Samsung Eco: Fotovoltaika v elektronice konečně dává smysl

Solární panely jsme viděli už i v mobilech, ale vzhledem k velké spotřebě a nicotnému příkonu se technologie neuchytila. V chytrých hodinkách už je to trochu lepší, ale Samsung našel gadget, kde dává fotovoltaika dokonalý smysl!

Samsung Eco je dálkový ovladač, který bude přibalený u letošních 4K a 8K QLED televizorů. Má integrovaný akumulátor, který sám o sobě vystačí na dva roky provozu. Díky solárnímu panelu (pracuje se slunečním i umělým světlem) jej však nebudete muset dobíjet nikdy, resp. dobíjí se kontinuálně. Stačí jej občas položit tlačítky dolů a fotovoltaikou vzhůru. Pro všechny případy je tu i klasický USB-C konektor na dobití kabelem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung myslel na ekologii už v roce 2010, ale solární panel v mobilu nedává příliš velký smysl.

Už z názvu plyne, že hlavním motivem výrobce je ekologie. Baterie v běžném ovladači se sice nemění úplně často, ale jejich bezpečná likvidace je problematická. Se Samsungem Eco ji uživatel nemusí řešit vůbec. Samsung odhaduje, že se za sedm let životnosti ovladače ušetří na sto miliónů baterií. Na ekologické vlně se vezou i materiály, ovladač je ze čtvrtiny vyrobený z recyklovaného plastu.

Diskuze (9) Další článek: TCL má sledovací zařízení pro mazlíčky. Zaběhnutého psa identifikuje pomocí QR kódu

Témata článku: Samsung, , , , , F +, Fotovoltaika, Elektronika, Samsun, Rok provozu, Mobil, Dálkový ovladač, Solární panely, Smysl