Samsung Galaxy 3: Android s kompromisy (megatest)

Samsung Galaxy 3 je levnější variantou Galaxy S v oblasti střední třídy. Vyplatí se pořídit levnější model, nebo si raději připlatit za highend?
Kapitoly článku

Android 2.1 + TouchWiz 3.0

Samsung Galaxy 3 je teprve druhým přístrojem Samsungu s operačním systémem Android 2.1, který jej dostal přímo z výroby. Na něm je ještě postavena grafická nadstavba TouchWiz 3.0. Aktivní pohotovostní režim na čelní ploše zobrazuje ve spodní části displeje čtyři hlavní ikony, které jsou viditelné i v hlavním menu s maticí 4 × 4 ikony. Hlavní menu je standardně seřazeno podle abecedy, ikony si však můžete manuálně rozřadit podle vlastního uvážení, a to až na sedm obrazovek. Doinstalované aplikace můžete přímo z nabídky i odinstalovat, popř. si můžete menu nechat zobrazit jako seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na plochu je možno umisťovat widgety nebo zkratky snad na jakoukoliv funkci telefonu. Celkově můžete mít zabraných sedm podploch, na pozadí je možno umístit některý z vyfocených nebo přednastavených obrázků. Animované tapety na pozadí nejsou na pořadu dne, procesor Samsung S5P6422 o taktu 667 MHz by je nemusel utáhnout. Při zaplnění všech ploch widgety se ale občas načekáte i při takových triviálních operacích, jako je zavření menu. To je ale už opravdu extrém, já jsem si vystačil bohatě se dvěma plochami.

Ve většině případů při procházení nabídek není odezva blesková, ale je určitě přijatelná. Navíc si v menu můžete vypnout animace přechodů, což může mít na plynulosti ovládání svůj podíl. Operační paměť má kapacitu 256 MB, což v dané konfiguraci postačuje. Eclair si po zapnutí ukousne svůj podíl, přesto zbude zhruba 120 MB RAM, s čímž jde pohodlně pracovat. Trochu mi po vzoru vyššího modelu chybí správce spuštěných aplikací, u Galaxy 3 se dostanete dlouhým podržením středové klávesy pouze k posledním šesti spuštěným. Aplikace se po ukončení totiž jen minimalizují na pozadí, proto doporučuji stáhnout některou z free utilitek z Marketu, které se o jejich ukončení dokáží postarat.

Provázaný seznam

Pro zamčení telefonu stačí jednou stisknout zapínací klávesu. Při odemykání musíte nejdříve libovolnou klávesou aktivovat displej a poté odtlačit šedý závoj z displeje, na kterou stranu chcete. Jestliže máte zmeškané hovory nebo nepřečtené zprávy, odemykací obrazovka se změní na puzzle. Hovory a zprávy mají vlastní dílek, který je třeba vložit do skládačky, a dostanete se přímo do dané nabídky.

Kontakty jsou v telefonním seznamu zobrazovány shodně na SIM kartě i v telefonu. Vyhledáváte mezi nimi vybráním písmena z pravé lišty. Kontakt se pak v nabídce charakterizuje svojí fotografií a názvem. Při tvorbě nového kontaktu můžete osobě přiřadit neomezený počet čísel, e-mailových adres, skupinu zvonění, poštovní adresu a další potřebné údaje. Počet kontaktů není nikterak omezen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Každý kontakt v telefonu můžete zařadit do některé z přednastavených nebo nově vytvořených skupin. Každé z nich pak můžete nastavit vlastní vyzváněcí melodii. V poslední záložce aktivity se objevují příspěvky z Facebooku, tedy vaše, i vašich přátel. Při příchozím hovoru musíte dotykové zelené tlačítko pro přijetí posunout doprava, zatímco pro odmítnutí musíte udělat to samé s červeným, ale opačným směrem. Protistrana mě vždy dobře slyšela, to samé platilo i z mého pohledu, přesto by mohla být maximální hlasitost reproduktoru trochu o něco vyšší.

Chybí diakritika

Textová komunikace je rozdělena na tři samostatné oddíly - zprávy, e-mail a Gmail. Zprávy jsou zobrazovány v konverzacích, barevně je odlišen odesílatel a protistrana. Editor pro psaní zpráv se již delší dobu nemění, opět máte na displeji k dispozici zadávací pole, které se podle napsaných znaků postupně zvětšuje. Deset znaků před koncem zprávy jste informováni o tom, že už se blíží začátek zprávy další. Otočením telefonu nabok se překlopí i obraz, takže můžete psát komfortněji na větší klávesnici. Ostatně, klávesnice jsou v telefonu připraveny hned dvě. Klasická od Samsungu a pak také klávesnice Swype. U Swypu, kde píšete slova souvislým tahem prstu, chybí čeština.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro využívání služeb Androidu je třeba telefon přihlásit pod účtem Gmailu a ten se použije i jako hlavní e-mailový účet u vestavěného klienta Gmailu. U něj si můžete nastavit push synchronizaci, kdy se příchozí e-maily automaticky objeví v telefonu. Jejich přečtením se stanou přečtené na webovém portále apod. Pokud chcete do telefonu přidat e-mail i od jiného poskytovatele, je pro vás stěžejní položka E-mail. Postačí vám dvě věci – e-mailová adresa a heslo, telefon už se o další nastavení postará sám. Prošel mi tak i další účet u Googlu, nebo e-mail na Seznamu. S běžně dostupnými freemaily byste tedy problém mít neměli. Každý účet pak dostane barevný proužek, pod kterým se budou prezentovat přijaté e-maily. To abyste je dokázali rozeznat při souhrnném zobrazení všech e-mailových zpráv. Při odesílání si můžete nastavit automatický podpis a hlavně také účet, ze kterého budou maily odcházet. U jiného poskytovatele než Gmailu lze nastavit aktualizace mailu v určitém časovém intervalu, push synchronizace chybí.

Témata článku: Samsung, , , HTC Wildfire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy 580, Samsung Galaxy S, GAL, Občasné hraní, Velkokapacitní baterie, #Android, Zadávací pole, Mega +, Samsun, Zelené tlačítko, Diakritika, Plnohodnotná podpora, Komp, Kompromis, Sam, Kvalitní poslech, Mega, Občasné zpomalení