Samsung Galaxy Core Duos: pohledný dualSIM [recenze]

Galaxy Core Duos kompletuje u Samsungu portfolio střední třídy, k pohlednému designu přidává podporu dvou SIM.

Dual SIM telefony jsou u Samsungu tradicí již několik let, bohužel se na trhy v Evropě dodávají pouze smartphony nižší a střední třídy a na high-endy se zapomíná. Zřejmě cíleně, protože např. v Asii není problém zakoupit Galaxy S4, S4 Mini, Note II a Note 3 ve variantě s dvojicí slotů pro SIM karty. Dnes si blíže představíme „dvousimkáč“ střední třídy Galaxy Core Duos, který je u nás nejvybavenějším dvousimkovým Samsungem, nepočítáme-li dovozové verze Galaxy S4 Mini Duos, a současně nástupcem Galaxy S Duos. Jihokorejský výrobce vsadil na pohledný design, uživatelské rozhraní TouchWiz a slušnou nabídku funkcí, rozdílů oproti předchůdci je nepočítaně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální tiskové fotografie Samsungu Galaxy Core Duos

Klíčové vlastnosti:

  • design dražšího zařízení, kompaktní rozměry
  • dvoujádrový 1,2GHz procesor, 1GB RAM
  • podpora dvou SIM karet v režimu Dual SIM Active
  • 5Mpix fotoaparát s autofocusem a LED přisvětlením
  • poměr výbava/cena

Hlavní nedostatky:

  • otisky prstů na lesklých plastech a displeji
  • odrážení okolních objektů v displeji, horší čitelnost na přímém slunci
  • absence vibrační odezvy klávesnice a senzorických tlačítek
  • chybí automatická regulace jasu displeje
  • postrádáme notifikační diodu
  • narůžovělé středy fotografií
  • lehké zpomalení při použití obou SIM
  • připojení k PC jen v režimu Telefon

Samsung Galaxy Core Duos
I8262
rozměry a hmotnost: 129 × 68 × 9,0 mm, 124 g
displej: 4,3", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 217 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (2× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Displej jako zrcadlo

Samsung Galaxy Core Duos je smartphone spadající do letošního designového portfolia jihokorejského výrobce, jen s tím rozdílem, že je poněkud více zaoblen. Modrá barevná varianta telefonu sedne, najdeme ji nejen okolo displeje ale také na zadní straně. Kdysi stříbrná lišta po obvodu také nese jemný nádech do modra, celkově na nás Core Duos působí dojmem dražšího zařízení, než ve skutečnosti je.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Core Duos z různých úhlů pohledu, v modré barvě vypadá zařízení na víc, než skutečně stojí

Testovaný model je vyroben z lesklých plastů, takže na něm ulpívají otisky prstů. Nejhorší je to asi u displeje, u nějž by se čistící hadřík opravdu hodil. Bateriový kryt a boky jsou magnetem spíše na mastnotu prstů a vlhkost, celkový dojem moc nekazí, ale při zpocených dlaních má zařízení trochu tendenci prokluzovat. Stačí jej ale při držení v ruce podepřít malíčkem a máte po starostech. Samotné rozměry zařízení jsou 129 × 68 × 9 mm, díky zaoblenému profilu jinak do ruky padne perfektně.

Čelní strana přístroje je osazena 4,3" TFT displejem s rozlišením 800 × 480 obrazových bodů. Nemusíte se obávat, že byste přišli do styku s nekvalitním displejem, použitý panel má poměrně věrné barevné podání a velmi dobré pozorovací úhly, zkreslení obrazu při bočních pohledech nepozorujeme. V displeji se však hodně odráží okolní objekty, což místy dokáže narušit i samotný zobrazovaný obsah, v zamčeném stavu jej tak můžete použít jako regulérní zrcadlo. Na sluníčku při maximálním jasu displeje základní obsah uvidíte, detaily ale rozeznáte až po zakrytí přímého světla dlaní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je magnetem na otisky prstů, pokud jej vyčistíte, funguje jako regulérní zrcadlo, což ocení spíše dámy. Odraz objektů na displeji v interiérech často ruší a rozhodně jej bereme jako největší zápor

I přes vyšší úhlopříčku a poměrně hrubší WVGA matici jsou na displeji i texty zobrazeny čistě a bez rozmazání. Jistě při detailním pohledu si všimnete okrajovéí pixelizace ikon v hlavní nabídce, při běžném používání to ale nijak nevadí a možná to ani nezaregistrujete. U displeje je bohužel možná jen manuální regulace jasu, byť to vypadá, že čidlo pro automatickou korekci je nad displejem přítomno. Vedle něj je pak umístěno čidlo přiblížení k displeji a kamerka pro videohovory. Mřížka reproduktoru je nad displejem vycentrována, obdobně jako logo výrobce. Vpravo pak nechybí logotyp označující podporu dvou SIM karet zároveň.

Senzorické klávesy bez vibrací

Pod displejem jsou umístěny základní ovládací prvky v čele s hardwarovou klávesou Home, jenž má tužší, ale zato jistý stisk. Stisknutím vás přenese na domovskou obrazovku. Senzorické klávesy po stranách jsou v základním nastavení osvětleny pouze několik vteřin, můžete je ale nechat podsvětlené napořád. Chybí nám však u nich vibrační odezva, při ovládání poslepu tak nevíte, zdali jste je stiskli nebo ne. Kontextové tlačítko otevírá alternativní nabídky, zpětná šipka vás vrací o úroveň zpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odrážet okolí je vlastnost i zadního vzorovaného krytu

Levý bok disponuje regulátory hlasitosti, zatímco na pravém najdeme zamykací tlačítko, kterým se také telefon zapíná a vypíná. Na horní hraně je připraven 3,5mm konektor jack, na spodní zase standardní microUSB konektor pro nabíjení a datové přenosy. Chybět zde nemůže ani mikrofon pro telefonní hovory. Na zádech je nejvýznamnějším prvkem vystouplá čočka 5Mpix fotoaparátu, díky které se zařízení na rovné ploše lehce koléba do stran. Navíc není tolik utlumen hlavní reproduktor, který se nachází vedle snímače, z druhé strany je pak umístěna přisvětlovací LED dioda. Zadní skořápka drží na svém místě pevně, přichycená několika zobáčky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Core Duos sedne do dlaně velmi dobře, při ovládání nám vadí absentující vibrační odezva u senzorických kláves

Pod krytem je pak dvojice slotů pro SIM karty, označené jako SIM1 a SIM2, nad jedním z nich je pak připraven slot pro microSD karty. Zařízení dokázalo bez problémů rozeznat i s 64GB kartu, takže úložného prostoru budete mít dostatek. Většina zbývajícího prostoru je vyplněna 1800mAh baterií, se kterou nám telefon vydržel dva a půl dne. Měli jsme aktivní dvě SIM karty, na kterých střídavě probíhalo několik hovorů denně, aktivní Wi-Fi, synchronizaci a příjem e-mailů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - reproduktor a regulátor přiblížení, hlavní ovládací prvky pod displejem, fotoaparát a reproduktor, boční regulátory hlasitosti a 3,5mm jack na horní hraně

Celkově hodnotíme dobře kvalitu zpracování, nikde nic nevrže. Naproti tomu máme námitky vůči lesklým materiálům, které sice na první pohled vypadají líbivě, brzy se však na nich objeví otisky prstů, nemluvě o zrcadlení okolních objektů na lesklých plochách.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Core Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Trend, Samsung Galaxy Trend Lite, Samsung Galaxy Trend Plus, GAL, Barevné vyvážení, Core, Lokální sdílení,