Samsung G810: zadupe N95 do země? (test)

Místo šumivých plastů kov, ve foťáku 3× optický zoom a stabilizace, nižší cena. Sesadí šarmantní Korejec finskou královnu z trůnu?

Velký a dobře viditelný

Displej u Samsungu G810 zabírá největší část přední strany. Je aktivní, vyrobený technologií TFT. Úhlopříčka měří 2,6 palce, displej pracuje ve standardním rozlišení QVGA (240 × 320 bodů). Proti konkurenci tedy nijak nezaostává, ale ani ji nepřevyšuje. Při daných rozměrech a rozlišení už začíná být rastr viditelný okem a tudíž subjektivně hrubší než u telefonů s menším displejem. Barevná hloubka činí 262 tisíc barev, zobrazení je věrné, včetně bílé a černé barvy.

Klepněte pro větší obrázek 
Displej zabírá velkou část přední strany

S viditelností na slunci je to lepší než v případě starších Samsungů. Barvy se sice ztrácejí, ale obsah displeje zůstává čitelný. Displej není zapuštěný do těla přístroje, a tak je vystaven zvýšenému riziku poškrábání. Spodní strana displeje je vyrobena z pevného plastu, ani při silném tlaku se neobjevují barevné skvrny. To samé se dá říct o předním plastovém sklíčku.

Uvnitř dřímá známý čip

Základ nového Samsungu G810 tvoří čipset dobře známý ze symbianových Nokií – TI OMAP 2430, který je osazen procesorem AEM 1136 s frekvencí 330 MHz. I přes papírově nižší výkon plně postačuje na běh operačního systému Symbian 9.2, Series 60, třetí edice. Reakce systému jsou okamžité a celkově se přístroj řadí mezi nejrychlejší symbianové smartphony.

Klepněte pro větší obrázek 
V žilách mu koluje Symbian

Vnitřní paměť telefonu se zastavila na 151 MB. Na běžné soubory to sice stačí, ale i tak bychom od telefonu této kategorie očekávali alespoň celý gigabajt. Vše zachraňuje slot pro paměťové karty microSD(HC).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S pamětí to není tak růžové

Samotný systém je prakticky identický s prostředím všech posledních Nokií Series 60. Odlišná jsou pouze barevná témata a rozložení ikon v hlavní nabídce. Proto nebudeme prostředí dlouze popisovat a více se zaměříme na specifické vlastnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznáváte toto prostředí? Není divu...

Základním výchozím stavem je pohotovostní displej. Kromě všech běžných údajů o stavu baterie, sítě, času, ikon rychlého spuštění a záznamů z kalendáře se ve spodní části nachází i dialogové okno pro rychlé vyhledávání pomocí Googlu. Do hlavní nabídky vstupujeme stiskem speciálního tlačítka.

Datová špička

Datové technologie jsou v telefonu zastoupené na úrovni klasického GPRS třídy 10, EDGE stejného kalibru, UMTS i jeho datové nadstavby HSDPA s maximální rychlostí přijímání dat 7,2 Mb/s. Nadstavba pro rychlý upload skrytý za zkratkou HSUPA bohužel chybí.

Na krátké vzdálenosti komunikuje prostřednictvím Bluetooth 2.0 s A2DP a Wi-Fi IEEE 802.11 b/g. Připojení k bezdrátové síti probíhá pomocí správce připojení, který funguje jednoduchým způsobem. Jediným kliknutím se obnoví seznam dostupných sítí, z nichž vyberete tu správnou, potvrdíte a připojení je hotovo. V případě potřeby je samozřejmě možné nastavit v nabídce všechny běžné bezpečnostní a další síťové parametry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Práce se sítěmi

Součástí operačního systému Symbian S60 nejnovější generace je i do detailu propracovaný internetový prohlížeč, který svými kvalitami neohroženě kraluje nabídce mobilních prohlížečů. Reálně dokáže zpracovávat stránky rychlostí zhruba 50 kB obsahu za sekundu. To znamená, že průměrně náročnou stránku s obrázky by měl načíst za několik sekund.

Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč

Cestovatele jistě potěší integrovaný přijímač satelitní navigace GPS. Co ale nepotěší naše čtenáře, je fakt, že navigaci v Samsungu G810 jsme nemohli otestovat. Námi testovaný vzorek buď čipem GPS vybaven vůbec nebyl, anebo byl softwarově blokován, takže se nám jej ani po několika pokusech a různých použitých softwarech nepodařilo zprovoznit. Ve finálních kusech, které se ocitnou v prodeji, už by ale GPS měla fungovat bez problémů a hned, jak budeme mít možnost, recenzi o tuto pasáž doplníme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
GPS

Další screenshoty systému: 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Samsung G810, Finská konkurence, Dialogové okno, Celý zástup, Žíla, Původní nokia, Vrchní hrana, Detail propracovaný, Test, Sam, Digitální přiblížení, Velký odpor, AEM, Video & AMP, Malé tlačítko, Rozměrná baterie, Země, Viditelný rastr, Samsun, Normální stav, Rušivý zvuk