Samsung Galaxy Tab 10.1: ten, jehož se Apple bojí [recenze]

Vedou se kolem něj soudní spory po celém světě a skloňuje se ve všech pádech. Jaký vlastně je kontroverzní Galaxy Tab 10.1?

Samsung není v produkci tabletů úplným nováčkem. Loni na sebe upozornil průkopnickým modelem Galaxy Tab P1000, ten si ale kvůli nevhodně zvolené verzi mobilního Androidu nezískal mezi uživateli výraznější popularitu. Samsung však ukázal, že si i s výrobou tohoto typu zařízení ví rady a budoucnost by mohla přinést zajímavé produkty. Tehdy ještě bylo pro konkurenční Apple, do té doby prakticky jediného výrobce tabletů, vše v pořádku. Necítil se nijak ohrožen.

Klepněte pro větší obrázek

Když však Samsung na začátku tohoto roku představil rodinu nových Galaxy Tabů s Androidem 3 Honeycomb, v čele s desetipalcovým modelem P7500, v Cupertinu začali mít obavy. A to dokonce tak velké, že po celém světě rozpoutali právní štvanici směřující nejen proti korejským tabletům, ale i mobilním telefonům. Apple tvrdí, že Samsung zkopíroval design jeho iPhonu i iPadu, Samsung to popírá a hledá cestičky, kterými by mohl přejít do protiútoku.

Klepněte pro větší obrázek
Apple iPad 2 (vlevo) a Samsung Galaxy Tab 10.1 (vpravo) na srovnávací fotografii poskytované Applem

O soudních bitvách Samsungu a Applu v současnosti pravidelně informují všechna přední odborná technická i ekonomická média, MobilManii nevyjímaje. Samsung má sice na některých trzích prodej Galaxy Tabů soudně zakázán nebo dočasně pozastaven, na druhou stranu takového věhlasu, kterého se jeho tabletům díky sporům s Applem dostává, by si nezajistil ani v obří cílené reklamní kampani. Kdejaký laik, který odvětví elektroniky jinak vůbec nesleduje, získává pocit, že na tom tabletu od Samsungu musí něco být. A taky že je.

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní 10,1" displej s dostatečně jemným rozlišením
  • operační systém Android 3.1 Honeycomb
  • štíhlé tělo a příjemný design
  • nízká hmotnost
  • dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, grafický akcelerátor
  • editor kancelářských dokumentů a doplňkové funkce
  • množství dokoupitelného příslušenství
  • dobrá výdrž baterie

Hlavní nedostatky:

  • zadní plastová strana má tendenci k umazávání
  • atypický systémový konektor
  • tablet se nenabíjí při připojení k PC
  • chybí microUSB
  • HDMI, slot pro paměťové karty a USB host jen přes redukci, která není součástí balení
  • chybí FM rádio

Samsung Galaxy Tab 10.1 ve zkratce:

  • rozměry 173 × 256 × 8,6 mm, hmotnost 595 g
  • operační systém Google Android 3.1 Honeycomb
  • dotykový kapacitní displej PLS LCD 10,1", rozlišení 1 280 × 800
  • dvoujádrový procesor nVidia Tegra 2 s frekvencí 1GHz pro každé jádro
  • 3G datový modul HSPA+ s rychlostí až 21 Mb/s pro download (pouze u modelů s 3G)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0
  • interní paměť 16, 32 nebo 64 GB
  • 3Mpx fotoaparát s LED bleskem a autofokusem
  • stereoreproduktory
  • uživatelsky nevyjímatelný Li-Pol akumulátor s kapacitou 7 000 mAh

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podobnost náhodná?

Při pohledu na design iPadu 2 a Galaxy Tabu 10.1 se mohou zdát spory oprávněné. Tablet od Samsungu má podobnou velikost, nízkou tloušťku i zaoblené rohy. Na druhou stranu není mnoho možností jak zařízení typu tablet vyrobit, což dokazují například podobně konstrukčně limitované dotykové smartphony, které se napříč značkami podobají jako vejce vejci.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celkové rozměry Galaxy Tabu dosahují hodnot 256 × 173 × 8,6 mm. Tloušťka je tedy ještě o 0,2 milimetru nižší než u iPad a Samsung se tak stal rekordmanem. Pro srovnání, všechny rozměry iPadu 2 jsou 241 × 186 × 8,8 mm a hmotnost dosahuje 607 gramů. Kromě toho, že při větším displeji dokáže Samsung konkurovat rozměry, jeho hmotnost je nižší, pouze 565 gramů. To není až tak překvapující, záda Samsungu jsou totiž plastová, narozdíl od hliníkového iPadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kdo by čekal, že s více než desetipalcovým displejem bude muset nosit velký a těžký kvádr, mýlí se. Tablet je kompaktní, do rukou padne velmi dobře a v brašně s běžným notebookem ani nepocítíte výraznější zátěž navíc. Jak už jsme naznačili, daní je plastové tělo, což se týká zejména stylově vyhlížející bílé zadní strany. Konstrukce je však stoprocentně pevná, necítíme žádnou vůli a plast nevypadá lacině. Snad jen povrch plastu nemusel být úplně hladký, v jeho odlescích proti světlu jsou viditelné otisky a šmouhy.

Konektivitu vyřeší příslušenství

Konektory a ovládací prvky, vzhledem k tomu, že jich není přehršel, byly do těla tabletu rozmístěny rozumně. Velký systémový konektor se dostal na spodní stranu, po bocích najdeme pouze dvojici reproduktorů. Zbytek je rozdělen po vrchní hraně. Konkrétně zde nacházíme klávesu vypnutí, dvojtlačítko regulace hlasitosti, 3,5 mm jack a případně otvor pro SIM kartu, pokud pracujeme s 3G verzí tabletu.

S nudlovitě podlouhlými tlačítky se navzdory minimální šířce pracuje dobře. Nahmatávají se snadno i po paměti (jen je potřeba si uvědomit, zda tablet nedržíme vzhůru nohama) a poskytnou vhodně nastavenou odezvu. Nejlepší nám ale stále přijde řešení u tabletu Motorola Xoom – tlačítko uzamčení leží v zadní straně přesně na dosah prstu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud vám ve výčtu prvků chybí konektory jako microUSB či HDMI, vězte, že jsme na ně nezapomněli. Na těle Tabu je nenajdeme. Samsung vyřešil tuto konektivitu trochu vypočítavě pomocí dokoupitelného volitelného příslušenství. Redukcí ze systémového 30pinového konektoru získáte HDMI výstup, USB konektor (pro funkci USB host) nebo čtečku paměťových karet formátu SD. Každý kousek příslušenství však přijde na více než pětistovku a nákup se tak zbytečně prodražuje. Samostatnou investici kolem tisícovky pak znamenají různá ochranná pouzdra nebo dokovací stanice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejdražší je dokovací mechanická klávesnice, která vás přijde na zhruba 1 700 Kč. Díky ní však můžete na tabletu pohodlněji a rychleji psát a máte rychlý přístup do všech částí systému a vybraných aplikací díky speciálně určeným tlačítkům (např. internetový prohlížeč, hudební přehrávač). Klávesy mají v rámci možností ideální rozestupy a optimální odezvu. Klávesnice ale nemá takové vymoženosti, jako například konkurenční Asus Transformer. Chybí jí touchpad či vlastní napájení a má jen jednu statickou polohu, po překlopení z ní tablet snadno vypadne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G,