nelze. V základním nastavení vás tedy směr nahoru přepne do položky Moje menu, pohybem doprava aktivujete MP3 přehrávač, směr dolů vás připojí ke službě Yahoo search a směr doleva aktivuje tvorbu zpráv. Pravá kontextová klávesa se stará o vstup do seznamu kontaktů a barevné telefony a tlačítko C mají svůj jasný význam. Nelichotivou zmínku zasluhuje i základní nabídka, kdy z devíti pozic v matici jednu zcela zbytečně zabírá položka Yahoo search. A dále trochu nelogické vyčlenění kalendáře, který má v hlavní nabídce vlastní pozici a naopak skrytí všech ostatních organizačních funkcí do položky Aplikace.

Zdatný telefonista

Tisíc vícepoložkových kontaktů, přesně tolik se vejde do paměti telefonu. U každého kontaktu si můžete uložit až pět telefonních čísel, e-mailovou adresu a libovolnou textovou poznámku. Každý kontakt lze také zařadit do skupiny volajících a určit mu vlastní vyzváněcí melodii a obrázek. Skupin volajících si můžete vytvořit celkem deset. Vyhledávání v seznamu se děje postupným zadáváním jmen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlasitost sluchátka pro telefonování je uspokojivá, komu by nestačila, ten má možnost využít hlasitý odposlech. Příchozí hovor lze pomocí tlačítka pro regulaci hlasitosti odmítnout bez otevření telefonu. Můžete si také nastavit, aby zmíněné tlačítko pouze vypnulo vyzvánění. S telefonem se dovoláte ve všech GSM sítích o frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz, UMTS není podporováno. Tento model bohužel nepodporuje ani vyzváněcí profily a tak si budete muset vystačit s vibracemi či melodiemi nastavenými pomocí skupin volajících. Jako vyzváněcí melodie lze zvolit soubory typu MP3, AAC, AAC+, WMA nebo 40ti hlasou polyfonní melodii. V nastavení telefonu je pak ukryta ještě jedna zajímavá položka, kterou je Offline mód, neboli letový režim.

A co e-mail?

Podívejme se co umí E210 na poli zpráv. Dovolí vám sice odesílat textové i multimediální zprávy, ale e-mailový klient v něm nehledejte. Číst i psát zprávy je v tomto případě možné až na šesti řádcích. Lze odesílat dlouhé SMS zprávy skládající se z dvanácti částí. Ovšem počítadlo je podle mne zcela nevyhovující. V průběhu psaní vidíte, na kolik zpráv bude vaše snažení rozděleno a také můžete pozorovat odečítání znaků z celkového limitu na dvanáct zpráv dohromady. Kolik vám ale zbývá znaků do naplnění jedné zprávy, to se nikde nedozvíte. Pokud chcete používat slovník T9, musíte si vybrat. Buď budete psát s diakritikou a do jedné zprávy se vejde méně znaků, nebo můžete psát pomocí T9 bez diakritiky a plná délka zprávy zůstane zachována. Vytvořenou zprávu lze najednou odeslat až na dvacet různých telefonních čísel. Při odesílání si navíc můžete zvolit, zda chcete zprávu pouze odeslat nebo zároveň i uložit do paměti. Do paměti telefonu lze uložit 200 zpráv SMS, zvětšení tohoto počtu uložením na kartu není možné. Zprávám však vlastní zvuk nepřiřadíte, vybírat můžete pouze ze čtyř zvuků přednastavených.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tvorba zprávy MMS si mne v tomto případě nezískala, editor se mi zdá nepřehledný a velmi chaotický. Na každou stránku zprávy můžete vložit předmět, obrázek nebo video, zvuk a text. Pokud ale chcete přiložit obrázků víc, je třeba vytvořit novou stránku, kterážto položka je zahrabána hluboko v menu editoru. Maximální velikost MMS je omezena na 300 kB, její postupné zaplňování vám ukazuje počítadlo v pravém rohu, které je ale velmi nezřetelné. Před odesláním si můžete zkontrolovat výsledek v náhledu. Odeslat zprávu je pak možné opět dvaceti příjemcům najednou, přičemž lze využít čísla posledního příjemce pro rychlou volbu.

Organizační průměr

Jak už jsem zmínil, samostatnou ikonu v hlavním menu má vyhrazen kalendář. Standardně je zapnutý měsíční náhled s možností zobrazit podrobnější náhledy týdenní nebo denní. Vkládat můžete poznámky ve třech kategoriích a to Plán, Výročí a Úkol. Každá z těchto kategorií je v měsíčním náhledu u příslušného dne označena zatržítkem příslušné barvy. Maximální počet záznamů je 100 od každého typu, celkem tedy váš kalendář může obsahovat až 300 položek. U každé z nich nastavujete začátek, konec, opakování a také melodii, kterou se má událost připomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další funkce organizačního charakteru byly zahrnuty do položky Aplikace. Asi všechny bude zajímat především budík. V telefonu jsou obsaženy celkem tři. U každého z nich lze nastavovat kromě času i opakování, odložení budíku a vyzváněcí tón. Názvy budíků jsou bohužel neměnné, takže budete mít jeden s názvem Buzení telefonem a další dva s názvy Budík 1 a 2. Záhadou pro mě ovšem zůstává, proč u prvního budíku lze nastavit opakování na možnosti denně, jednou, kromě víkendů a kromě nedělí, zatímco zbylé dva budíky umějí opakování pouze jednou, nebo každý den. Zvláštností je také položka umožňující nastavit, zda mají budíky fungovat i při vypnutém telefonu, či nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Dnes již nezbytné jsou také poznámky. Konkrétně u E210 je jich možno uložit přesně sto, každou po 100 znacích. Pokud máte raději mluvené slovo, určitě využijete diktafon s maximální délkou záznamu až 60 minut. A dále je k dispozici kalkulačka schopná pracovat se závorkami, světový čas, převodník jednotek, časovač a také stopky. Poslední věcí, kterou bych zařadil do této kapitoly je funkce Soukromí. Ta umí velmi jednoduchým způsobem pomocí čtyřmístného hesla uzamknout přístup k vašim SMS a ke správci souborů. Jednoduchá, ale velmi užitečná funkce, kterou by určitě občas ocenil každý z nás.

Témata článku: Samsung, , Samsung E210, Lesk, Sam, Navigační tlačítko, Klasické rozložení, Třetí řada, Les, Kabát, Střední velikost, Samsun, Vzácná kombinace, Telefonista, Závorka, Výborný kontrast, Dobrý příjem, Snímaná scéna, Standardní poměr, Nejdůležitější část