Samsung E760 s detektorem pohybu: protřepat, nemíchat (naživo)

Samsung přináší novou výbavu do mobilu – senzor pohybu. Najdete ho ve véčku E760, které vás dále určitě zaujme designem a výborným funkčním arzenálem v čele s megapixelovým fotoaparátem. Telefon, který se chystá na náš trh, jsme vyzkoušeli a natočili s ním zajímavé video.

Samsung si na mobilech véčkové kostrukce zakládá. A není se čemu divit, protože například u nás segmentu véček kraluje s podílem 36 % z celkového počtu prodaných telefonů této konstrukce. S nástupem nových modelů E720 a E530 se nabídka trochu zpestřila, jinak ji lze považovat za celkem nudnou. Stříbrná zaoblená véčka jsou sice pěkná, ale na první pohled se příliš neliší, hlavní rozdíly jsou ve výbavě. Již brzy na náš trh vstoupí Samsung E760, u kterého výrobce přišel s úplně novým designovým pojetím. Kromě toho má ale ještě větší lákadlo – pohybový senzor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung E760 na oficiálních fotografiích

Samsung úplně jinak

Zapomeňte na kulaté oblázky, nový Samsung jde vstříc evropským designérským trendům a obrysy telefonu proto zdobí hrany. Výrobce se zřejmě poučil z úspěchu modelů E700 a E720. Hrany nejsou ale nijak ostré a na řádné zaoblení se nezapomnělo, oproti kulaťoučkým předchůdcům je to však slušivá změna.

Poznámka: na našich „živých“ fotografiích je Samsung E750, mírně odlišný model určený pro jiné trhy. Liší se podporou jiných pásem GSM a v designu umístěním fotoaparátu na zadní stranu. Funkční tlačítko pro ovládání přehrávače pod displejem na předním krytu se u modelu E760 přestěhovalo na bok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Přední kryt je stříbrný a hladký. Plochu narušuje logo výrobce ve spodní části a nápadný kulatý displej spolu s menší kulatou štěrbinou integrovaného fotoaparátu. Kostra telefonu je černá, pochopitelně plastová a příkladně zpracovaná, jak už jsme u Samsungu zvyklí. Černý je vlastně celý zbytek telefonu, včetně zadního krytu, výjimkou jsou stříbrná tlačítka klávesnice. Ta jsou plochá a dostatečně velká. Střed hlavní navigační klávesy potvrzuje volby, takže jsem z ovládáním telefonu neměl sebemenší potíže. Bílé podsvětlení popisků tlačítek ještě podtrhuje celkovou eleganci přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozměry telefonu jsou 88 × 44 × 22,5 mm a hmotnost 88 g, anténa je integrovaná. Dovoláte se v sítích GSM pásem 900/1800/1900 MHz a akumulátor Li-Ion s kapacitou 800 mAh zaručuje výdrž až 400 minut hovoru nebo 280 hodin v pohotovosti.

Megapixel, MP3 a velká paměť

Výbava telefonu v podstatě odpovídá modelu E720. O zobrazení se starají dva displeje, ten vnitřní je typu TFT, má rozlišení 176 × 220 bodů a poradí si s 262 tisíci barvami. Ke kulatému vnějšímu displeji je v oficiální specifikaci přiděleno rozlišení 96 × 96 bodů a jedná se o displej typu OLED. Zobrazení je v obou případech velmi kvalitní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej s hodinami v pohotovostním stavu • při přehrávání MP3 • při vyzvánění

Vestavěný fotoaparát dokáže vytvářet snímky v rozlišení 1280 × 1024 bodů, tedy 1,3 megapixelu. Místo zrcátka pro tvorbu autoportrétů poslouží vnější displej, diodový blesk ale chybí. Samozřejmostí je digitální zoom (pětinásobný) a možnost kompenzace expozice. Video lze nahrávat v maximálním rozlišení 176 × 144 bodů a ukládá se do formátu MPEG4 nebo 3GP.

Telefon lze využít také jako MP3 přehrávač. Při přehrávání roluje název skladby na vnějším displeji a efektně se mění barevné pozadí. Kdyby ale raději výrobce myslel na praktickou stránku a vybavil telefon slotem pro paměťové karty. Takto si musíte vystačit s vestavěnou pamětí 97 MB. Soubory MP3 proto najdou zřejmě více využití jako vyzvánění. Kromě nich můžete použít i běžné čtyřiašedesátihlasé melodie.


Poslouchání MP3 (AVI, DivX 5.2, 1 MB)

Zatřeste si

V nabídce funkcí jinak nic zvláštního nepřekvapí. Při prvním seznámení jsem nenašel žádné odlišnosti ve struktuře ani designu nabídky oproti Samsungu E720. Hlavní nabídka je uspořádána do matice s devíti prvky, ikony jsou tradičně pěkně vykresleny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohotovostní displej a hlavní nabídka

Telefonní seznam pojme tisíc vícepoložkových záznamů, textových zpráv se do paměti vejdou dvě stovky. Telefon si poradí i s multimediálními zprávami a je vybaven e-mailovým klientem. Organizér je dne nezbytností, u Samsungu E760 je vybaven kalendářem, úkolovníkem a samozřejmě budíkem. Nabídka dalších doplňkových funkcí je klasická: převodník jednotek, kalkulačka, poznámky, diktafon, odpočet nebo stopky. Připraveny jsou tři hry, další si můžete díky podpoře Javy verze 2.0 doinstalovat.

S počítačem lze telefon propojit pomocí USB kabelu nebo bezdrátově prostřednictvím Bluetooth. Infraportem telefon vybaven není. Oficiální specifikace uvádí možnost synchronizace telefonu s počítačem, stejně jako u modelu D500 nebo D600. Samsung E720 však touto možností nedisponuje. EDGE bohužel zůstane výsadou elitních vysouváků D500E a nového D600E, ve véčku E760 se budete muset spokojit s GPRS třídy 10.

A na závěr to nejlepší – senzor pohybu. Jeho využití je zatím čistě pro zábavu, ale podle zástupce mobilní divize Samsung pro ČR se již pracuje na vývoji praktického využití této vymoženosti a prý se dočkáme i možnosti psaní textovek mácháním telefonem ve vzduchu. Prozatím je v telefonu připraveno několik zábavných aplikací. Tak například si můžete spustit úryvek z jakési techno skladby a třepnutím mobilu docílíte efektu podobného podkluzu vinylové desky. Daleko zajímavější je pak házení kostek nebo roztáčení rulety, vše je doplněno patřičným zvukovým efektem. A nejefektnější využití nabízí hra, kdy procházíte postavičkou chodbami a směr pohybu určujete nakloněním telefonu.

 
Házení kostek (AVI, DivX 5.2, 1,1 MB) • ovládání hry pohybem (AVI, DivX 5.2, 3,3 MB)

Podzimní lákání

Samsung E760 by měl na náš trh přijít v listopadu a jeho cena by se měla vejít do deseti tisíc korun. Funkčně se zařadí po bok sourozenců E720 a E530, přesto se jedná o tři zcela odlišně pojatá véčka. Záleží na vás, které vás zláká nejvíce, nebo jestli dáte přednost elitnímu Samsungu D600E s výsuvnou konstrukcí. Ten nabídne navíc především slot pro paměťové karty, ještě kvalitnější displej a dvoumegapixelový fotoaparát.

Ve zkratce

  • sítě: GSM 900/1800/1900 MHz
  • rozměry a hmotnost: 88 × 44 × 23 mm, 88 g
  • displej: vnitřní aktivní TFT, 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev; vnější OLED, 96 × 96 bodů
  • fotoaparát: 1,3 MPx, natáčení videa ve formátu MPEG4
  • multimédia: podpora MP3, AAC, MPE4, H.263, 64hlasá polyfonie
  • paměť: 97 MB pro multimédia, 1000 položek v adresáři, 200 SMS
  • přenos dat: GPRS třídy 10, Bluetooth, USB


Podrobné parametry Samsungu E760 najdete v katalogu mobilů

Diskuze (20) Další článek: Pochopili jsme soutěž Motoroly o tisíc Razrů

Témata článku: Samsung, Samsung E760, Vinyl, Typ oled, Sam, Detektor, Samsun, Pohyb, Pro +