Samsung Galaxy NX: bezzrcadlovka s Androidem

Samsung oficiálně představil novou bezzrcadlovku s operačním systémem Android. Galaxy NX využije i mobilní data 3G nebo LTE.

Samsung na premiéře v Londýně představil vedle tabletů Ativ také fotoaparát Galaxy NX. Jde o bezzrcadlovku s operačním systémem Android, o které jsme většinu detailů znali předem. Proto si teď jenom stručně zopakujeme některé vlastnosti a parametry novinky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Galaxy NX je první fotoaparát typu CSC s operačním systémem Android, který nabízí konektivitu prostřednictvím sítí 3G/4G LTE. Novinka disponuje snímačem APS-C s rozlišením 20,3 Mpx, procesorem DRIMe IV, pokročilým systémem hybridního automatického ostření, závěrkou s rychlostí až 1/6000 s a snímaním rychlostí 8,6 snímků za sekundu. V těle je ukryt výsuvný blesk.

Klepněte pro větší obrázek
Ze strany objektivu není na foťáku Galaxy NX nic moc nápadného 

K dispozici je celkem 13 výměnných objektivů určených i pro ostatní fotoaparáty řady NX. Uživatelé mohou vybírat z kompaktních plochých objektivů, ultraširokoúhlých objektivů typu rybí oko nebo z delších objektivů s pevnou a proměnlivou ohniskovou vzdáleností. Zajímavostí je technologie True 3D Creator, která umožňuje zachytit snímky a filmy ve 3D pomocí 2D/3D objektivu Samsung s ohniskovou vzdáleností 45 mm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si poměrně výrazně vystupujícího gripu, vejít se do něj musí baterie s kapacitou 4 360 mAh

Fotoaparát disponuje celou řadou doprovodných funkcí. Na výběr je přes 30 chytrých fotografických režimů. Například funkce Multi Exposure spojuje dohromady dva různé záběry v jeden snímek, funkce Animovaná fotografie dává dohromady po sobě jdoucí snímky a vytváří až pětisekundové animované sekvence do GIF souboru. Funkce Zvuk a foto ukládá při pořizování snímku také zvuk a známe ji i ze smartphonů rodiny Galaxy S4.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je podobné tomu v Samsungu Galaxy Camera

Po stránce hardwaru určeného pro chod systému Android 4.2 Jelly Bean se můžeme těšit na čtyřjádrový procesor Exynos 4 s taktem 1,6 GHz, 2 GB paměti RAM, 16GB vnitřní úložiště a rozšiřující slot na microSD karty. Dotykový LCD TFT displej má úhlopříčku 4,8 palce a HD rozlišení. Nechybí kompletní konektivita (Wi-Fi a/b/g/n 2,4 a 5 GHz, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0). Foťák váží 495 gramů včetně vložené baterie s kapacitou 4 360 mAh.

Klepněte pro větší obrázek
Na takto bohatý výběr objektivů v základním balení se netěšte, v krabici bude jen ten nejmenší (18-55mm)

Bezzrcadlovka Samsung Galaxy NX se objeví v českých prodejnách v průběhu léta. Cena zatím nebyla oficiálně oznámena. Podle našich informací se cenovka bude pohybovat okolo hranice 25 tisíc korun. Základní objektiv s ohniskem 18-55mm, světelností F3,5-5,6 a optickou stabilizací bude dodáván v balení přímo s fotoaparátem, další optiku bude nutné dokupovat.

Diskuze (43) Další článek: Nové tablety Samsung Ativ: hubeňour a obojživelník

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, GAL, Samsun, #Android, Základní objektiv, První fotoaparát, Pokročilý systém, Sam, Kompletní konektivita, Bohatý výběr, MPX procesor,