Samsung F480: nebojte se dotknout (video)

Samsung F480 vás přinutí oblíbit si dotykové ovládání. Jeho TouchWiz funguje skvěle, skrytý v elegantním kovovém těle s 5 Mpx.

Koncem května na český trh vstoupil stylový mobil klasické konstrukce Samsung F480. V některých zemích jej korejský výrobce prodává pod obchodní značkou Tocco, což v italštině znamená „dotyk“. A právě dotek prstu je jediný způsob, kterým tento štíhlý stylový kvádřík s výraznými kovovými plochami a pětimegapixelovým fotoaparátem můžete ovládat. Klávesnici totiž nemá a stylus vám v tomto případě bude k ničemu a ani není potřeba. Jak můžete vidět i v následujícím videu, displej nereaguje na nic jiného než na dotek prstu.

VIDEO: 683 'Samsung F480'

Jde to i bez stylusu

Samsung F480 je vedle iPhonu snad jediný čistě dotykový přístroj, u kterého lze říct, že ovládání výhradně prsty není handicapem, ale výhodou. Výrobce do F480 implementoval své velmi příjemné uživatelské grafické rozhraní TouchWiz. To sice známe už z komunikátoru Omnia, ale teprve v F480 jakoby widgety našly to správné místo. Může za to velmi kvalitní barevný dotekový displej s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením QVGA, který reaguje na kapacitní napětí po kontaktu s prstem, nikoliv na bodový tlak vyvíjený na plochu. Proto je ovládání mnohem příjemnější a hlavně přesnější. Úspěšně provedenou bodovou/tahovou akci potvrzuje i nastavitelná vibrační odezva. K dokonalosti v tomto směru snad chybí jen multidotykové ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung nadchne svými malými rozměry

Designově se F480 vzdáleně blíží svému rodovému příbuznému s modrou krví – Samsungu P520 Armani. Vypadá ale moderněji a logo módního návrháře na něm určitě nepostrádám. Někoho by snad napadlo srovnání s iPhonem, někteří možná teď čekají, že k němu Samsung budu přirovnávat sám, leč nikoliv. Měl jsem oba přístroje položené vedle sebe a žádná zvláštní podobnost (kromě podobné použité dotykové technologie displeje) mě do očí neudeřila. Samsung F480 je zkrátka svůj a jeho dynamický design se korejským návrhářům povedl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana i obvodový rám jsou lesklá místa a budou se umazávat, záda jsou z matného kovu a proti otiskům jsou odolná

I přes komplexní ovládání na displeji se najde po těle telefonu několik hardwarových prvků. Z nich chválím zejména tlačítko Hold na horní hraně, které slouží jako hardwarový zámek (v tomto případě) displeje a zároveň oživovač přístroje z režimu spánku. Po pravé straně najdeme mechanickou spoušť fotoaparátu, na protilehlé hraně potom dvojtlačítko ovládání hlasitosti. Výčet mechanických kláves potom uzavírá dvojice kláves pro hovor umístěná pod displejem a mezi ně vklíněný rychlý přístup do vlastního menu. Tlačítko funguje svým způsobem i jako přepínač multitaskingu, pokud necháte zapnutou nějakou aplikací a pomocí středové klávesy otevřete jinou, původní stále zůstává běžet na pozadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvků po obvodu telefonu nenajdeme mnoho, systémový konektor je pod krytkou

Multimédia bez váhání

Hlavní chloubou ve specifikacích Samsungu F480 je pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a diodovým bleskem. Vybaven je i spoustou dalších funkcí, jako je stabilizátor obrazu, detekce obličeje a úsměvu (na ten se spoušť aktivovat nepodařilo, kolegyně Andrea se asi málo usmívala), několik režimů snímání, efektů a dalších nastavení. Několik fotografických ukázek můžete zhodnotit na následujících snímcích, zbytek si necháme do velké recenze. Už teď je ale vidět, že fotoaparát se vypořádal se zdaleka ne ideálními světelnými podmínkami (zataženo, déšť) v exteriérech více než slušně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Krátce jsem vyzkoušel i vestavěný internetový prohlížeč NetFront verze 3.4. Ten je jako celá nabídka mobilu optimalizován pro ovládání prsty. Zvlášť u telefonu bez hardwarových (a tedy i směrových) kláves přijde vhod vynikající funkce celkového zobrazení webové stránky a možnost zazoomování na požadovaný výsek jedním stiskem. Tuto funkci u NetFrontu reprezentuje Page Pilot, který si ale nejspíš poradí se stránkami pouze do určité velikosti, titulní stránku MobilMania.cz rozdělit do segmentů nedokázal a zahlásil chybu překročené velikosti. Vedle toho prohlížeč dokáže stránku zmenšit/zvětšit jako celek v několika krocích a přizpůsobit její šířku displeji. Tomuto režimu potom podléhá i zoomování v Page Pilotu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediným nedostatkem fotoaparátu je absence krytky, čočka by se brzy mohla poškrábat

Využít pro surfování lze i předinstalovanou java aplikaci Opera Mini, zde ale narazíte na problém s přesností ovládání a navigace v prohlížeči. Například virtuální klávesnice pro zadávání URL adres už je příliš titěrná, a jelikož stylusem (ale ani nehtem) si nemůžete pomoct, po chvíli přehmatů neúspěšné ťukání znaků v Opeře Mini vzdáte. A nakonec není ani důvod ji používat, nativní NetFront je totiž skvělý.

Samsung F480 nebo LG Viewty?

Samsung F480 (Tocco) představuje přímou konkurenci pro podobně zaměřený mobil korejské konkurence LG KU990 Viewty. Vyniká nad LG hned v několika oblastech. Jeho tloušťka dosahuje pouhých 12 mm, je také o 10 gramů lehčí. V hodnocení designu, které je do jisté míry subjektivní, vychází Samsung lépe díky většímu podílu použitých kovových materiálů. Malé bezvýznamné plus přidává i díky přibalenému druhému výměnnému zadnímu krytu/pouzdru, které bych sice v praxi nepoužíval, ale spoustu majitelů může potěšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG má navrch v příznivější ceně, díky delšímu pobytu na trhu je zhruba o dva tisíce levnější. Viewty má také delší úhlopříčku displeje (3“) a lepší rozlišení 240 × 400 pixelů. V přívětivosti ovládání grafického prostředí ale Samsung nijak nezaostává a jeho TouchWiz nebrzděný systémem Windows Mobile (jako je tomu u Omnie) lze označit za velmi nadějnou cestu do budoucna u podobně zaměřených telefonů.

TIP: Srovnání parametrů Samsungu F480 a LG KU990 Viewty můžete provést v katalogu mobilů

Stylový Samsung F480 můžete aktuálně sehnat za rozumnou cenu kolem 8 tisíc korun. Za tuto sumu dostanete elegantní dotykový telefon pro každodenní použití, kterému kromě bezdrátového modulu Wi-Fi a GPS nechybí nic zásadního ani po funkční stránce. Po prvním prozkoumání jsme nepřišli na žádné zásadní nedostatky, naopak telefon velmi příjemně překvapil. Samsung F480 teď (velmi nerad) odevzdávám do rukou kolegovi Jiřímu Kurucovi, který jej podrobí komplexní recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylové kožené pouzdro spojené v jeden celek se zadním krytem sloví zejména ženy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prodejní balení pro ČR a vložené příslušenství

Samsung F480
F480 Telefon ovládaný výhradně pomocí dotykového displeje, který má rozlišení 240 × 320 a úhlopříčku 7,1 cm. Vynikající výbava zahrnuje HSDPA o rychlosti až 7,2 Mb/s a pětimegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 96 × 55 × 12 mm
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: ?, paměťové karty microSD
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
67 %
(103. místo z 987)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 8 240 Kč (koupit)

Diskuze (23) Další článek: TomTom zprovoznil varování před českými radary

Témata článku: Samsung, LG Viewty, Samsung F480, Dot, Výsek, Samsun, F +, Módní návrhář, Sam