Samsung Galaxy S III: vládce galaxie [recenze]

Samsung Galaxy S III. Dlouho očekávaná vlajková loď přichází. Bude opět kralovat ostatním Androidům jako jeho předchůdci?

Vychytávky

Samsung umí reagovat nejen na podněty předávané přes displej. K dispozici je osm různých akcí, kterými vyvoláte určitou činnost, všechny pak souvisejí s nějakým pohybem telefonu. Jak fungují v praxi se můžete podívat ve 131. Týdnu mobilně, uvidíte „vychytávky jako Přímé volání, Inteligentní upozornění (po návratu k telefonu rovnou zobrazí zmeškané události) a další. Funkce „Chytrý pohotovostní stav“ pozná, že se stále díváte na displej, takže nenechá pohasnout displej ani po uplynutí v nastavení zadaného limitu.

Kromě těchto pohybových gest je k dispozici ještě dvojice související s pohyby rukou – přikrytím displeje můžete ztlumit zvuky při přehrávání multimédií a přejetím stranou ruky po displeji vytvoříte screenshot aktuálního dění na obrazovce. Ten lze vytvořit i současným stisknutím vypínacího tlačítka a klávesy Domů, ne vždy se to ale povede, stisk musí být skutečně současný. Snímání obrazovek přejetím ruky je praktičtější.

  • 02:44 – Přeskočte rovnou na tu část videa, kde se věnujeme Samsungu Galaxy S III

Při odemykání telefonu máte na výběr hned z několika možností, co bude po stisknutí hlavního vypínače (nebo klávesy Domů) následovat. Nemusí se dít nic, telefon může vyžadovat přejetí prstem po displeji, pohyb za současného držení displeje, opsání předem zvoleného tahu po devíti bodech, zadání PINu nebo hesla. Efektivní je odemykání obličejem, kdy se stačí dívat na displej. Majitele telefon pustí, ostatní zůstanou před tahovým rébusem, který zná jenom majitel. Toto zabezpečení se může hodit zejména v případě, kdy má široký okruh nenechavých kamarádů časté nutkání si váš mobil vypůjčit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohybová gesta a možnosti odemykání displeje

Řada výrobců doplní k výchozí systémové klávesnici ještě alespoň jednu další, v Samsung ale najdeme jenom jednu. Potěší rozložení QWERTZ, na rozdíl od obvyklejšího QWERTY nemusíte řešit, jak v telefonu dostat Z do horní řady. Kromě klasického vyťukávání jednotlivých znaků lze zapnout i režim tahání prstu – ten se od displeje neodlepí, jen ho posouváte ze znaku na znak.

Při psaní můžete využívat prediktivní nápovědy, znak s diakritikou realizujete jeho podržením a z nabídky vyberete požadovanou variantu. Nabídka na displeji nezůstává, celou akci je potřeba realizovat bez sejmutí prstu z displeje. Výchozí klávesnice poslouží dobře (přestože je jen jedna), nic zásadního jí nechybí. Pokud přeci jenom vyžadujete sofistikovanější znakový vstup, přijde ke slovu Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní posouváním prstu • slovník v telefonu • Klávesnice naležato

Aplikace

Ve výbavě Samsungu najdeme několik zajímavých aplikací. Již jsme zmínili klienta Dropboxu s bonusovou cloudovou kapacitou. Základní operace s daty na kartě či přímo v telefonu realizujete pomocí souborového správce Moje soubory. Neporadí si s komplikovanějšími úkony (např. připojení na FTP), to ale od něj nikdo nečeká. Každodenní souborovou agendu zvládne bez zaváhání, vytknout mu lze snad jen to, že si neporadí s archivy ZIP.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce Moje soubory • možnosti práce s adresářovou strukturou • s archivem ZIP si neporadí

Lehkým zklamáním je absence kancelářského balíku. V hlavní nabídce jej budete hledat marně, Polaris Viewer se objeví až při pokusu některý z dokumentů Office (nebo PDF) otevřít. Již z názvu tušíte správně, že s vytvářením nových dokumentů a editováním si neporadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Polaris Viewer • čtení PDF • čtení DOC • čtení XLS

Při hledání té správné aplikace řešící určitý problém můžete kromě klasického Google Play použít ještě alternativní obchod Samsung Apps, sem vede i zkratka Další služby. Hry můžete stahovat i z Game Hubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Další služby • Samsung Apps • Game Hub

Standardní kalendář byl vyměněn za S plánovač, jehož lehce přeplácaný layout nemusí sednout každému. Myšlenky všeho druhu můžete zaznamenat pomocí aplikace S poznámka. Nemusíte se omezovat jen na text, můžete kreslit, používat obrázky (rovnou je třeba i vyfotit) nebo se s kreativitou nezahazovat a poznámku nahrajete. To můžete i v samostatném Diktafonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S plánovač v měsíčním přehledu • S plánovač – přepínání pohledů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S poznámka – široké možnosti zaznamenání myšlenek • S poznámka – přidání obrázku

Internetový prohlížeč může mít individuálně nastavený jas, současně lze otevřít maximálně 8 stránek. Užitečnou funkcí je možnost uložit si celou stránku k pozdějšímu přečtení, kdy třeba nebudete v dosahu Internetu. Inverzní zobrazení stránek asi moc často využívat nebudete, může se ale hodit u jednoduchých, spíše textových webů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MobilMania v prohlížeči • přehlede otevřených stránek • individuální nastavení jasu • uložené stránky

S Voice je odpověď Samsungu na Siri od Applu, s češtinou si ale zatím neporadí a ani v angličtině jsme si moc nepopovídali, do rodilého mluvčího mám přeci jenom daleko. Přítomnost diody vedle čočky fotoaparátu přímo vybízí k alternativnímu použití v podobě svítilny, Samsung k tomu dodává šikovný widget.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia S, Obvyklý trik, Malá část, Slepý test, PenTile matice, Tap Tap, Vyladěný systém, Opačná strana, Běžný smrtelník,