Samsung Galaxy S III mini: podobnost čistě záměrná [recenze]

Jmenuje se a vypadá skoro jako populární Galaxy S III, ve skutečnosti je ale jiný. Pokud víte, co od mini verze očekávat, nebudete zklamáni.

Vyzobaná PenTile mřížka

Samsung zvolil pro Galaxy S III mini čtyřpalcový kapacitní Super AMOLED displej. Díky rozumné úhlopříčce se telefon dá velice pohodlně ovládat jednou rukou, a to i v případě, že nemáte zrovna nejdelší prsty. Rozlišení panelu si ale pochvalu nezaslouží. Matice 800 × 480 bodů znamenala špičku před dvěma lety, dnes směřuje do průměru. Kvůli použité PenTile mřížce s nestejně zastoupenými barevnými subpixely jsou při bližším pohledu na displej vidět jednotlivé body, což mírně kazí obrazový zážitek. Mírně neostré až okousané hrany lze pozorovat například u ikon. Naopak žádné výhrady nemáme k podání černé barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej patří kvůli viditelné PenTile mřížce k průměru

Také ostatní barvy působí přirozeně a na pohled příjemně. Nastavení kontrastu sice tentokrát chybí, ale většina uživatelů jej ani nebude potřebovat. To nad chybějící automatickou regulací jasu se možná někteří podiví. Čitelnost na slunci se při nastaveném maximu dá označit za vyhovující. U displeje potěší jak dobré pozorovací úhly displeje, tak funkce Smart Stay, která zajistí, že displej nepohasne, dokud se na něj budete dívat (platí jen pro čelní pohled, protože přítomnost vašeho obličeje je kontrolována sekundární kamerkou).

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát na zadní straně má rozlišení 5 Mpx

Pod displejem je vyčleněn prostor pro jedno hardwarové středové tlačítko, které se snadno mačká, a dva senzory. V levém rohu je to klávesa kontextové nabídky, v tom pravém šipka zpět. Prostor nad displejem je řešen u Galaxy S III mini zrcadlově ve srovnání s větším sourozencem. Uprostřed tohoto prostoru o sobě dává vědět stříbrným povrchem sluchátko telefonu. Na levé straně leží čelní kamera a senzor pro přiblížení. Na pravé straně pak bohužel u mini verze nenacházíme zhola nic, chybí jak čidlo pro automatickou regulaci jasu, tak užitečná notifikační dioda.

Dvě jádra stačí

V kolonce hardware nečekejte žádná převratná data a čísla. Galaxy S III mini se totiž po stránce výkonu nemůže se svým velkým sourozencem porovnávat. Stejně jako Galaxy S III sice nabídne 1 GB operační paměti RAM, tím ovšem veškerá podoba končí. Mini dostalo dvoujádrový procesor NovaThor U8420 od firmy ST-Ericsson taktovaný na 1 GHz. Pro hraní her sice budete muset vinou baterie obětovat mobilitu svého zařízení a najít si místo u zásuvky, podpoří vás však výkonná a oblíbená grafika Mali-400 MP.

Galaxy S III mini běží na operačním systému Android a již od začátku prodeje přichází k uživatelům s verzí 4.1 Jelly Bean. V telefonu je stejně jako ve všech smartphonech od Samsungu přítomná kromě nativního ukončovače aplikací i funkce promazání RAM paměti. Ta se hodí zvláště u telefonu s menší RAMkou, u Galaxy S III mini ji příliš často potřebovat nebudete. Naopak vymažete-li paměť RAM, můžete se následujících pár vteřin setkat se zpomaleným chodem systému. Všechny potřebné procesy, které jste totiž ukončili se musí znovu načíst. Celkově je ale prostředí příjemně svižné a železo si s Jelly Beanem očividně rozumí. Optimalizace se Samsungu opět povedla.

BenchmarkSamsung Galaxy S III miniSony Xperia PHuawei Ascend P1Motorola Razr
Quadrant2 6562 1923 0933 912
AnTuTu5 4825 2946 9106 264
Smartbench 2012 Productivity1 8942 3562 6013 066
Smartbench 2012 Gaming1 9025 3621 6892 825
Linpack Single Thread32,46342,03544,96152,725
Linpack Multi Thread53,64762,370,11377,548
Nenamark238,629,236,738,9

Prostředí jako velká S III

Zamykací obrazovka standardně zobrazuje datum, čas a stav baterie. Ve spodní části najdeme trojici zástupců, kterými můžete telefon odemknout a dostanete se ihned to jejich odpovídající nabídky. To stejné můžeme čekat i od ikon zmeškaných událostí. Na zamykací obrazovce můžete mít navíc zobrazeny zprávy z Facebooku, duální hodiny při roamingu, aktuální počasí, rychlý přístup k fotoaparátu nebo jméno a příjmení majitele.

Samsung systém jako vždy dovybavil vlastní grafickou nadstavbou TouchWiz s přidanou funkčností. Základem je až sedm podploch se statickými nebo animovanými pozadími, na které lze umisťovat widgety a zkratky na aplikace. Ve spodní části se zobrazuje čtveřice uživatelsky vybraných nejpoužívanějších aplikací. K dispozici je základní a snadný režim obrazovky, který nabízí opravdu rozměrné ovládací prvky a kartu s oblíbenými aplikacemi a oblíbenými nastaveními.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka dokáže zobrazit info o majiteli, pohotovostní plocha s hodinami a počasím

Hlavní nabídku lze procházet horizontálně, nepotřebné ikony můžete schovat. Ve druhé záložce jsou pak k dispozici všechny dostupné widgety. Na výběr je sice pět velikostí písma, při dané úhlopříčce bych však volil střední až menší font. Potřebnou volbu najdete v nastavení usnadnění. Font hlavní nabídky zůstává neměnný v případě, že ji zobrazujete jako tabulku. Při přepnutí na abecední seznam se písmo adekvátně přizpůsobí zvolené velikosti. Pokud chcete, aby vás například v noci nebo na jednání nikdo nepovolaný nerušil, můžete si aktivovat blokovací režim. Ten deaktivuje veškeré upozorňování na nové události, případně i budíky. Dovolat se vám mohou jen uživatelé z „whitelistu“, který si sami nastavíte.

Témata článku: Samsung, , , , , Huawei Ascend P1, Motorola Razr, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia P, Chrome od Googlu, NovaThor, Nabitá baterie, GAL, Papírový parametr,