Samsung Galaxy S6 Edge: s čistým štítem [recenze]

Otestovali jsme kovovo-skleněný Samsung s dvakrát zahnutým displejem a osmijádrovým procesorem. Samsung má slušně našlápnuto.

Samsung Galaxy S III byl kultovní model, kterým Samsung získal velký podíl na trhu. Dařilo se i Galaxy S4, který byl jeho logickým i funkčním nástupcem, Galaxy S5 ale takový úspěch nezaznamenal. Telefon sice přinesl zvýšenou odolnost, ale plastové zpracování na první pohled příliš nezaujalo. V diskusích se hned krátce po představení objevila analogie zadní strany telefonu s náplastí, která jakoby předznamenávala, že Samsung každé další čtvrtletí oznámí meziroční propad prodejnosti, operačního zisku a příjmů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Recenze se vztahuje k obou modelům, protože jsou postaveny na stejném základu. S6 Edge má navíc zahnutý displej a baterii s 50mAh navíc

Galaxy S5 se sice prodalo (a stále prodává) desítky milionů kusů, Samsung však ve svých výpočtech očekával lepší prodejnost. Proto musela nastat změna. Po prvních krůčcích s celokovovými zařízeními v řadě Galaxy A se kov dostal i do řady Galaxy S. Není to však jen o designu, premiéra se odehrává v oblasti vlastního 14nm osmijádrového čipsetu Exynos 7420 nebo u rychlých pamětí UFS 2.0. Telefon však oproti loňsku poztrácel podporu microSD karet, vyměnitelnou baterii a chybí i zvýšená odolnost. Jedno je však jasné - letošní řada Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge definitivně rozhodne o dalším směřování jihokorejského výrobce, který mezitím očekává prodeje okolo 70 milionů kusů...

Samsung Galaxy S6 Edge 32GB
rozměry a hmotnost: 142 × 70 × 7,0 mm, 132 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 576 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy S6 32GB
rozměry a hmotnost: 143 × 71 × 6,8 mm, 138 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 576 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 550 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
45 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Napsali jsme:

V prvních minutách testování...

Samsung Galaxy S6 Edge dorazil v bílém prodejní balení v 32GB verzi, po otevření jsme však objevili černou variantu. Na první pohled zaujal samotný zahnutý displej, telefon na jednu stranu působí zvláštně a netradičně, z druhého úhlu pohledu je to ale známka výrazné odlišnosti, na trhu nenajdete identicky vypadající model. Právě zahnutí displeje navozuje po prvním zapnutí zvláštní prostorový efekt, mimo to, že zobrazovač má skvělou jemnost a syté podání barev. Díky zahnutí se telefon drží velmi dobře jednou rukou a to hlavní - obejmutí do dlaně na bočních plochách negeneruje žádné nadbytečné dotyky.

V systému vidíme celou řadu změn vázaných k upravené grafické nadstavbě TouchWiz. Nemusíme číst tiskovou zprávu Samsungu abychom poznali, že zmizely zbytečné vyskakující okna, bezejmenná tlačítka a řada věcí se vměstnala do kontextových nabídek. Systém běhá velmi svižně, fotoaparát se spouští rychle a pod kapotou je velmi dobrý hardware, jehož většinu klíčových součástí si vyrobil sám Samsung. Fotoaparát na druhou stranu zatím moc nepřesvědčil, fotografie jsou sice kvalitní, ale k dokonalosti jim „něco“ schází. 

Alfa a omega - zahnutí

Samsung Galaxy S6 je smartphone vyrobený v kombinaci hliníkové slitiny (aluminium 6013 - hliník, magnézium, křemík), který je použit na šasi, a odolného skla Gorilla Glass 4, které je použito na čelní a zadní stranu telefonu. Testovaný model je oproti loňské generaci užší a o milimetr tenčí, jeho rozměry konkrétně činí 142 × 70 × 7 mm, hmotnost se i přes použití kovu dostala na 132 gramů, což je o třináct méně, než u celoplastového Galaxy S5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6 v plné parádě, první, na co padne pohled, jsou zahnuté hrany

Klíčovým prvkem je bezesporu displejová část, na které je umístěn 5,1" Super AMOLED s rozlišením 2 560 × 1 440 pix. Zobrazovač ale z části „přetéká“ na zahnuté boční hrany, což je kopírováno i samotným odolným sklem. Právě toto zahnutí je velmi působivým designovým prvkem už ve vypnutém stavu, jakmile však displej zapnete, při bočních pohledech získáte dojem, že panel vlastně vizuálně nekončí. Prostorový dojem umocňuje i jeho dvojnásobné zakřivení a také skvělé podání barev. Samsung opět posunul laťku svých Super AMOLED displejů opět o něco výše, takže displej opět bez okolků stavíme na špici mezi smartphony.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na horní hliníkové hraně je umístěn infraport, sekundární mikrofon a slot pro nanoSIM. Na spodní hraně je microUSB, 3,5mm jack, primární mikrofon a hlavní reproduktor

Na sluníčku je skvěle čitelný díky automatickému navýšení jasu displeje, v noci jej můžete utlumit na minimum, takže „sotva svítí“ a neoslňuje. Syté barvy můžete upravit režimy displeje, které jsou dostupné pro fotografie, video nebo se nastavují adaptivně. Pokud nemáte v oblibě přesaturované odstíny, kterými některé tyto režimy disponují, je na výběr i základní režim, který přes displej přetáhne jakýsi šedý filtr. Displej má také skvělé pozorovací úhly, už když snižujete náklon z devadesáti stupňů při bočním pohledu, můžete pomalu začít číst obsah na displeji. Samotné boční části jsou čitelné z daleko větších úhlů, ve vypnutém stavu se na nich v menší míře objevují odlesky okolních objektů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nad displejem je umístěno čidlo regulace jasu, přiblížení k displeji, reproduktor a 5Mpix fotoaparát (f/1.9)

Díky zahnutému displeji se nám telefon v menší dlani velmi dobře drží, protože prsty a profil dlaně padne akorát do jeho zahnutí. Uchycení jednoruč je tak poměrně pohodlné, musíte si ale zvyknout na trochu ostřejší hrany. Nebojíme se ale, že by telefon z ruky vypadl, a ani samotný dotyk na bočních plochách negeneruje náhodné dotyky. Snad jen při zpocených dlaních se jistota z držení trochu vytrácí. A poslední dodatek k displeji, zprávy z USA hovořící o poškrábaných panelech S6 Edge padají na vrub prototypům, finální produkty žádné vrypy (snad z průmyslového čištění nebo díky špatně nalepeným ochranným fóliím) na zobrazovači nemají. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily na horní a spodní hraně a přechod do zahnutých boků. Pohled z profilu ukazuje, že zakřivení bočních částí displeje není až tak velké jako u Galaxy Note Edge

Na bočních kovových hranách zůstaly zachovány regulátory hlasitosti i zamykací tlačítko, i přesto že jsou umístěny v malém proužku, telefon se za něj stále překvapivě dobře zvedá ze stolu. Snad jen regulátory hlasitosti by nemusely být tak tuhé.

Metalické barvy a sklo na zádi

To platí i o rozměrném domovském tlačítku pod displejem, jehož stisknutí jde poměrně ztuha, navíc se ozývá slyšitelné cvaknutí. V tlačítku je integrován snímač otisků prstů, vedle něj jsou pak k dispozici základní senzorické ovladače Androidu s vibrační odezvou. Bílé podsvětlení senzorů se deaktivuje jen v Ultra úsporném režimu, pokud však chcete přebrat nad osvětlením úplnou kontrolu, musíte si pomoci touto aplikací, protože v rámci systému se k tomuto nastavení nedostanete. Nad displejem je umístěno čidlo pro přiblížení k displeji, reproduktor a 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením a HDR režimem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Až s aplikací Galaxy Button Lights zvládnete upravit podsvětlení senzorických ovladačů

Na široké horní a spodní hraně vidíme celkem čtyři přerušení kovového profilu, které značí vývody antén pro GSM a GPS. Samsung se u S6 Edge vrací k základnímu USB 2.0 microUSB (S5 měla široký microUSB 3.0), proč se tak děje, je nám záhadou. Na spodní hranu byl umístěn i 3,5mm konektor jack, primární mikrofon a také děrování pro hlavní reproduktor. Pokud jste při hraní zvyklí prsty podkládat pod záda, nic se neděje, ale pokud obepínáte ukazovák po obvodu telefonu, můžete výstup reproduktoru poměrně výrazně utlumit. Na horní hraně je mimo sekundárního mikrofonu a šuplíčku pro nanoSIM umístěn i infraport sloužící k ovládání televize. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na skleněných zádech ulpívají otisky prstů, oproti kusům vystaveným v Barceloně je však otisků výrazně méně. Barvy se u černé varianty liší s okolním světlem, kryt se jeví modročerně, černě a někdy i spíše došeda. Fotoaparát je vystouplý nad okolní povrch, v kapse to však příliš nevadí

Jednolitá skleněná záda narušuje vystouplý 16Mpix fotoaparát, díky němuž se telefon na rovném povrchu při zatlačení do boků poměrně výrazně kolébá. Při nošení v kapse ale výstupek nijak výrazně nevadí. Co vám ale vadit bude jsou otisky prstů na zadní skleněné části, takže telefon bude třeba minimálně několikrát denně otřít hadříkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6 Edge se dobře drží v menší dlani, naopak lidem s většími dlaněmi nemusí být úchop až tolik příjemný

Štěstím v neštěstí je to, že otisky jsou u černé varianty vidět až při určitém úhlu proti světlu, samotný dopad a intenzita okolního světla pak hovoří i o tom, jak vypadá aktuální barva telefonu. U naší černé varianty pozorujeme odstíny od modré, přes šedou až k úplně černi, může za to speciální metalická vrstva na barevném krytu. U bílé barevné varianty tato vrstva chybí, Samsung na trhu prodává i zlatou verzi, ovšem k největším barevným změnám dochází u světle modré (pouze S6) a zelené (pouze S6 Edge), která se pro vaše oči pohybuje od světlené zelené až po hnědou. Tyto barevné varianty však při výrobě nabraly zpoždění a u nás se objeví nejdříve zřejmě až koncem května.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6 Edge vedle loňského Galaxy S5

V základním balení spolu s Galaxy S6 Edge najdeme adaptér, nová špuntová sluchátka s jedním nástavcem, datový kabel, „špendlík“ pro přístup k nanoSIM kartě a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4,