Samsung Galaxy 551: QWERTY a drobné úpravy (test)

Klávesnice je největší inovací Samsungu Galaxy 551 proti předloze Galaxy 3. Většina chyb zůstala neopravena, zbytečně se zjednodušovalo.

Samsung Galaxy 551 není žádný zbrusu nový telefon. Podle označení a slov výrobce se jedná o nástupce low-endového Galaxy 550, pokud se však na specifikace podíváme pořádně, zjistíme, že Galaxy 551 je variantou Galaxy 3 (Galaxy 580). O tom jsme mluvili jako o ořezaném Galaxy S, dnes k tomuto tvrzení přidáváme hardwarovou QWERTY klávesnici. Je to jediná inovace nebo Samsung vyslyšel i některé kritické komentáře?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní konstrukční zpracování
  • hardwarová QWERTY klávesnice
  • Android 2.2 Froyo, poměrně svižné odezvy systému
  • jeden typ připojení pro velkokapacitní disk i správu zařízení
  • 3Mpx fotoaparát autofocusem a makrem vytváří povedené snímky
  • přes DLNA je možno soubor z telefonu bezdrátově přehrávat např. v notebooku (aplikace AllShare)

Hlavní nedostatky:

  • nízké rozlišení displeje, texty jsou občas rozmazané
  • otisky prstů se na telefonu objeví hned po odlepení přepravních fólií a už se jich nezbavíte
  • Samsung Apps nenabízí ani jednu aplikaci, je to tedy zbytečná ikona menu
  • chybí prohlížeč dokumentů Office
  • telefon se občas "zapomene" připojit k Wi-Fi síti, kterou má uloženou v paměti a zároveň je v dosahu
  • chybí podpora DivX/XviD a Flashe

Lesk a špína plastů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Galaxy 551 je zařízení o rozměrech 111 × 55 × 15,3 mm, v kapse vás bude tížit 117 gramy. Možná spíše než do kapsy bych ale telefon určitě umístil do pouzdra. Lesklé kryty telefonu jsou v módě, pro mě však kompletně nepraktické. Uvedu malý příklad, když telefon rozbalujete, je z něj potřeba slepit plastové nálepky, které obraňují telefon při přepravě. Jakmile všechny odlepíte, můžete se chvíli podívat na lesknoucí se černé kryty, které jinak dodávají telefonu na luxusu. Jakmile však telefon jednou vezmete do ruky, otisků prstů se nezbavíte. Nafotit telefon do recenze tak, aby byl koukatelný, mi v tomto případě zabralo poměrně dost času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na bocích přístroje toho k vidění moc není, až na klávesy regulující hlasitost na levém boku. Jestliže jste praváci, můžete je ovládat levou rukou, zatímco ukazováček dosáhne na zamykací klávesu na protějším boku. Mechanická spoušť 3,2Mpx fotoaparátu chybí, což znamená, že se nedočkáme automatického ostření a také to, že budeme fotit dotykem na displej. Na horní hraně je pak umístěn šuplíček skrývající microUSB konektor a volně dostupný 3,5mm konektor Jack. Na zadní straně mimo fotoaparátu stojí za zmínku jen externí reproduktor a logo Samsungu a Googlu, to kdyby jste nevěděli, s jakým modelem máte tu čest.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po odtažení horního dílu nahoru se odhalí QWERTY klávesnice se čtyřmi řadami kláves. Ve stejné době se převrátí obraz na šířku displeje (i pohotovostní obrazovka nebo menu), a dočasně se deaktivuje čidlo regulace pohybu. K číslům a vybraným symbolům se dostanete stisknutím klávesy Alt, klávesa Sym zobrazí nabídku pouze dvanácti symbolů, a protože se ve větší míře jedná o ne moc použitelné znaky, viděl bych zde raději předpřipravené smajlíky. Klávesnice má i dvě vyhrazené klávesy, ta s obálkou slouží k najetí do menu zpráv, zatímco ta s ikonou glóbu slouží k integrovanému vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S klávesnicí jsem měl zpočátku problém, protože psala jen velkými písmeny a toto nastavení nešlo změnit. Pomohla až poměrně nečekaně deaktivace automatického psaní velkých písmen u softwarové klávesnice, o které se zmíním později. Poté i s automatickou kapitalizací funguje klávesnice úplně bez problémů. Začátky budou trochu krušnější, je třeba si zvyknout na pogumovaný plast u tlačítek klávesnice, neobejdete si bez překlepů, přesto jsem byl s klávesnicí za celé testování spokojen. Nesmím zapomenout zmínit kurzorový kříž, kterým si můžete pomoci při procházení nabídkami nebo mezi widgety. O potvrzování se stará "počítačový" enter nebo klávesa OK.

Integrované hledání se nekoná

Pod displejem jsou umístěny hlavní hardwarové prvky v čele se středovou klávesou, která vás vrací do pohotovostního režimu. Jejím podržením se objeví posledních 6 spuštěných aplikací a odkaz na správce úloh. Když už se zdá, že žádná další cesta z aplikací viditelně nevede, vždy je tu levá klávesa, která vyvolá kontextové menu. Často využívaná zkratka k integrovanému hledání (dlouhé podržení této klávesy) u Galaxy 551 pro mě nečekaně nefunguje. Zpětná šipka vás vrátí o úroveň výše. Nad displejem se kromě stříbrné mřížky reproduktoru nachází i senzor přiblížení. Co se týče zpracování, musím vyzdvihnout kvalitu konstrukce. Díly mezi sebou nemají žádnou vůli, ani v maximální poloze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sloty pro SIM kartu a paměťovou kartu microSD (v základním balení najdete 1GB kartu s redukcí na plnohodnotnou SD) jsou umístěny pod zadním krytem. S 1200mAh baterií jsem se při testování dostal na dva až tři dny výdrže při běžném používání. Pokud však podlehnete vábení aplikací, hudby, internetu a videa, dokážete telefon vybít za jeden den.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy 550, Samsung Galaxy 551, Samsung Galaxy 580, Samsung Galaxy S, Kvalitní poslech, Makro režim, Jediná cesta, GAL, Test, Zelené tlačítko, E-mailová adresa, Jediná inovace, Protější bok, Užitečná funkce, Sam, Odlepení, Automatické přehrávání, Pogumovaný plast,