Samsung Galaxy Tab: tablet univerzál (megatest)

Oceníte nekompromisní konektivitu včetně telefonních funkcí, ale při pohledu na plastové šasi zabolí cena vyšší než u konkurence.

Citlivost dotykové vrstvy je bez výhrad, díky osazenému gigahertzovému procesoru s jádrem Cortex A8 a jeho dobrému sladění se softwarovým vybavením se nesetkáte s výraznějšími prodlevami v odezvě. Animace v prostředí probíhají plynule, za což vděčíme grafickému akcelerátoru PowerVR SGX540. Pro šetření výkonu se však dají v nastavení zcela vypnout. Samozřejmostí je podpora vícedotykové ovládání a integrace senzorů pro automatické otáčení či vypínání displeje.

Tahle deska vydrží

Vzhledem k velkému displeji jsme si od začátku používání Samsungu Galaxy Tab kladli zásadní otázku, jak to bude s výdrží baterie? Právě na tuto disciplínu se naše testování zaměřilo detailně. Samsung svůj tablet důkladně připravil na větší zatížení a integroval nadstandardní baterii s kapacitou 4 000 mAh. Akumulátor nelze uživatelsky vyměňovat ani vyjmout. Pokud v tabletě nemáte vloženou SIM kartu a používáte ho pouze sporadicky s připojením na internet přes Wi-Fi, připravte se klidně i na týden bez dobíjení. Když vložíte SIM kartu a začnete používat operátorská data, výdrž se rapidně snižuje. Ani při nejaktivnějším používání nám ale Samsung Galaxy Tab nevydržel méně než jeden den, což považujeme za velmi dobrý výsledek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Oproti klasickým tabletem má Samsung Galaxy Tab jednu velkou výhodu. Používá úsporné komponenty a je plně pasivně chlazený. I při vysokém vytížení hřeje pouze minimálně a je absolutně tichý. Absence ventilátoru také podstatně zvyšuje výdrž baterie.

Samsung Galaxy Tab vs. Apple iPad

Samsung Galaxy Tab se ve světě prodává ve verzi s 16 a 32 GB vnitřní paměti. Pro český trh je určen typ s nižší hodnotou. Pro instalaci aplikací je z tohoto množství vyhrazena paměť o velikosti 1,90 GB. Integrovaná paměť je flashová, tedy neobsahuje žádné mechanické části a je naprosto tichá. Paměť je ještě možné rozšířit pomocí karet formátu microSDHC o dalších až 32 GB. Operační paměť má kapacitu 512 MB. Tato hodnota by měla stačit i náročnějším uživatelům.

Vsadil na Android 2.2

V operačním systému Galaxy Tabu je předinstalované prostředí TouchWiz 3.0. To má svůj původ v mobilech, Samsung jej pouze přizpůsobil použití na větší širokoúhlé obrazovce. Pohotovostní plochu lze rozdělit až na sedm karet a na každou z nich umístit zástupce často používaných aplikací nebo widgety. Hlavní nabídku tvoří matice 5 × 4 ikony na několika podplochách, mezi nimiž lze listovat pohybem prstu. Užitečná je notifikační lišta pod horním okrajem displeje, která informuje o stavu baterie, síle signálu, připojených bezdrátových modulech, času a zmeškaných událostech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velkou část funkčního vybavení vymezuje použitý operační systém. Galaxy Tab dostal už z výroby aktuální verzi Androidu 2.2 Froyo, která mezi jinými dokáže např. použít dané zařízení jako přístupový bod pro připojení k internetu, podporuje plný Flash 10.1 nebo umí instalovat aplikace na externí paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Poprvé se v Androidu 2.2 setkáváme se správcem úloh, který umí nativně uživatelsky aplikace ukončovat a šetřit tak s operační pamětí. Není tedy nutné instalovat další podobnou utilitu z Android Marketu. Z celkové hodnoty 512 MB RAM si zhruba polovinu odkrojí běžící operační systém, zbytek zůstává pro aplikace. Ani při velkém počtu spuštěných úloh nedocházelo ke zpomalování nebo zamrzání systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi