Samsung Galaxy Ace 2: přebije trumfy? [recenze]

Korejská střední třída dostává novou ikonu. Galaxy Ace 2 nabídne rozměrný displej, operační systém Android a množství doplňkových funkcí.

Model Galaxy Ace sklidil před rokem velké úspěchy. Uvést ve střední třídě dotykový telefon s rozumně zvolenou funkční výbavou, přiměřeně velkým displejem a systémem Android se ukázalo být šikovným tahem. I proto jsme se postupem času dočkali několika variací, mimo jiné například modelu Galaxy Ace Plus s rychlejším procesorem nebo designově téměř identického Galaxy Ace Duos s podporou dvou SIM karet. Pravým generačním nástupcem je ale až Samsung Galaxy Ace 2. Trochu se zvětšil, posílil na výbavě, přidal NFC a nyní už bude jen čekat, zda o něj zákazníci projeví alespoň stejně velký zájem, jako o jeho předchůdce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Ace 2 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • dobré konstrukční zpracování
  • svižný dvoujádrový procesor NovaThor U8500 s taktem 800 MHz
  • kapacitní PLS LCD displej s rozlišením 480 × 800 bodů
  • funkce NFC

Hlavní nedostatky:

  • stále stejný design
  • chybí stavová dioda
  • jen průměrná výdrž baterie

Samsung Galaxy Ace 2
I8160
rozměry a hmotnost: 118 × 62 × 10,5 mm, 122 g
displej: 3,8", kapacitní PLS LCD, 480 × 800, 246 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: ST-Ericsson U8500 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

I plast může být pevný

Výhradně dotykové ovládání jsme tu měli už mnohokrát a téměř vždy si povzdechneme nad tím, že design postrádá jakoukoli originalitu. I v tomto případě si na své přijdou spíše příznivci konzervativních tvarů. Ace 2 od předchůdce, i od jiných modelů výrobce, odliší pouze zkušenější oko. Základem jsou zaoblené tvary, pokovený rám okolo přední strany a mírně zakulacená záda s jen nenápadně vyvýšenou bradou. Z materiálů převažuje plast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Ace 2 se až příliš podobá všem ostatním letošním modelům Samsungu  

Pokrok registrujeme v kvalitě konstrukce. I přes plastové šasi se jednotlivé části nehýbou a nevydávají nepříjemné zvuky. Chválíme zvolený vroubkovaný reliéf, díky kterému se můžete spolehnout, že na telefonu hned nevynikne každá šmouha a nebudete se muset bát ani vlasových škrábanců, na něž je náchylná třeba vlajková loď Galaxy S III. Rozměry si zachovaly rozumné hodnoty 118 × 62 × 10,5 mm při hmotnosti 122 gramů. Telefon můžeme zařadit mezi středně velké, potíže s držením nebo ovládáním jednou rukou by tedy neměl mít nikdo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda jsou z vroubkovaného plastu, takže zde alespoň nebudou vidět šmouhy

Po obvodu mobilu najdeme několik tradičních ovládacích a funkčních prvků, nejradši bychom zde přivítali i mechanickou spoušť fotoaparátu. Na tu se ale u Samsungu ani tentokrát nedostalo. Při focení jsme tedy odkázáni na dotykové ovládání, které v tomto případě není moc pohodlné kvůli delší odezvě virtuální spouště. Jinak ale nechybí nic podstatného. Na levé straně vidíme dvojklávesu regulace hlasitosti spolu se slotem pro microSD karty. Podobné umístění není u všech mobilů samozřejmostí, nese s sebou výhodu možnosti měnit karty za chodu nejen bez vyjmutí baterie, ale i bez odstraňování krytu.

Dva dny v poklusu

Na opačnou stranu se dostal zámek displeje. Oba zmíněné ovladače jsou od okolního povrchu jen nenápadně vizuálně odlišené, avšak nahmatávají se velmi snadno a mají vhodně nastavenou odezvu. Univerzální microUSB konektor je umístěn ve spodní části, horní hranu obsadil 3,5 mm audio jack. Připojit do něj můžete například v balení obsažená pecková sluchátka, která ale poskytnou jen základní užitek. Pro lepší podání zvuku použijte vlastní značková sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ace 2 nepatří mezi přehnané štíhlouny, v pase má 10,5 mm

Galaxy Ace 2 není telefon monolitické konstrukce, takže se mu můžete podívat pod čepici. Odstranění zadního krytu je velmi jednoduché přesto, že ho chrání několik mechanických pojistek po obvodu. Uvnitř se ukrývá akumulátor o kapacitě 1 500 mAh a také otvor pro SIM kartu. Slot pro "běžně velkou" miniSIM kartu napovídá, že Ace 2 byl projektován ještě před vypuknutím microSIM horečky a většina uživatelů to jistě ocení. Pro výměnu SIM karty není třeba baterii vyjmout, ale restart zařízení je nezbytný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterii není nutné vyjmout pro vložení SIM karty ani paměťové microSD karty

Z hlediska výdrže telefonu nejde o žádné překvapení, hodnoty jsou pro Android zcela běžné. V praxi tedy počítejte s každodenním nabíjením při náročném využití, střídmější používání tuto hodnotu zdvojnásobí. Na rubové straně zadního krytu si ještě můžete všimnout zvláštní čtvercové oblasti sahající zhruba do spodní části zad. To je místo, kudy komunikuje na blízkou vzdálenost modul NFC. Pokud tedy budete mobil přibližovat k jinému objektu za účelem párování, směřujte jej právě do této spodní půlky krytu.

O fous navíc

Přední strana obsahuje pro Samsung charakteristickou kombinaci ovládacích prvků. Důležité je mechanické tlačítko Home, které je sice plasticky odlišeno pouze minimálně, ale pracuje se s ním pohodlně. Společnost mu dělá dvojice senzorů pro návrat zpět a vyvolání kontextové nabídky. Šipka zpět byla u námi testovaného vzorku nerovnoměrně podsvícená, dioda jako by se schovávala "za rohem". Samsung navíc opět zapomněl na notifikační diodu pro zmeškané události, přitom z Galaxy S III víme, že ji vyrobit umí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem najdeme telefonní sluchátko a sekundární kameru, pod displejem trojici ovládacích tlačítek

Největší plochu přední strany přední strany zabírá displej. Ten se dočkal nárůstu úhlopříčky z 3,5 u loňského Galaxy Ace až na 3,8 palce. To si naštěstí vyžádalo i změnu původního slabšího rozlišení na dnes stále slušných 480 × 800 bodů. Připomeňme, že jde o typ PLS TFT. Panel je kapacitní a multidotykový, chráněný zpevněným sklíčkem. Prst po povrchu příjemně klouže a pozorovací úhly jsou také na slušné úrovni. Vzhledem k dostatečnému podsvícení, které si uživatel musí regulovat pouze manuálně, je displej dobře čitelné i na slunci. V konečném důsledku nemáme displeji co vyčítat a vzhledem k cenové hladině telefonu si zaslouží velmi dobré hodnocení.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a není chráněn krytkou

Zbytek podstatných hardwarových součástek se ukrývá uvnitř. I zde nastaly některé změny. Papírová frekvence procesoru s čipsetem NovaThor U8500 sice zůstala na 800 MHz, ale výpočetní jednotka je tentokrát dvoujádrová. K tomu připočtěme až třínásobnou kapacitu RAM 768 MB, 1 GB vnitřního prostoru namísto původních 158 MB a máme prakticky o třídu vyšší mobil, než byl loňský Galaxy Ace. S přihlédnutím k překotnému vývoji smartphonů a příchodu čtyřjádrových monster jde ve skutečnosti posun zhruba o půl třídy.

Témata článku: Samsung, , , , , Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 710, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy Ace Plus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Omnia, Samsung Omnia M, ZTE Blade, ZTE Blade II, Funkční výbava, E-kniha, Vestavěná aplikace, Povzdech, NovaThor,