Samsung Galaxy Ace 4: s AMOLEDem pro nenáročné [recenze]

Otestovali jsme již čtvrtou generaci Samsungu Galaxy Ace se Super AMOLEDem. Za slušný peníz navíc dostanete LTE i ve střední třídě.

Řada Galaxy Ace byla již od představení prvního modelu Galaxy S poměrně hodně populární. Ace měl slušně našlápnuto ve funkční rovně a hrála pro něj zejména nižší cena i poměrně slušné specifikace na pomezí nižší a střední třídy. A zatímco v březnu testovaný Galaxy Ace 3 spíše jen nahrazoval Galaxy S III Mini, Galaxy Ace 4 si utvořil vlastní kategorii slušně vybaveného smartphonu střední třídy, u něhož je bonusem Super AMOLED displej a podpora LTE Cat. 4, k čemuž se jako k celku váže i poměrně slušná cenovka. 

Klepněte pro větší obrázek
Nejednotnost slovního označení je patrná i na webu českého Samsungu. O Galaxy Ace 4 se v textu hovoří jako o Galaxy Ace Style LTE

Hned na úvod ale musíme osvětlil problém ve značení. Model byl totiž představen jako Galaxy Ace Style, načež jej v Německu uvedli pod označením Galaxy Ace 4. Nejednotnost značení je patrná i na českém webu Samsungu, kdy je pod názvem Galaxy Ace 4 umístěno v textu ještě jeho staré označení Galaxy Ace Style LTE. Nesmíte si to však splést s levnějším modelem Galaxy Ace Style (SM-G310F) z šedého dovozu, který má TFT displej a podpora LTE mu schází. Nejjistější tedy bude orientovat se podle produktového označení SM-G357FZ.

Samsung Galaxy Ace 4
rozměry a hmotnost: 121 × 63 × 10,8 mm, 124 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
23 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování

Telefon zcela jasně vzhledově navazuje na starší Samsungy s Androidem a zapadá do modelové řady Galaxy Ace. Telefon dobře padne do dlaně, nejvíce se nám ale pozdává matný zadní kryt se zdrsněným pruhem, který by, zdá se, nemusel sloužit jen pro estetické účely. Potěšil nás i displej, kvalita Super AMOLEDu je znát zejména na čitelnosti na sluníčku, a pokud k tomu přidáme i Ultra úsporný režim známý z vybavenějších Samsungů, má model zaděláno na úspěch. Do očí nás však hned uhodil roztáhnutý systémový font na výšku, se kterým budete zřejmě pár dní bojovat. 

Překvapilo nás i svižné prostředí, na TouchWiz vidíme výrazné zrychlení a minimalizaci prodlev při spouštění aplikací. Ořezanému TouchWizu na KitKatu, který se vzhledově podobá systému u Galaxy S5, tak svědčí i dříve nedostatečná 1GB RAM. Máme před sebou krále Samsungu nižší střední třídy?

Klasický Samsung se Super AMOLEDem

Galaxy Ace 4 vypadá z čelní strany jako běžný Samsung střední třídy, mezi nimiž jsou vzhledové rozdíly minimální. Zaoblená čelní strana je obehnána metalickým páskem, ovšem možná trochu netradičně jsou ovládací prvky umístěny až poměrně hodně blízko spodnímu okraji. Mezi hlavní ovladače můžeme započítat domovské tlačítko s příjemným a jistým stiskem, vedle něhož se po stranách nacházejí senzorické ovladače. Jsou bíle podsvětleny, ovšem šetřilo se na jejich vibrační odezvě, a máme takový pocit, že to nebude pouze jediná zbytečná úspora výrobních nákladů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Ace 4 z různých úhlů pohledu, detail na spodní a horní hranu

Zpětná šipka vpravo vás vrací o úroveň zpět, domovská klávesa pak na domovskou obrazovku. Jejím podržením se otevírají Chytré karty Google. Levá senzorická klávesa otevírá nabídku s posledními spuštěnými aplikacemi. Pohybem do stran je můžete ukončit, tlačítkem pak vymazat celou paměť na pozadí. Netradičně však chybí dlouhá léta přítomný vstup ke Správci RAM, skoro jakoby Samsung nechtěl prozradit, kolik paměti do smartphonu integroval. Zjistili jsme však, že je adresovatelných 887 MB RAM, při najetí zařízení a spuštěném Antutu je v RAM volných 305 MB, což poukazuje na to, že TouchWiz na KitKatu nemusí být až takový moloch, a že jeho zjednodušení je do budoucna správná cesta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Ace 4 v dlani, díky zaobleným rohům padne telefon dobře do ruky

V rámci střední třídy nás překvapuje přítomnost Super AMOLED displeje. Jedná se o zobrazovač, který měl původní Galaxy S, tedy o 4" Super AMOLED displej s rozlišením 800 × 480 obrazových bodů. Matice je tedy trochu hrubší, ovšem při běžném používání telefonu to nepoznáte. Displej má skvělé pozorovací úhly a syté barevné podání, které si dokonce můžete upravit v rámci režimu displeje. Na výběr jsou módy adaptivní displej, Kino AMOLED, Fotografie AMOLED a základní, všechny režimy již najdeme v Galaxy S5, Galaxy Note 4 či u tabletů řady Galaxy Tab S, takže zde dáváme velký palec nahoru. Mínusem je však absence automatické regulace jasu, takže jej musíte vždy podle situace nastavovat v horní výsuvné liště.

Senzory chybí, pruh nadbývá

Nad displejem je mimo sluchátka a loga výrobce umístěna již jen pouze 1,3Mpix kamerka pro selfie. Chybí dokonce i, v mobilní branži dlouho zavedený standard, tj. senzor přiblížení, který vypíná displej při hovoru. U Galaxy Ace 4 displej zhasne a pro jeho rozsvícení musíte telefon odemknout a dvakrát poklepat do středu. Při zadávání čísel na infolince tato funkčnost spíše zdržuje. Boky smartphonu jsou spíše strohé, ovšem najdete na nich to podstatné. Vlevo jsou to regulátory hlasitosti, vpravo zase zamykací tlačítko, které též plní svou úlohu při zapínání telefonu. Na horní hraně našel své místo 3,5mm konektor jack, na spodní zase standardní microUSB (USB 2.0) a mikrofon. Ten je na těle pouze jeden, takže nepočítejte s žádnou pokročilou filtrací šumu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech je nejvýraznějším prvkem vroubkovaný pruh, mimo něj je zde 5Mpxi fotoaparát s LED přisvětlením a reproduktorem

Záda jsou celá pokryta plastovou skořápkou. Ta je z vnějšku matná v kombinaci s vroubkovaným pruhem uprostřed, který, nejen dobře vypadá, ale také si o něj můžete dobře zapřít prst při držení jednoruč. Na druhou stranu v prhu občas zůstávají nečistoty a na matných plastech při delším používání ulpívá vlhkost z prstů. Uprostřed pruhu je umístěn 5Mpix snímač, který naštěstí nepřišel o automatické zaostřování, ke kvalitě fotek se ale bude třeba vyjádřit v samostatném odstavci. Při focení můžete využit integrovaný LED přísvit, z druhé strany čočky je umístěn hlavní reproduktor. Ten se ozývá poměrně hlasitě i tehdy, pokud telefon necháte ležet na rovné ploše. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail zadního krytu, pod ním je umístěna 1 900mAh baterie. Detail regulátorů hlasitosti, které při focení můžete využít jako spoušť

Pod zadní skořápkou, která odhalí celou zadní stranu, najdeme 1 900mAh baterii s NFC, se kterou telefon vydržel na jedno nabití v průměru tři až čtyři dny. Na to, že jsme telefon používali pro běžné pracovní kancelářské využití, je to dobrý výsledek, i když jsme si často museli upravovat jas displeje. Do tohoto časového intervalu jsme vměstnali běžné používání telefonu, s občasným brouzdáním na webu a kontinuálním připojením k Wi-Fi nebo k mobilním datům včetně zhruba 30 minut hovorů denně. MicroSIM se vkládá do slotu, který není při vložené baterii přístupný, naopak microSD můžete vyměnit i za chodu. Celkově se nám zařízení drželo velmi dobře v ruce, na velmi dobré úrovni je i dílenské zpracování. Nikde nic nevrže a telefon působí jednolitým dojmem. 

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 3, Samsung Galaxy Ace 4, Samsung Galaxy Ace Style, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S3 Neo, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4,