Samsung Galaxy R: neobjevený supertalent [recenze]

Galaxy R je funkčně ořezanou verzí populární S dvojky, navíc dostal kovový kryt. Udělal český Samsung chybu, když ho nezařadil do nabídky?

Samsungu již nikdo neodpáře průlomový úspěch androidového modelu Galaxy S. Telefon se prodával a stále prodává velmi dobře, není tedy divu, že se stal základem dalších highendů se systémem od Googlu. Vlajkovou loď letošního roku Galaxy S II asi netřeba představovat. Jediným jejím vážnějším negativem je vyšší pořizovací cena, která se zatím stabilně drží mezi dvanácti a třinácti tisíci korun. Samsung však připravil alternativní model Galaxy R, který je s cenou někde mezi Galaxy S a S II a navíc jako první androidový telefon Samsungu nabízí alespoň zčásti kovové tělo. Škoda jen, že bojácný obchodní model českého zastoupení Samsungu odmítl tento telefon zařadit do portfolia, aby prodejně neohrožoval právě etalon Galaxy S II. Nevadí, Samsung Galaxy R si můžete pořídit bez obav z jiných distribucí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní zpracování, kovový kryty
  • dvoujádrový 1GHz procesor
  • 4,2" Super LCD displej s reálnými barvami
  • bohaté organizační funkce
  • kvalitní fotografie
  • přehrávání AVI videí s titulky
  • vzhledem k funkční výbavě odpovídající cena

Hlavní nedostatky:

  • není v oficiální distribuci pro ČR
  • časté otisky prstů
  • občasný bug s připojením k Wi-Fi
  • nedaří se připojení ke Kies Air
  • zpočátku pomalejší fixace GPS

Samsung i9103 Galaxy R
Samsung Galaxy RVýkonný androidový smartphone vybavený dvoujádrovým procesorem, 4,2" dotykovým displejem a pětimegapixelovým fotoaparátem, který natáčí video v rozlišení 1 280 × 720. Přes HSDPA telefon umí stahovat data až rychlostí 21 Mb/s.rozměry a hmotnost: 126 × 67 × 9,6 mm, 131 g
displej: 4,2'', Super Clear LCD, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (21,1|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 8 000 MB, 1 024 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 650 mAh, procesor: 2× Cortex-A9 1 000 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
83%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 10 000 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy R je tvarově i rozměry velmi podobný Samsungu Galaxy S II.  Také designem přední strany mají oba modely hodně společného. Displej se však trochu zmenšil, nyní má 4,2", rozlišení 480 × 800 bodů a hlavně je technologie Super Clear LCD. Co se týče pozorovacích úhlů, nemám žádné výhrady. Co se však týče barev, je rozdíl mezi LCD a AMOLED znatelný. Barvy nejsou tolik syté, i při černém pozadí jsou body podsvětleny, což je vlastnost LCD zobrazovačů, se kterou nemůžeme nic dělat. V displeji však čas od času odrážejí okolní objekty, což je daň za nižší cenu přístroje, jinak jsem byl spokojen.

Dostalo se na kov

Pod displejem se usadily hlavní ovládací prvky v čele s podlouhlou středovou klávesou a senzorovými tlačítky s vibrační odezvou pro vyvolání kontextové nabídky a návrat zpět. Prostor nad displejem zabírají čidla pro přiblížení, regulaci podsvětlení a také kamerka pro videohovory. Celá svrchní plocha je náchylná na stopy po otiscích prstů, takže bude hadřík, stejně jako u ostatních dotykových modelů, doporučeným příslušenstvím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku je umístěna dvojklávesa regulující hlasitost, na boku pravém najdeme pouze zapínací tlačítko, které slouží též k zamknutí telefonu. Na spodní hraně se po vzoru Galaxy S II nachází nekrytý microUSB konektor, který poslouží k datovým přenosům či nabíjení. Horní hrana pak disponuje 3,5mm konektorem jack, do kterého připojíte, jak dodávaná, tak i vlastní nebo dokoupená sluchátka. Zadní strana, ač to tak nevypadá, je celá vyrobena z jednoho dílu. Horní poloviny jsou plastové a prostředek zaujímá plocha kartáčovaného kovu s vystouplým logem výrobce. Za mě to je rozhodně obrovské plus, je na čase přinést exkluzivitu i mezi Androidy a nezůstávat jen u modelů s operačním systémem Bada.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V horním plastovém dílu na nás ještě čeká 5Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a ochotnou nápomocí přisvětlovací diody. Čočka trochu vystupuje na povrch, což moc dobrá zpráva není, časem hrozí poškrábání. Pod krytem na nás čeká 1 650mAh baterie, slot pro microSD karty a prostor k zasunutí SIM karty. Výdrž telefonu se v průměru pohybovala okolo dvou až tří dní v ideálním případě (tj. miniálním používáním funkcí). Při testování jsem měl zapnutou synchronizaci s Facebookem, Gmailem, brouzdal jsem denně několik hodin na webu, psal přes Gtalk a každý den proběhlo zhruba 15 minut hovoru. Vývod na externí anténu je sice připraven, ale opět mu chybí spolupráce průchodného protikusu v zadním krytu. Skořápka je na svém místě jištěna kovovými plíšky, díky tomu drží kryt jako přibitý. Ani v tomto případě testovací kus nevykazuje žádné známky špatného konstrukčního zpracování.

Jenom z dovozu

Jistě, už víme, že Samsung ušetřil na displeji a na fotoaparátu, pro rozdíl ceny to jsou ale ještě malé ústupky. V útrobách tepe dvoujádrový 1GHz procesor ARM Cortex-A9, kterému ještě dopomáhá 1 024 MB RAM (uživatelsky dostupných ve spuštěném systému je 724 MB). Grafický adaptér GeForce ULP (Ultra Low Power) z dílny nVidia je součástí čipsetu Tegra 2 AP20H. V prodejním balení je nabíječka, USB kabel i špuntová sluchátka se třemi velikosti návleků. Naopak se nedostalo na paměťovou kartu, ale na druhou stranu buď využijete kartu z vašeho stávajícího smartphonu a nebo pořídíte kartu novou. Vzhledem k ceně telefonu to bude téměř zanedbatelná investice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na závěr všeobecného povídání ještě krátce k dostupnosti. Galaxy R se v oficiální české distribuci zatím nezačal prodávat a není jasné, zda se tak stane. Obchodní plány Samsungu pro poslední čtvrtletí 2011 s modelem Galaxy R nepočítají. Netvrdím, že by Galaxy R přímo kanibalizoval některé modely z vlastní stáje, ale přikláním se k názoru, že je v některých státech potřeba doprodat loňský model Galaxy S, což asi platí i u nás. Galaxy R a Galaxy S by si cenou přímo konkurovali, ti kteří by netrvali na Super AMOLED displeji by si po připlacení 300 Kč asi pořídili novější a hardwarově vylepšený model.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy R, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Přesný údaj, Přepojení, Neo +, Samsun, Placený titul, Neo, Super +, Vzdálený objekt, Přeřek, Ideální volba, Odpovídající cena, Osobní informace, Ladění USB, Propastný rozdíl, Super,