Samsung Galaxy A8 (2018): nová řada si bere to nejlepší z „es osmiček“ [preview]

  • Po několika měsících spekulací Samsung konečně představil novou řadu Galaxy A (2018)
  • Dva nové modely se vzhlíží v letošních „es osmičkách“, tahákem je širokoúhlý displej a duální selfie kamera
  • Samsung telefony poprvé ukáže na lednovém veletrhu CES

Samsung v průběhu noci konečně představil nové modely z řady Galaxy A (2018). Původně dávalo smysl s telefony počkat až na lednový veletrh CES v Las Vegas, ovšem zřejmě díky nebývale velkým informačním únikům se Samsung rozhodl, že již, de-facto, není na co čekat. Specifikace, vzhled a barevné varianty nových modelů tak máme potvrzeny již dnes, poprvé si však budeme moci telefony osahat až na zmiňovaném veletrhu CES. Ten v Las Vegas startuje již za tři týdny.

Samsung Galaxy A8+ (2018)
A730
rozměry a hmotnost: 160 × 76 × 8,3 mm, 191 g
displej: 6,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 220, 411 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|75 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Samsung Exynos 7885 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
53 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Oproti původním předpokladům jsme se místo tří nakonec dočkali dvou modelů. Samsung chtěl sjednotit označení, takže název Galaxy A8 zcela jistě odkazuje na letošní Galaxy S8. To můžeme vidět i na samotném designu telefonů, které mají kovové unibody doplněné o sklo na přední a zadní části. Nezapomnělo se ani na zvýšenou odolnost IP68 či na Infinity displej, který je v rozích zaoblen. Řada Galaxy A je však stále trochu konzervativní, takže čekejte „pouze“ rovný displej.

Základní Galaxy A8 (2018) má rozměry 149 × 71 × 8,4 a váží 172 gramů. Novinka nabídne 5,6" Super AMOLED displej s rozlišením FHD+ (2 220 × 1 080 pix) a baterii o kapacitě 3 000 mAh. V telefonu bude připravena 4GB operační paměť, z pohledu úložiště je ve specifikacích uváděno 32 i 64 GB. Zatím však nevíme, zdali budou v prodeji obě varianty, nebo se na trhy po celém světě bude dodávat vždy jedna z verzí.

Klepněte pro větší obrázek
Produktové specifikace novinek v podání infografiky od Samsungu

Větší model označený jako Galaxy A8+ (2018) nabídne poněkud větší rozměry 160 × 76 × 8,3 mm a v kapse vás bude tížit 191 gramy. I u tohoto modelu zůstávají v nabídce dvě paměťové varianty (32 i 64 GB), volitelná má být i operační paměť, a to buď 4, nebo rovnou 6GB. Do většího těla se vměstnal i větší nevyměnitelný akumulátor, a to s kapacitou 3 500 mAh. A jak již jistě správně tušíte, v těchto dvou odstavcích jsme shrnuli veškeré rozdíly mezi oběma novinkami. Zbylý hardware a funkce jsou totiž identické.

Použitý Super AMOLED displej má poměr stran 18,5:9, jehož sklo je u hran nepatrně zakřiveno. Úhlopříčka displejového panelu se měří i s rohy, které displeji chybí. A i přesto, že displej používá „jen“ rozlišení FHD+, jedná se o první „áčka“, která jsou kompatibilní s brýlemi Gear VR (recenze zde). Nad displejem najdeme duální selfie kamerku a to v konfiguraci 16 Mpx + 8 Mpx (F1.9). Můžete s ní fotit, buď „selfíčka“ s ostrým pozadím, nebo přiblížené snímky, u nichž je pozadí rozmazáno.

 

Dvě nová „áčka“ od Samsungu se liší pouze v rozměrech, hmotnosti, úhlopříčce displeje a v kapacitě nevyměnitelné baterie.

 

Úroveň bokehu na fotkách půjde upravit i dodatečně, stejně jako přidání různých nálepek a filtrů. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 16Mpx (F1.7), a výrobce udává, že má fotit ostré snímky i za zhoršených světelných podmínek. Při natáčení videí je k dispozici digitální stabilizace obrazu VDis, která funguje i při natáčení timelapse videí. Přímo pod fotoaparátem je umístěna čtečka otisků prstů.

Systémové ovladače zůstávají ve spodním pruhu displeje. Na levém boku najdeme regulátory hlasitosti a slot pro nanoSIM a microSD kartu (až 256 GB), pravý bok obsadila zamykací klávesa a mřížka reproduktoru. K nabíjení slouží konektor USB-C, počítá se i se zrychleným nabíjením Fast Charging. To je spjato s použitým osmijádrovým čipsetem Exynos 7885 (2 × 2,2 GHz + 6 × 1,6 GHz). O existenci sluchátkového jacku se tisková zpráva nezmiňuje, na druhou stranu jej ani nevylučuje...

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungů Galaxy A8 (2018) a Galaxy A8+ (2018)

Telefon má bohatou konektivitu včetně Bluetooth 5.0, LTE Cat. 11, NFC či ANT+, a také spoustu snímačů. Hned od zahájení prodejů v obou telefonech poběží Android 7.1.1 Nougat s nadstavbou Samsung Experience, prostředí tedy bude vypadat podobně jako u Samsungu Galaxy S8. 

Nedávno zveřejněné hands-on video s Galaxy A8 (nyní již nedostupné, původně bylo k dispozici zde):

V ČR se bude prodávat pouze základní Galaxy A8, a to ve třech barevných variantách - černé, zlaté a šedé. Prodeje budou zahájeny ve druhé polovině ledna, a to za částku 12 999 Kč.

Zdroj Samsung News

Diskuze (22) Další článek: Appsperiments: Tři appky od Goolu posouvají hranice mobilního focení. Vyzkoušejte je

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A8+ (2018), Galaxy a, Původní předpoklad, Přední část, Bohatá konektivita, Zrychlené nabíjení, Karta MicroSD, Levý bok, LTE Cata, Nová řada, Pravý bok, Koncová cena,