Samsung Galaxy Tab 2 (7.0 a 10.1): druhá generace [recenze]

Dvojice tabletů přichází spíše s novými nápady, než s převratnými vylepšeními. Svou pozici na trhu si ale dokáží obhájit.
Kapitoly článku

Samsung začal psát historii tabletů průlomovým modelem Galaxy Tab. Ten se začal prodávat se systémem Android 2.2 Froyo, který nebyl ještě úplně připraven pro vstup na displeje tabletů. Sedmipalcový Tab později dostal ještě lehce upravenou variantu Tab 7.0 Plus a 7,7" verzi se Super AMOLED displejem s daleko novějšími verzemi operačního systému od Googlu. Na opačné straně velikostního spektra se nejdříve usadily 8,9" a 10,1" dvojčata, z nichž to největší zažívá znovuzrození. Samsung má aktuálně v nabídce pět tabletů, v dnešním testu se podíváme na dva nejnovější přírustky - Galaxy Tab 2 7.0 a Galaxy Tab 2 10.1. Některé chyby a nedostatky předchůdců by již mohly být opraveny, nechejme se překvapit. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab 2 7.0

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní dílenské zpracování
  • Android 4.0.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • dvoujádrový 1GHz procesor, 1GB RAM
  • ikony rychlého spouštění ve stavové liště
  • velká podpora multimediálních formátů

Hlavní nedostatky:

  • absence plnohodnotných USB konektorů - je třeba dokoupit redukci
  • nefunguje nabíjení při připojení k PC
  • fotoaparát bez přisvětlovací diody i autofocusu
  • místy bychom uvítali rychlejší odezvy systému
  • málo změn od předchozí generace

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) 16GB 3G
P3100
rozměry a hmotnost: 194 × 122 × 10,5 mm, 344 g
displej: 7,0", kapacitní PLS LCD, 1 024 × 600, 170 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 4210 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720)
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) 16GB 3G
P5100
rozměry a hmotnost: 257 × 175 × 9,7 mm, 588 g
displej: 10,1", kapacitní PLS LCD, 1 280 × 800, 149 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: none, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 7 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 4210 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720)
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Vyzkoušeli jsme také další tablety od Samsungu:

Android: malý a velký 

Vzhledově jsou si tablety velmi podobné, liší se prakticky jen velikostí displejů a z nich vycházející velikostí. Papírově sice rozdíly rozměrů nepůsobí nijak markantně, ve skutečnosti jsou však velmi výrazné. S oběma „sourozenci“ se odlišně pracuje a manipuluje. Zatímco menší verze připomíná spíše přerostlý smartphone, který intuitivně používáte v režimu na výšku, větší tablet instinktivně použijete výhradně v režimu na šířku displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 2 10.1 s čelní a zadní strany.

U obou tabletů je připraven stejný hardware - dvoujádrový 1GHz Exynos, 1GB operační paměti RAM a grafický čip ARM Mali-400 - vy si jen můžete zvolit, která forma je pro vás únosnější. V menším podání můžete očekávat 4000mAh akumulátor u větší verze má baterie kapacitu rovných 7000mAh. V praxi hovoří výdrž ve prospěch desetipalcového modelu. Konkrétní hodnoty nemá význam zkoumat do detailů, dle četnosti používání se totiž značně liší. V plném zatížení (hudba, hry, internet, video) se však ani s jedním z tabletů nedostaneme nad hodnotu sedmi hodin. Při běžném používání by ale neměl být problém s pokrytím celého pracovního dne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 z čelní a zadní strany.

Co se týče designového a dílenského zpracování, nemám žádné výhrady. Tablety jsou pevné a záda se ani při větším tlaku nijak neprohýbají. Na obou přístrojích byl použit stejný materiál - matný plast, který je po obvodu čelního panelu potažen vrstvou imitující kov. Čelní PLS LCD displej je kryt sklíčkem, na kterém zůstávají otisky prstů. U menšího tabletu se musíme spokojit s rozlišením 1024 x 600 bodů, větší verze pak dostala do vínku matici 1280 x 800 bodů. Jednoduchou matematikou zjistíme, že sedmipalcový displej poskytne větší hustotu bodů, což můžeme potvrdit jedině detailním pohledem na displej. Při běžném používání si rozdílů ale nevšimnete, s větším displejem se totiž zvětšuje i ideální pracovní vzdálenost tabletu. Pozorovací úhly i čitelnost na přímém slunci jsou srovnatelné, odlišnosti nevidíme ani v podání barev. Výběr tedy nakonec zůstane stát na tom, jaké od tabletu vyžadujete pohodlí pro práci a zábavu. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily desetipalcové verze: 30pinový konektor, jeden ze stereoreproduktorů, sdružení hlavních ovládacích prvků je na horní hraně. Pohled na tablet z boku.

U desetipalcové varianty nalezne po stranách displeje stereoreproduktory, které, na mobilní poměry, hrají poměrně kvalitně. U sedmipalcové verze se musíme spokojit s dvojicí reproduktorů na užší hraně. Při sledování filmu z blízka v poloze naležato tak zvuk uslyšíte pouze z jedné strany. Třicetipinový systémový konektor Samsung zachoval z předešlých modelů, je u obou modelů umístěn na spodní hraně pod logem výrobce. Bohužel, je jedinou možností, jak k tabletům kontaktním způsobem připojit externí zařízení. To je podle mě velká škoda, protože řada „no name“ tabletů z Číny má i HDMI a USB konektory v několika variantách. Pro připojení periferií tak bude třeba dokoupit redukce, které celkově navyšují cenu celého zařízení. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily sedmipalcové verze: dvojice reproduktorů a 30pinový konektor, regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko, 3,5mm jack, sloty pro microSD a SIM kartu, 3Mpix fotoaparát

Sedmipalcová verze má na pravém boku umístěnou zamykací klávesu a tlačítka regulace hlasitosti. Desetipalcovou varianta dokázala drtivou většinu z nich umístit na horní hranu. U obou tabletů je k dispozici slot pro microSD karty, kterým rozšíříte necelých 12GB interní paměti. Volitelně je u obou velikostních variant přítomen i slot na SIM kartu standardní velikosti. Ta poslouží, nejen pro mobilní data (EDGE nebo 3G), ale i pro volání. Se sedmipalcovou verzí můžete nouzově volat i s tabletem u ucha, velmi rychle se ale pronese. Větší verze tabletu ve své 3G variantě může volat pouze po připojení Bluetooth sluchátka nebo přes hlasitý odposlech.

Základní balení je tentokrát velmi jednoduché, mimo adaptéru a USB kabelu najdeme v krabici navíc jen uživatelskou příručku. Sluchátka pro tentokrát chybí.   

Témata článku: Samsung, , , , , , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active,