Samsung Galaxy Grand Prime: slušný střed [recenze]

Vyzkoušeli jsme Samsung, který definuje novou střední třídu. Galaxy Grand Prime překvapil celkovou odladěností, některé nedostatky zamrzí.

Pokud jsou Samsungy střední třídy velmi podobné, pak jsme otestovali jeden z těch, který se alespoň trochu výrazněji odlišuje. Galaxy Grand Prime nabízí to lepší ze střední třídy zabalené v poměrně slušném designu, který menším zakulacením rohů odkazuje do dob Galaxy S II. Telefon byl představen v říjnu loňského roku, na trh se dostal až v první letošních měsících. Z vnějšku je vyroben z šedého, zlatého nebo bílého plastu, prostřední uvnitř odkazuje na Galaxy S5, ale je značně zjednodušeno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Grand Prime ve třech barevných variantách

Samsung Galaxy Grand Prime
rozměry a hmotnost: 145 × 72 × 8,6 mm, 156 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 540 × 960, 220 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Samsung Galaxy Grand Prime nám hned po rozbalení vzhledově připomněl Galaxy S II, zejména proto, že testujeme šedou variantu. Bílá nám naopak až tak výrazná nepřijde, třetí do party je pak zlatá barevná varianta. Použitý plast na zadním krytu je matný, displej na čelní straně se bude zřejmě dost hodně upatlávat. Jeho lesk po rozbalení byl tatam již po pěti minutách používání. Telefon padne poměrně dobře do ruky, již teď nám ale vadí chybějící vibrační odezva tlačítek pod displejem. Stejné je to i s čidlem okolního osvětlení, které by automaticky regulovalo jas displeje, haléřové až korunové součástky tak v telefonu chybí bez zjevné příčiny, což je velká škoda.

Velký a pohodlný do dlaně

Samsung Galaxy Grand Prime je smartphone klasické konstrukce s rozměry 145 × 72 × 9 mm a s hmotností 156 gramů. Telefon je vyroben z plastu, na zádech se jedná o základní matný plast, boky pak obíhá široký pokovený rámeček. Čelní strana je celá kryta sklem neznámého výrobce, víme s jistotou jen to, že se nejedná o Gorilla Glass. V rámci testování se na něm však žádné škrábance neobjevily. Naopak tomu bylo u spodní části zadního krytu, jedná se však pouze o mikroškrábance, které postřehnete jen z absolutní blízkosti. Zpracování telefonu hodnotíme na výbornou, ani v krutu se z útrob neozývají žádné nežádoucí pazvuky. Již když telefon poprvé vezmete do ruky, přisoudíte mu jakýsi punc pevného a jednolitého zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Grand Prime a pohled na čelní plochu s pětipalcovým displejem

Zadní kryt je ale k tělu přichycen plastovými zobáčky, z čehož plyne zejména vyměnitelná 2 600mAh baterie. Do nabíječky budete telefon zapojovat v rámci pracovního týdne zhruba co dva dny, přes méně náročný víkend s minimem hovorů se dostanete i na jeden den navíc. O samotné výdrži ale rozhodne zejména nastavený jas displeje, který se ukázal jako největší žrout baterie. Samotné nabíjení ze sítě trvá zhruba dvě hodiny, telefon můžeme na cestách samozřejmě dobíjet i z různých BatteryPacků či Power bank. SIM karta má slot velikosti microSIM a lze ji vyměnit až po vyjmutí baterie. Naopak microSD kartu (telefon dokázal pracovat až s 64GB microSD) můžete vyměnit i za chodu. 

Jemnější displej a ovládání bez vibrací

Na střední třídu Samsungu v telefonu najdeme o trochu kvalitnější displej. Místo běžných WVGA displejů je v telefonu přítomen 5" TFT LCD panel s rozlišením 960 × 540 pixelů. Vzhledem k nedávno testovanému Galaxy Grand Neo Plus Duos je displej ostřejší zejména při zobrazování textů. Zobrazovací panel můžeme zařadit k tomu lepšímu i po stránce pozorovacích úhlů při nichž nedochází k degradaci barevných odstínů, a v klidovém stavu si nevšímáme tak velkého množství odlesků, což je pro některé méně vybavenější Samsungy leckdy typické.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Grand Prime v dlani

Od displeje čekejte základní a nepřesycené barevné tóny, chybí mu však automatická regulace jasu. Ten tedy budete muset nastavovat manuálně z horní lišty v případě potřeby. Maximum využijete zejména na sluníčku, jinak jsme se při běžném používání pohybovali maximálně ve středu stupnice. Při pohledu proti světlu si na displeji všimnete drobných čtverců, jakožto základního uspořádání pixelů v rámci struktury displeje. To dává vzpomenout např. na starší Galaxy Spica, při běžném používání telefonu ale žádné vizuální nedostatky nepozorujeme.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - boční hrana, ovladače pod displejem a microUSB na spodní hraně

Zatímco jsme byli spokojeni s domovskou klávesou s jemným ale jistým stiskem, senzorické ovladače na nás dojem neudělaly. Stačílo by jen málo, tedy přidat vibrační odezvu, nebo alespoň podsvětlení. Logotypy senzorů jsou vyvedeny v inverzní barvě, abyste věděli, kde klávesy najdete. Bez vibrační odezvy je ale třeba i při běžné práci detailně sledovat vaše prsty, aby se strefily tam, kam mají. Levá klávesa otevírá seznam posledních spuštěných aplikací a podržením supluje funkčnost zde dříve přítomného kontextového tlačítka. Pravá vás pouze vrací o úroveň zpět, na podržení není namapována žádná funkce. Nad displejem najdeme mřížku reproduktoru, jehož hlasitost jsme při volání drželi zhruba ve třech čtvrtinách, čidlo pro přiblížení k displeji a také 5Mpix kamerku pro focení selfie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na matná záda, která jsou odnímatelná

Ovladače pod displejem doplňují regulátory hlasitosti na levém boku, které můžete využít i jako fotografickou spoušť. Na pravém boku je umístěno zamykací tlačítko, kterým též telefon vypnete, restartujete, případně aktivujete režim letadlo nebo některý ze zvukových režimů. Na spodní hraně je umístěn hlavní mikrofon a microUSB pro nabíjení a daotvé přenosy, sluchátka zapojíte na horní hraně. Místo sekundárního mikrofonu je zde jen nálepka informující o tom, že telefon má v sobě ukrytou podporu LTE. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily zadní části - přisvětlovací dioda, 8Mpix fotoaparát a hlavní reproduktor

Na zádech je umístěna vystouplá čočka 8Mpix fotoaparátu, zřejmě proto, aby nebyl při vyzvánění na rovném povrchu utlumen vpravo od ní umístěný hlavní reproduktor. A to se daří celkem obstojně, telefon má i vcelku hlasité vyzvánění, které doplňují poměrně výrazné vibrace. Několikrát jsme ale přesto telefon nošený v pouzdře za pasem docházali při vyzvánění přeslechnout. Vedle fotoaparátu je ještě umístěna přisvětlovací dioda, kterou můžete s widgetem Pomocné osvětlení využít jako příruční svítilnu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod zadní skořápkou je umístěna 2 600mAh baterie

V základním balení najdete spolu s telefonem a baterií také nabíjecí adaptér, USB kabel, základní sluchátka a uživatelské manuály.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand Neo, Samsung Galaxy Grand Neo Plus, Samsung Galaxy Grand Prime, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Spica, Stejné rozvržení, Velká škoda, Android Beam, Boční hrana, Mass Storage, Polaris, Textová komunikace, Hudební výstup, TFT LCD panel