Samsung E910 Serene: luxus s Bang & Olufsen na počkání

Samsung se dal dohromady s designérskou elitou Bang & Olufsen a narodil se mobilní telefon pro náročné a hlavně bohaté uživatele. Znáte luxusní Nokii 8800? Má konkurenci! Model SGH-E910 Serene bude drahý a výjimečný, s obráceným špičkovým displejem a kruhovou klávesnicí.

Společnosti Samsung a Bang & Olufsen před necelým měsícem oznámily spolupráci. Šuškalo se, že mobilní telefon, který připraví, bude něco naprosto výjimečného. Aby také ne, známí designéři z Dánska jsou rozhodně mistry v oboru a v Samsungu znamenají telefony život.

Ten dělá to a ten zas tohle

Samsung vytvořil vnitřnosti, v Bang & Olufsen se postarali o slušivý kabátek. Vznikla tak konkurence třeba pro Nokii a její model 8800 (přečtěte si recenzi). Snobské dítko má plné jméno Samsung SGH-E910 Serene. Sami výrobci vidí nového majitele tohoto telefonu jako osmadvacetiletého či staršího uživatele s daleko vyšším než průměrným příjmem a žijícího velmi aktivním životem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-E910 Serene

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 8800

Jasné bylo, že telefon musí být véčko. Vždyť Samsungu přinesla tato konstrukce prodejní úspěchy a potom – extrémně drahý vysouvák už má právě Nokia. Klasická konstrukce je „nuda“ a otočná zase přílišný extrém. Materiál, to byl další oříšek. Kov je na všech luxusních telefonech. Byl tedy použit plast s jemnou strukturou povrchu, není lesklý, aby nevypadal lacině.

Serene má v zavřeném stavu tvar lichoběžníku s prohnutými rameny. Zcela přesné oficiální rozměry jsou 69,7 × 64,7 × 23,9 milimetru a hmotnost dosáhla 115 gramů. Taková šířka je opravdu nadměrná, běžné nošení bude asi nepohodlné. Opačné pocity se možná dostaví při samotném hovoru, kdy je držení telefonu zcela jiné a velká šířka může přijít vhod.

Překypující extravagance, se kterou si zavoláte

Otočný kloub je motorový. Je přeplátován lesklým chromovým krytem, na kterém jsou jména výrobců účařím směrem k sobě. Redaktoři serveru Mobile-Review, kteří měli možnost Serene vyzkoušet, se pousmáli nad tím, že v otevřeném stavu se jméno Samsungu schová do konstrukce kloubu a viditelný zůstane jen autor designu. Inu, třeba je to záměr, aby to ještě více podtrhlo výjimečnost netypického telefonu a bylo vidět, kdo je za „marťanský“ výtvor zodpovědný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevírací mechanismus je motorický, véčko je však možné otevřít i ručně

Po obvodu telefonu nejsou žádné ovládací prvky. Jen na levé straně najdeme pod zatahovací krytkou konektor pro nabíječku. Ani ta není typická – tenoučký zkroucený kablík by nebyl pohledný, proto k Serene dostanete i podlouhlý hranol, ve kterém je výřez s nabíjecím konektorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dokonce i na nabíječce se designéři vyřádili

Čekal by to asi málokdo, ale Samsung E910 má i fotoaparát. Objektiv je na pravém boku. Fotoaparát má sice jen VGA rozlišení, zato je perfektně zakomponován do těla tak, aby nenarušil záměr designérů.

V úhledné krabici se vedle telefonu a dokumentace tísní šestihranný klíček. To proto, aby se dal sejmout kryt. Jinak totiž není možná výměna karty SIM. Pod krytem je i lithium-iontová baterie 800 mAh s udávanou výdrží 2 hodiny hovoru a 180 hodin pohotovosti.

Houstone, máme problém!

Velmi nestandardní je klávesnice. Tlačítka s písmeny a čísly jsou uspořádána kolem kulatého ovladače, který funguje jako joystick. Točivými pohyby se dá listovat v nabídce a na krajích horizontální a vertikální osy jsou pak základní tlačítka – potvrzovací, korekční a ikonky přijetí a odmítnutí hovoru. Pro uživatele bude kruhová klávesnice jistě krutým novozvykem. Kolik lidí házelo popelem na tlačítka Siemensu SX1, která byla alespoň rozdělena do dvou řad...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kruhová klávesnice s otočným středovým kolečkem

Pod kolečkem se skrývá reproduktor pro vyzvánění a pro uskutečňování hovorů. Zvuk prochází nenápadnými otvory mezi klávesami. Vyzváněcí melodie mají 64 hlasů a na stránkách věnovaným telefonu si můžete některé zvuky sami poslechnout. Jsou až neuvěřitelně jednoduché.

Ani displej nevyčnívá z řady nevšedních zážitků, které majitele Serene čekají. Když byste totiž nový Samsung otevřeli tak, jak by vám to přikazovala intuice, viděli byste obraz převráceně. Správně se totiž tento mobil drží klávesnicí nahoru, tak, jak je to vidět na obrázku. V nabíječce se dá ovšem používat i v klasické poloze nad klávesnicí. Na ploše s rozměry 43 × 32 milimetrů pracuje 320 × 240 obrazových bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se drží displejem dolů • někdy se dá ale používat i klasicky

Výjimečnost se dá koupit

Rozlišení QVGA je momentálně naprostá špička mezi mobilními telefony, tady navíc opravdu platí uvedené pořadí bodů, protože displej je položen na šířku. I když je schopný zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů, používá jen tři. Černou pro základ, bílou barvu pro text a modrou pro zvýraznění položky v nabídce. Samozřejmě, fotografie a některé ikony využijí barevnou škálu naplno.

Celková velikost paměti telefonu je pouze 3,7 MB. Budou se o ni dělit multimediální zprávy a uložené e-maily. Jakákoli odesílaná zpráva nesmí překročit typickou hranici 300 kB. Do adresáře se vejde tisíc jmen s několika položkami a 200 textovek. Klient elektronických zpráv pracuje s protokoly POP3 a SMTP.

Klepněte pro větší obrázek
Hrdí autoři Serene

Samsung s největší pravděpodobností přiveze několik kusů E910 Serene i do našich končin. Bůde to ale záležitost pro sběratele nebo celebrity, zákazníky žijící na vysoké noze, v běžných obchodech se navíc telefon neobjeví.. Oficiální cenu zatím neznáme, odhadujeme ji vysoko nad 30 tisíc.

Tip: Oficiální prezentaci telefonu Serene najdete na stránkách www.serenemobile.com.

Diskuze (10) Další článek: Sagem myX6-2: výbava v pěkném balení (test)

Témata článku: Samsung, , , Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Ban, Výměna karty, Samsun, Počkání, Sam, Naprostá špička, Bang, Běžné nošení, Šestihranný klíč, Lux, Velká šířka, Uvedené pořadí, Olufsen