Samsung Galaxy S: intergalaktický koráb (megatest)

Galaxy S je zářným příkladem toho, že Android už není jen nedodělaný systém pro geeky. Mašina s rychlým hardwarem na něm dokáže divy.

Telefonní aplikace vychází z Androidu 2.1, Samsung ji ale obohatil i o možnost videohovoru, k čemuž telefon vybavil přední VGA kamerou. Tu ostatně můžete použít i pro režim autoportrét v aplikaci pro fotografování. Předávání a ztlumení hovorů je dnes samozřejmostí, s možností nahrávání hovoru ale nepočítejte. Telefon je sice vybavený diktafonem, ten ale během telefonování nelze použít. Pokud si budete chtít hovory přesto nahrávat, stačí se poohlédnout v Marketu, kde najdete spoustu prográmků, které to zvládnou, Android totiž umí nahrávat zvuk hovoru už od verze 1.6.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon, rychlá volba, vyzvánění a příchozí hovor

Přímo z telefonní aplikace můžete dále číslo uložit do 3x3 šachovnice pro rychlou volbu, poslat SMS nebo vytvořit kontakt.

Google, Exchange i Facebook

Drobných vylepšení se dočkala i aplikace pro správu kontaktů. Skládá se ze čtveřice záložek. V té první najdete standardní výpis, přičemž u každého kontaktu i malou ikonku, k jakému účtu náleží. Takový kontakt tedy může mít třeba řadu ikon GG F E. To znamená, že se vlastně jedná o sloučený kontakt dvou kontaktů z Google synchronizace, že je propojený s Facebookem a je zároveň synchronizovaný s firemním Exchangem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
seznam kontaktů, skupiny, historie a aktivity, kde najdete zprávičky ze synchronizovaných sociálních sítí

Svou vlastní ikonku má ještě SIM karta a vnitřní paměť telefonu. Té jediné se týká druhá záložka aplikace – Skupiny. V Galaxy S si můžete vytvořit hromadu uživatelských skupin a přidělit jim třeba jednotné vyzvánění (to jde pochopitelně i pro dílčí kontakt), nebo hromadně odeslat SMS. Do skupiny ale můžete přidat pouze ručně vytvořené kontakty na telefonu – osoby z Exchange, Facebooku nebo Gmail kontaktů takto nerozřadíte. To je celkem škoda, je to ale praxe i u jiných telefonů. Oproti takovému Nexus One Galaxy nerozezná ani skupiny v Gmail kontaktech, po ruce tedy budete mít jen obří skupinu Google, Exchange a tak dále.

Stejně strohá je nabídka vyzváněcích profilů. Čekejte pouze obligátní letadlo, případně vibraci. To ale není až takový nedostatek, Market totiž doslova překypuje různými vylepšováky, které váš telefon obohatí třeba o deset různých profilů včetně změny hlasitosti vyzvánění podle aktuálního času.

Zprávičky z Facebooku na kartě kontaktu

Na kartě kontaktu můžete nastavit vše od fotografie, narozenin až po vlastní vyzvánění. Karta v sobě integruje všechny položky ze všech kontaktů – ať už je to kontakt na SIM, v paměti telefonu, kamarád na Facebooku, osoba na Exchange serveru nebo kontakt na Googlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karta kontaktu, který vsnikl sloučením kontaktů z Gmailu a Facebooku

Na Nexus One dochází k propojení kontaktu s Facebookem automaticky podle shody jmen a dalších údajů. To ale funguje pouze v tom případě, kdy se jména shodují. V případě Facebooku to však vždy neplatí – lidé mají potřebu používat nejrůznější přezdívky, Galaxy tedy sází na ruční přiřazení. Pokud takto kontakty propojíte, z Facebooku se stáhne třeba datum narozenin a v druhé záložce na kartě kontaktu – jmenuje se Aktivity – se zobrazí stavové zprávy. Poslední záložka patří fotografiím, kde najdete třeba fotky z Facebooku včetně celých galerií.

Exchange funguje

Ve výchozím stavu zvládne Galaxy synchronizovat bezpočet Gmail, Exchange, Facebook, MySpace a Twitter účtů. Pokud tedy potřebujete synchronizovat třeba tři Gmail účty a dva firemní Exchange servery, není v tom žádný problém.

Podpora Exchange je na velmi slušné úrovni a Galaxy si poradí i s těmi servery od Microsoftu, které jedou na šifrovaném SSL spojení, ale jejich správce si nepořídil důvěryhodný certifikát. To by sice neměl být problém pro žádný Android telefon ve verzi 2.1, pro takový Nexus One (a to dokonce s verzí 2.2) je to však nepřekonatelné dodnes. Exchange podpora se omezuje na kontakty, poštu (včetně synchronizace poštovních složek) a kalendář, s pokročilými vlastnostmi jako vyhledávání přímo na serveru a práci se sdílenými složkami ale nepočítejte – od toho tu jsou pokročilejší (a komerční) programy jako třeba TouchDown.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přechled synchronizovanýhc účtů (můžete samozřejmě používat více Google nebo
třeba Exchange účtů naráz) a nastavení Google synchronizace a serveru Microsoft Exchange

Gmail i Exchange synchronizace samozřejmě podporuje push, případně můžete vybrat časový interval. Stejně tak můžete nastavit množství zpráv k synchronizaci. I tak ale platí, že je Exchange na Androidu stále tak trochu nevyzpytatelný. Pokud je to pro vás životně důležitá záležitost, stojí za to si nejprve vyzkoušet, jak si konkrétní model (s úpravami od konkrétního výrobce) poradí s konkrétním nastavením Exchange serveru ve vaší firmě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní poštovní klient pro POP, IMAP a Exchange a speciální poštovní aplikace pro Gmail

Pokud nepoužíváte k synchronizaci ani Google (Gmail, Kalendář, kontakty), ani Exchange, k poště se dostanete ještě skrze obligátní POP a IMAP protokoly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS/MMS řazení do chatu nabízí Android už od svého počátku
Tolik řádků ale každý Android nemá – bez problémů napíšete obří SMS o délce tří standardních zpráv

Kancelářské aplikace

A co další kancelářské aplikace? Vedle kalendáře tu najdete také diktafon s délkou nahrávání omezenou pouze na velikost volného místa, poznámkový blog a čtečku kancelářských dokumentů ThinkFree Office s podporou synchronizace s thinkfree.com účtem. Na Marketu pak najdete i oficiální Adobe Reader pro Android. Zabírá sice nějaký megabajt – je to skutečně moloch – na prohlížení velkých a složitých PDF dokumentů ale stěží najdete něco lepšího.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámky, diktafon, kalendář (a jejich seznam), akcie, kalkulačka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budíček, světový čas, stopky, odpočet, souborový správce,
PDF čtečka a čtečka dokumentů (podporuje i DOCX)

Z další programové výbavy stojí za zmínku jednoduchá kalkulačka (když natočíte mobil, získáte její rozšířenou verzi), anglický Daily Briefing (počasí podle polohy, americké akcie a zpravodajství z AP) a hodiny. Ty nabízí libovolný počet budíků s podporou opakování, světový čas, stopky a odpočet.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sam, Mega +, Samsun, Nejvýkonnější android, Snadná odpověď, Mega, Fyzika, Specifická aplikace, SSL, Poslední záložka, Podobný rozměr, Galaxy s, Hard reset, Zamčený displej,