Samsung Galaxy 3: Android s kompromisy (megatest)

Samsung Galaxy 3 je levnější variantou Galaxy S v oblasti střední třídy. Vyplatí se pořídit levnější model, nebo si raději připlatit za highend?

Kvalitní poslech

Hudební přehrávač se dělí na čtyři základní záložky, kde zobrazuje všechny hudební soubory najednou, seznamy skladeb, alba nebo interprety. Při přehrávání na pozadí může být zobrazen obal alba z ID3 tagu, přes který se ještě může zobrazovat vizualizace. Hudbu můžete poslouchat i v Bluetooth sluchátkách, přesto se na chvíli zastavím u dodávaných špuntů ze základního balení. Poslech je na poměrně dobré úrovni, zvukový výstup si navíc můžete přepnout na režim 5.1, což vytváří efekt prostorového zvuku. Pokud jej nepoužijete, stále je zde devět nastavení ekvalizéru a výběr z šesti efektů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Maximální hlasitost už uchu moc nelahodila, kvalita zvuku se však stále držela v rozumných mezích. Při zapnutí přístroje, vypojení datového kabelu a vložení paměťové karty se spustí vyhledávání nových médií, takže se databáze písní průběžně aktualizuje. V zamknutém stavu z horní části displeje vykukuje cédéčko, pokud jej potáhnete dolů, objeví se základní prvky pro ovládání přehrávače. V zamknutém stavu lze také upravovat hlasitost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Galaxy 3 si poradí s video formáty MPEG4, H.263, H.264, WMV, Real včetně DivX a XviD, na které má telefon certifikaci. V praxi tak stačí nahrát do telefonu nahrát AVI video bez jakékoliv konverze, a telefon jej přehraje. Videa jsou plynulá, jen v nich nerozchodíte externí titulky. Budete je muset buď vložit přímo do videa nebo nainstalovat z Android Marketu kupříkladu aplikaci mVideoPlayer, která si poradí s rozličnými formáty titulků. Jen je potřeba změnit kódování titulků (např. v poznámkovém bloku) na UTF-8, v opačném případě se totiž místo znaků s diakritikou zobrazí otazníky. Ve vestavěné aplikaci YouTube si můžete přehrávat videa ze stejnojmenného webového portálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po herní stránce si s Galaxy 3 moc nepřilepšíte. V základu žádné tituly nenajdete, ani portál Samsung Apps vám pomocnou ruku nepodá. Zatímco jsem u Galaxy S chválil přítomnost alespoň tří herních titulů, u nižšího modelu jde stáhnout pouze jeden widget. Bude vám tedy muset stačit Market, kde můžete najít velké množství freewarových titulů.

Fotoaparát jen průměr

Je škoda, že výrobce nepomyslel na vyhrazené tlačítko spouště, místo něj musíme používat jeho softwarovou alternativu na displeji. Funguje tak, že jeho dlouhým podržením telefon zaostřuje, snímek se pořídí, až stisk uvolníte. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2 048 × 1 536 bodů, samozřejmě jsou k dispozici i menší varianty. V nastavení nalezneme vyvážení bílé, výběr ze čtyř efektů, nastavení normy ISO, měření expozice či volbu kvality snímku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro fajnšmekry je připraveno 13 fotografických režimů (nebo chcete-li scén), popř. fotografování panoramat a detekce úsměvu. K fotografiím lze přidávat i GPS souřadnice. Fotoaparát fotí průměrně, za slušného osvětlení se vám ale podaří vytvořit povedené snímky, naopak horší je to v interiérech, kde je snímek často rozmazaný. Na druhou stranu musím pochválit makro snímky. Je ale škoda, že Samsungu chybí přisvětlovací dioda. Ozvučená videa mohou být natáčena maximálně v QVGA rozlišení. Maximálně je využijete pro ukázání natočených snímků vašim kamarádům, na domácí videa z cest to rozhodně není.

Ukázkové snímky v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , HTC Wildfire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy 580, Samsung Galaxy S, Komp, Samsun, Mega +, GAL, Mega, Sam, Občasné zpomalení, #Android, Kvalitní poslech, Velkokapacitní baterie, Zelené tlačítko, Občasné hraní, Diakritika, Plnohodnotná podpora, Zadávací pole, Kompromis