Samsung Galaxy Ace: eso mezi Androidy (test)

Není to Galaxy S, ale ani žádné ořezávátko. Optimální velikost, líbivý design a všechny funkce Androidu. To je Samsung Galaxy Ace.

Android zůstává prioritní platformou chytrých telefonů Samsungu i v letošním roce. Asijský výrobce své androidové modely na trh sází velmi rychle, čímž kompletuje celkové portfolio zařízení, ze kterých si může každý vybrat, co mu nejlépe sedí. Model Ace patří v této hierarchii stupeň pod Galaxy S; na první pohled si jistě všimnete obdobné výbavy a menšího displeje. Změnilo se i něco jiného?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Ace na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • vroubkovaný zadní kryt, kvalitní konstrukce
  • 2GB microSD karta a výměnný zadní kryt v základní balení
  • 5Mpix fotoaparát s AF a LED přisvětlením
  • Android 2.2.1 je svižný a stabilní

Hlavní nedostatky:

  • časté otisky na předním i bočních krytech
  • v základním balení chybí sluchátka
  • chybí podpora Flashe
  • Samsung Apps pro tento model nenabízí ani jednu aplikaci

Samsung S5830 Galaxy Ace
Samsung Galaxy AceSmartphone vybavený operačním systémem Android, 800MHz procesorem a pětimegapixelovým fotoaparátem s autofocusem a hledáčkem v podobě kapacitního HVGA displeje.rozměry a hmotnost: 112 × 60 × 12 mm, 113 g
displej: 3,5'', TFT LCD, 320 × 480, 16 mil. b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS, EDGE, HSDPA (7,2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth, Wi-Fi
paměť: 158 MB, microSDHC
baterie: 1 350 mAh, procesor: ARM1136 800 MHz
operační systém: Android 2.2
hudba: FM rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
68%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 6 600 Kč

Samsung Galaxy Ace je součástí tzv. řady Galaxy Family, tedy přístrojů, které mají benefitovat z prodejních úspěchů Galaxy S a přinést podobné technologie i do nižších cenových kategorií. Zatímco modely Mini, Gio a Fit můžeme řadit do nižších pater, Galaxy Ace je tak na tři čtvrtě cesty ke Galaxy S. Po designové stránce je telefon osočován z kopírování iPhonu, podle mého názoru má telefon svůj vlastní osobitý vzhled.

Senzory: móda nebo sázka na design?

Čelní plocha je osazena 3,5" TFT LCD displejem, který se může pyšnit poměrně slušnou kvalitou barev i dobrými pozorovacími úhly. Při porovnání s Galaxy S samozřejmě neuspěje, je to přece "jen" LCD a nikoli Super AMOLED. Přesto oproti předchozím zkušenostem s Galaxy Mini je displej skvěle čitelný, ostrý a jasný, není zde žádný problém. Displej pro středně pokročilé uživatele bohatě postačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na první pohled si všimnete jediného mechanického prvku,středového tlačítka pro návrat do pohotovostní obrazovku. Vedle něj však pospávají neviditelné dotykové prvky, kontextová klávesa a zpětnou šipku, které čekají, až jich v daných místech dotknete a vysvítí se. Chce to určitě trochu zvyku, ale hlavně chybí jakákoli vibrační odezva. Několikrát se mi stalo, že jsem musel tlačítka tisknout dvakrát, protože první stisk zaregistrován nebyl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Čelní strana je obrovským magnetem na otisky prstů, znovu byl zvolen lesklý plast, což není příliš šťastné řešení. Ze shluku otisků tak vystupuje jen logo přístroje a stříbrný reproduktor. Boky přístroje jsou laděny taktéž do stříbrné barvy a najdete zde na levém boku dvojklávesu k ovládání hlasitosti, na pravém zase zamykací klávesu a slot pro microSD karty. K tlačítkům na bocích musím dodat, že jsou až moc zapuštěná a prsty po nich kloužou, což určitě nepomáhá zcela komfortnímu ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Horní hrana disponuje šuplíčkem pro microUSB kabel a také nechráněným 3,5mm jackem. Co si zaslouží slova chvály je zadní kryt. Díky jeho vroubkovanému povrchu se celý telefon drží perfektně v ruce. Zadní kryt je výměnný, hned v základním balení přichází lesklý bílý kryt. Pokud vám ale záleží na užitné hodnotě i eleganci, dáte přednost černé skořápce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do zad telefonu je vsazena čočka 5Mpx snímače s přisvětlovací diodou. O tom, jak fotí, si povíme dále. Pod krytem je umístěna 1 350mAh baterie, se kterou se mi dařilo telefon živit i čtyři dny v nepřetržitém, byť omezeném, provozu. Asi nemusím říkat, že test výdrže baterie nikdy nemůže být objektivní, protože výdrž závisí na malých detailech i přesných objemech používaných funkcí. Pokud vhodně nastavíte podsvětlení (bohužel chybí automatická regulace), můžete jít delší výdrži naproti. Plusové body ode mě dostává zadní kryt, mínusové naopak přední a boční plasty.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Ace, Malý detail, vybavený smartphone , Mez, E-mailová adresa, Asijský výrobce, Zadávací pole, Vestavěné rádio, Mailová adresa, Rozumný kompromis, GAL, Velký model, Hračička, Velká poptávka,