Samsung Galaxy Note 5: hlavní hvězda nevysvitla

Samsung představil už pátou generaci legendárního tabletofonu Note. Umělá kůže je zapomenuta, Inspirace modelem S6 „Pětce“ prospěla.
  • Note 5 měl být hlavní hvězdou večera, ale na Evropský trh se (zatím) nedostane, a tak veškerou slávu pobere zahnutý S6 Edge+.
  • Líbí se nám nový design, sklo a kov vypadá daleko lépe než plastová imitace kůže, ale...
  • Baterii nelze vyměnit, přišla o 220 mAh kapacity, paměťová karta je pryč, 128 GB verze se vyrábět nebude.
Klepněte pro větší obrázek

Samsung právě v New Yorku představil Galaxy Note 5. Znovu má velký displej, dotykové pero a je určen na práci, ale pobral eleganci, dospěl. Vzhledově vychází z letošních modelů Galaxy S6/S6 Edge, Samsung tedy vsadil opět na použití skla a kovu. Radost kazí, že Galaxy Note 5 se v ČR ani ve zbytku Evropy do prodeje nedostane. Doufejme, že jen zatím, ale Samsung se k této otázce odmítá vyjádřit.

Vzhled: kombinace Notu 4 a Galaxy S6

Note 5 je telefonem klasické konstrukce s rozměry 153 × 76 × 8 mm a hmotností 171 gramů, na designu najdeme dvojí stopy. Hlavní měrou se podepsal Galaxy S6, tedy alespoň ve směru použitých materiálů (kov a sklo). Bokům dominuje široký kovový rámeček, které je nepatrně prohnutý, takže to vypadá, jakoby byl telefon osazen zahnutým displejem. Stejné je to i na zádech, kde pozorujeme nepatrné prohnutí, nemá však žádnou funkci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Barvy jsou stejné jako u Edge+: Black Sapphire, Gold Platinum…

Note 5 má 5,7" Super AMOLED displej poslední generace s rozlišením 2 560 × 1 440 pix. Pod ním velké domovské tlačítko se snímačem otisků prstů a dvěma senzory. Z čelní strany si telefon ponechal některé svébytné designové prvky, zejména úzké boční rámečky a zakřivení rohů, které jej již na první pohled zařazují do modelové řady Note.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
… Siver Titanium a White Pearl. Ano, barevně se liší i dotykové pero S Pen.

Nepostradatelným prvkem je pero S Pen. Tentokrát má nový vysouvací mechanismus, staží jej zatlačit proti tělu telefonu a pero z telefonu povyskočí. Ještě více se teď podobá běžné propisce, nechybí mu vyměnitelné hroty ani akční tlačítko pro interakci s prostředím. Po vytažení pera se může objevit nabídka rychlých úkonů, mezi nabízenými aplikacemi nově nechybí ani Instagram, takže je pravděpodobné, že do ní půjde, mimo poznámek S Note, akčních poznámek a psaní po displeji, přiřadit i aplikace třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek

Trend zaštíhlování se podepsal na baterii

Na spodní hraně bude vedle slotu pro S Pen umístěn i hlavní reproduktor, 3,5mm audio konektor a microUSB 2.0 (USB Type-C se nekoná). A zatímco levá a pravá hrana zůstávají beze změn, jiná jsou záda. Dříve Note schytával posměch za plastovou imitaci kůže, teď je skleněná. Vůbec poprvé se u Notu nedá vyměnit baterie. Má kapacitu 3 000 mAh, což je 220 mAh méně než u předchozí generace. Aby těch změn nebylo málo, chybí také slot na microSD kartu. Záleží tedy na tom, jakou paměťovou variantu při koupi vyberete: 32 nebo 64GB. Verze 128 GB se podobně jako u Edge+ nekoná.

 

Vyměnitelná baterie fuč, 220 mAh z baterie fuč, paměťová karta fuč, 128 GB verze fuč.

 

Před oficiálním představením tabletofonu kolovaly zvěsti, že v něm Samsung použije ještě výkonnější Exynos 7422, který měl být v jednom pouzdru společně s RAM, grafikou, interní pamětí a LTE modemem. Nakonec však novinka zůstává u stejného procesoru Exynos 7420, jako používají Samsungy Galaxy S6 a S6 Edge. Použitý grafický čip nese označení Mali-T760MP8 a zapomenout nemůžeme ani na operační paměť, výrobce do telefonu integroval rovnou 4GB modul LPDDR4. Hlavní fotoaparát s rozlišením 16Mpix má k dispozici optickou stabilizaci obrazu, pro pořizování selfie je zde 5Mpix.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Konektivita je bohatá, nechybí prakticky nic až po LTE Cat. 6. Není zde pouze infraport, který minulé Samsungy používaly zejména pro ovládání televize. Co ale naopak nechybí je možnost bezdrátového nabíjení přímo od výroby, stačí dokoupit nabíječku. Kruhová nabíječka nové generace zvládne telefon bezdrátově dobít za dvě hodiny, což je doba, kterou jsme ještě před několika lety nabíjeli telefony klasickým kabelem.

Samsung Galaxy Note 5 32GB
rozměry a hmotnost: 153 × 76 × 7,6 mm, 171 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
45 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nesmrtelný TouchWiz

Samsung Galaxy Note 5 je postaven na Androidu 5.1.1 Lollipop s grafickou nadstavbou TouchWiz poslední generace. Prostředí se náramně podobá Samsungu Galaxy S6 Edge+ či starším modelům Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Stejné jsou i samotné aplikace obsažené v hlavní nabídce. Snad jen u fotoaparátu přibyl režim přímého streamování a dočkali jsme se také možnost úpravy uzávěrky a focení do formátu *.RAW. To je u Galaxy S6 a S6 Edge možné pouze s aplikacemi třetích stran.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy Note 5 se však do Evropy nechystá, takže je zbytečné hovořit o jeho koncové ceně. Možná se jej na českém trhu dočkáme s časovým odstupem, podobně jako tomu bylo u Galaxy Note Edge, ovšem telefon má identický hardware jako S6 Edge+ a navrch přidává pouze stylus S Pen a jeho interakci s uživatelským prostředím. Samsung Galaxy Note 5 se do prodeje dostane primárně na trzích v USA a Asii a to ve stříbrné, černé a bílé barevné variantě.

Diskuze (36) Další článek: Samsung Galaxy S6 Edge+: větší je lepší [preview]

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Časový odstup, Plastová imitace, GAL, Sapphire, Note, Pravá hrana, Vysouvací mechanismus, Galax Note,