Samsung Galaxy Tab: tablet univerzál (megatest)

Oceníte nekompromisní konektivitu včetně telefonních funkcí, ale při pohledu na plastové šasi zabolí cena vyšší než u konkurence.

Tab jako telefon

Velkou konkurenční výhodou korejského tabletu je přítomnost telefonního modulu s podporou datových i hlasových funkcí. Galaxy Tab můžete použít jako obyčejný telefon, i když volání s ním má svá specifika. Vzhledem k absenci telefonního sluchátka probíhají hovory pouze v režimu hlasitého handsfree s využitím externích stereoreproduktorů, nebo po připojení kabelového či bezdrátového bluetooth headsetu. Bez rozdílu proti androidovým smartphonům funguje odesílání SMS a MMS.

Klepněte pro větší obrázek

V Samsungu Galaxy Tab se nacházejí všechny další telefonické funkce známé z mobilů, jako například protokol hovorů nebo přehledný seznam kontaktů synchronizovatelný s Exchange serverem. Integrací telefonického modulu ale Samsung nechtěl z Tabu udělat mobilní telefon. Podstatné jsou datové funkce, které jsou pomocí mobilních sítí dostupné.

Tab jako prohlížeč internetu

Datový základ tvoří telefonní modul s podporu GPRS a EDGE, v sítích třetí generace využijete pro data HSPDA (7,2 Mb/s) i HSUPA (5,76 Mb/s). Rychlejší variantou surfování může být připojení k Wi-Fi, jejíž modul podporuje standard 802.11 b/g/n. Bluetooth je v telefonu integrován v nejnovější verzi 3.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prohlížení internetu je pro každý kompaktní tablet úkolem číslo jedna. Samsung Galaxy Tab používá standardní prohlížeč webu s jádrem webkit. Dokáže si poradit is náročnými stránkami a díky výkonnému procesoru je skutečně rychlý. Problémem není ani surfování záložek nebo komplikovanější grafika. Nový operační systém umožňuje přímo v prohlížeči spustit flashové prvky díky podpoře Adobe Flash 10.1. Rolování stránkou s Flash obsahem je pak méně plynulé.

Tab jako pošťák

Posílání zpráv v elektronické podobě by dnes mělo být vlastní každému modernímu mobilnímu zařízení. Samsung Galaxy Tab se díky operačnímu systému Android může tvářit jako plnohodnotný mobilní telefon, dokáže tedy přijímat i posílat textové i multimediální zprávy. Většina uživatelů jej však bude používat spíše na vyřizování e-mailů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro tento účel je v zařízení integrován standardní e-mailový klient s podporou Exchange i samostatných POP a IMAP účtů. Během testování jsme vyzkoušeli připojení na server Exchange i na Gmail a obě spojení fungovala bez problémů. Po otočení displeje na šířku je možné současné zobrazování sloupce zpráv a náhledu v samostatných oknech po vzoru velkého stolního Outlooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tab jako poznámkový zápisník

Jedním z problémů Samsungu Galaxy Tab je zadávání textu. Virtuální QWERTY klávesnice položená na šířku displeje je pro psaní všemi deseti prsty příliš titěrná, v režimu na vysoko pro ovládání jednou rukou zase moc velká. Osvědčila se tak metoda psaní dvěma palci s tabletem na výšku, což určitě není ten pravý způsob, který korejští vývojáři zamýšleli. Pro potřeby častějšího psaní delších textů naštěstí existuje jako oficiální volitelné příslušenství mechanická klávesnice s dokem Samsung ECR-K10, do které tablet jednoduše posadíte a můžete psát. Klávesnice ale stojí nezanedbatelných 1 700 Kč.

Samsung Galaxy Tab: klávesnice a fotoaparát

Samsung standardně nabízí dva způsoby zadávání textu: klasickým vyťukáváním na QWERTY klávesnici nebo technologii Swype. Psaní pomocí technologie Swype spočívá v posouvání prstu po virtuální klávesnici bez jeho zvedání při každém písmenu. Napsané znaky se následně spojí do slov pomocí prediktivního slovníku. Podle některých měření jde o nejrychlejší technologii psaní na mobilních zařízeních vůbec. Swype v Samsungu Galaxy Tab plně podporuje češtinu. Při klasickém zadávání textu se diakritické znaky píší delším podržením znaku, pod který přísluší. Například delším podržením E se naskytne možnost napsat É i Ě.

Tab jako organizér

Samsung Galaxy Tab má integrovaný velmi kvalitní a přehledný kalendář, který na velkém displeji dokáže zobrazovat dvě přehledné okna při měsíčním náhledu. Samozřejmostí je také denní a týdenní náhled, prakticky se jeví také souhrnný seznam úkolů. Pomocí klasických widgetů se na domovskou obrazovku dají přidávat mikroaplikace, které mohou sloužit pro rychlé zobrazení různých stavových informací (např. statusy na Facebooku). Z hlediska plánování je nejdůležitějším widgetem tohoto typu Daily Briefing. Jde o klasickou náhradu aktivního pohotovostního režimu. Dokáže zobrazovat aktuální informace o počasí (zdroj AccuWeather.com), nejnovější ceny akcií na vybrané burze, zprávy z agentury AP Mobile a v posledním malém proužku nadcházející událost v kalendáři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Daily Briefing je jako nápad dobrý, zpracování už tak slavné není. Celý Widget je pomalý a nepřehledný. Pro zobrazení podrobnějších informací třeba vždy spustit celou aplikaci, propojení s kalendářem není přímé. Do kalendáře tedy novou událost přes widget nepřidáte. Dalším problémem je, že nepotřebné moduly widgety nelze vypnout. Pokud vás nezajímají kurzy akcií z Yahoo! Finance nebo informace AP News, můžete je v nastavení odškrtnout. Tato volba ale pouze vypíná automatické aktualizace. Na rozdíl od srovnatelného prostředí Sense u zařízení značky HTC je aplikace Daily Briefing pouze slabě použitelná a nepraktická.

Tab jako elektronická čtečka

Stejně jako Apple iPad i Samsung Galaxy S se svým velkým displejem snaží přesvědčit uživatele, že je vhodný pro čtení elektronických knih. Pomocí samostatné aplikace Reader Hub lze Samsung Galaxy Tab připojit k internetovému knihkupectví Kobo a kupovat knihy. Časem bude dostupné i propojení se službou Press Display pro elektronickou distribuci denního tisku a Zinio pro časopisy. Služba je závislá na podpoře regionálního zastoupení společnosti a v současnosti na českém trhu ještě nenabízí plnou funkčnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V zařízení je integrovaná podpora kancelářských dokumentů formátů Microsoft Office, stejně jako klasických souborů PDF. Dokumenty Office lze nejen číst, ale také editovat. Založit můžete listy dokumentu typu Powerpoint, Excel a Word. Při prohlížení dokumentů je možné měnit barvu pozadí z bílé na šedou nebo černou, které jsou příjemnější pro oči a umožňují i pohodlné čtení delších textů. Zde narážíme opět na srovnání s iPadem. Nejen při prohlížení internetových stránek, ale i při čtení dokumentů se širokoúhlý displej Galaxy Tabu ukazuje jako méně praktický, poměr stran displeje blíže čtverci jako u iPadu je pro tyto činnosti vhodnější.

Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi