Samsung Galaxy S II: prostě ten nejlepší [recenze]

Náš katalog to věděl už dlouho, nyní to máme potvrzeno z praktického testu. Samsung Galaxy S II je nejlepším smartphonem současnosti.

Software: vyladěný Android 2.3

A tím se dostáváme do sekce věnované softwaru. Celá rodina Galaxy u Samsungu pracuje s Androidem, S II dostal nejčerstvější verzi pro mobily Android 2.3 Gingerbread. Nemá smysl zde vyjmenovávat všechny nativní funkce této verze, zájemci si je mohou nastudovat zde. Tentokrát si dali inženýři záležet na důkladné optimalizaci a vyplatilo se, celý systém šlape jako hodinky, nedrhne a je prostý sebemenšího zaváhání. Proti původnímu výčtu specifikací při představení novinky nakonec v Koreji upustili od NFC. Android 2.3 funkci pro bezdotykové elektronické platby a identifikace sice podporuje, Samsung ale potřebnou hardwarovou součástku neosadil, prý z důvodu rychlejšího uvedení na trh a zatím jen mizivé využitelnosti. Odvozené verze Galaxy S II NFC bychom se měli dočkat na podzim, implementace si ale údajně vyžádá tlustší tělo mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung již tradičně obohatil prostředí androidového telefonu vlastní grafickou nástavbou TouchWiz. V číslování se dostává do čtvrté verze a nabídne několik inovací. Vedle drobných grafických úprav a pár nových widgetů je to konečně i možnost zcela svobodného řazení ikon v nabídce, včetně zakládání nových ploch a řazení tematicky společných zástupců do složek. Prostředí se tedy ještě více přiblížilo iPhonu 4, jehož kopírování kritici Samsungu často vyčítají. Nic naplat, prostředí je to intuitivní a dobře se v něm orientuje i začátečníkům. Díky osazeným polohovým a pohybovým čidlům je možné pracovat se speciálními gesty, které jsme si podrobněji ukázali v následujícím videu.

Už u předchůdce jsme chválili povedenou úpravu notifikační oblasti ve výsuvné roletě. Samsung ponechal rychlé spínače síťových a navigačních modulů i přepínač do tichého režimu. Tyto ikony včetně pátého zámku automatické rotace displeje vám ušetří mnohdy zdlouhavé nastavování stejných položek ve struktuře nabídky. Pro mě podstatnou funkcí, kvůli které si obtížně zvykám na jiné Androidy než od Samsungu, je správce aplikací s přímou volbou jejich ukončení a vyčištění RAM. Android sice umí s operační pamětí pracovat efektivně i bez zásahu uživatele, přesto mi tato volba dává dobrý pocit, že na pozadí zbytečně nic neběží. Jinak se dají samozřejmě „task killery“ nejrůznější kvality stáhnout z Android Marketu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon můžete vedle displeje a tří systémových kláves ovládat i pomocí hlasu. Stačí si osvojit několik anglických povelů (např. TEXT, CALL, PLAY) a za ně přidat požadované jméno kontaktu nebo název písničky. Struktura skládání hlasových příkazů je podobná řeči počítačů, takže výsledný povel může vypadat například takto: TEXT Karel MESSAGE Jak se mas?. Je škoda, že hlasový syntetizátor nerozezná češtinu, takže pro diktování textovek tuto funkci využijete jen obtížně. To ale neplatí o hlasovém vyhledávání Googlu, které si s češtinou poradí velmi dobře a tento způsob hledání je na telefonu nejrychlejší. Klasické tlačítko s lupou chybí, jako náhrada však slouží dlouhé podržení kontextového senzoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefonování: bez profilů a diody

Odpůrci Androidu často poukazují na to, že systém s robotem v logu stále ještě nemá k dokonalosti dotažené telefonní funkce na úroveň, na kterou jsme se kdysi dávno nechali zhýčkat od Nokie. Částečně mají pravdu. Vyzváněcí profily v Androidu chybí dodnes. Na druhou stranu je dobré, že přicházející generace prvomajitelů smartphonů se s tímto stigmatem nerodí a nepřijde jim vůbec divné, že si musí vystačit s normálním nebo tichým režimem. Závažnější prohřešek je chybějící indikace zmeškaných událostí. To už je věc spíš samotného Samsungu než Androidu. Konkurence oplývá diodami, dýchajícími klávesami, Samsung nemá nic. Náhradní řešení se dá sice najít na Android Marketu, ale takovouhle užitečnou drobnost by si měl každý výrobce pohlídat sám.

I když to není při zběžné prohlídce mobilu patrné, Galaxy S II obsahuje hned dvojici mikrofonů (jeden na vrchní, druhý na spodní hraně), čímž se při telefonování eliminují nežádoucí ozvěny. Zvuk v hovorovém reproduktoru je bezchybný a dostatečně hlasitý, na kvalitu zvukového přenosu si nestěžovala ani druhá strana. Kromě klasické telefonie na dvakrát kompletní čtveřici pásem v GSM či UMTS, lze využít internetového volání, zašifrované firemní VPN komunikace na bázi Cisco nebo třeba telefonování přes Skype. Přední VGA kamera je primárně určena pro videohovory v sítích 3G.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Těm, kdo sveřepě uchovávají své kontakty pouze na SIM, doporučím jejich import do mobilu. Už proto, že adresář nezobrazí na jedné hromadě čísla ze SIM a paměti telefonu. Navíc byste byli ochuzeni o možnost přidávat ke kontaktům množství nejrůznějších položek a nastavení. Samostatný avatar, vlastní zvonění, e-mail a narozeniny jsou přece nezbytností. Díky dokonalé provázanosti všech zadaných účtů a spojení položek do jednoho kontaktu dostanete u každého člověka v adresáři přehlednou kartu s jeho kontakty, nedávnou činností na sociálních sítích a posledními uskutečněnými spojeními. Možnosti synchronizace jednotlivých účtů však doporučuji dobře zvážit, aby nedošlo k nežádoucím duplicitám.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, LG Optimus, LG Optimus 2X, LG Optimus Black, Nokia N8, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Shodné rozlišení, Samsun, Galaxy s, Kompletní konektivita, Umazávání, Moderní umění, Nejvyšší rychlost, Hardwarové vybavení, Adobe flash, Teoretická hodnota,