Samsung Gamepad: zahráli jsme si hry z Google Play

Samsung Gamepad je primárně určen pro vybrané hry z portálu SamsungApps, můžete jím ale ovládat i některé hry z Google Play.

V recenzi Gamepadu od Samsungu jsme se pozastavili nad počtem podporovaných her, protože jsme měli informace jen o tom, že Gamepad podporuje hry dostupné z aplikačního portálu Samsungu. Když byl Gamepad o den později oficiálně představen, jihokorejský výrobce v tiskových materiálech uvedl informace o tom, že jsou podporovány i hry z jiných zdrojů. To sice neznamená, že spustíte každou hru z Google Play, rozhodně ale nejste omezeni necelými čtyřiceti hrami. Ukázalo se, že Gamepad spolupracuje i s těmi hrami, které podporují Open Accessory Protocol 2.0 a tedy umožňují připojení Gamepadu, jakožto HID (Human Interface Devices) zařízení, pomocí univerzálních ovladačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Gamepad z různých úhlů pohledu, v inovované verzi potěší přítomnost baterie i notifikační diody. Gamepad padne poměrně dobře do ruky, bez problémů se vejde i do volnějších kapes u kalhot 

Dostat se k jednotnému seznamů podporovaných her nelze, řadu her je potřeba vyzkoušet, proto si dnes ukážeme další podporované hry. Stranou necháme tituly, ve kterých funguje jen kurzorové tlačítko k procházení voleb, a zaměříme se jen na ty, které skutečně počítají s ovládáním pomocí herního ovladače. Ovladatelnost Gamepedu v některých případech rozhodně není ideální, u řady her je však úspěšně rozpoznáván, jen musíte metodou „pokus - omyl“ přijít na to, co který ovládací prvek dělá. Našly se ale i takové hry, které vám umožní namapovat klávesy Gamepadu přesně tak, jak potřebujete. Vyzkoušeli jsme za vás dvacet dalších her, které si můžete zahrát spolu se Samsung Gamepadem.

S Gamepadem si poradí i některé telefony jiných značek, např. Sony Ericsson Xperia Mini může být Gamepadem ovládán i v hlavním menu, na druhou stranu u Lenova P780 s podporou nepochodíte. Případnou kompatibilitu tedy bude třeba před pořízením herního ovladače osobně vyzkoušet.

Prince Of Persia: Shadow and the Flame

Cena: 74 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mobilní titul Prince Of Persia se vrací v titulu Shadow and the Flame, bohužel ve freemium verzi, kde si za ingame měnu zaplatíte reálnými penězi. Za ně si můžete koupit lektvary, lepší zbraně a naučíte se nová komba. V několika úrovních procházíte dostupné lokace, porážíte nepřátele a sbíráte bonusy a za splněné úrovně a zabité nepřátele dostáváte zlato. V rámci svého putování se dostanete do přístaviště, podzemí a dalších lokací. Ovládání je poměrně jednoduché, vystačíte si kurzorem a akčními tlačítky, zadní ovladače pak slouží k vypití lektvaru zdraví. Snad jen chybí tlačítko pro obranu mečem.

Klepněte pro větší obrázek

Gangstar Vegas

Cena: 56 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Akční hra z pohledu třetí osoby vás zavede do mumraje městských ulic Las Vegas, kde prostřednictvím herní postavy plníte rozličné úkoly, zejména co se spojitosti s městským podsvětím týče. Plnění úkolů probíhá ve vozidlech nebo pěšky, procházíte se virtuálním městem, kradete auta a provádíte víceméně vše, co na vás upoutává pozornost policie. Aplikace bohužel není vývojově dotažena do konce, často padá, po neplánovaném ukončení nenaběhne grafika a je třeba zařízení restartovat. Pokud k tomu přidáme poměrně složité ovládání a sekání při rychlé jízdě vinou pomalého načítání, nenajde si zřejmě hra moc hráčů. Vše dokresluje herní koncept freemium a hodně zvláštní fyzika.

Klepněte pro větší obrázek

Dead Space

Cena: 99 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sci-Fi 3D akční střílečka, ve které s vaší postavou plníte mise, která jsou vám zadávány přes rádio. Pokud se ztratíte, vizuální šipky vám ukáží kudy kam. Hra má velmi dobrou ovladatelnost, do hry se zapojíte pomocí dvou joysticků a akčních tlačítek, tlačítko RT slouží pro útok zbraní, LT pro míření. Na dotykové prvky na displeji takřka nemusíte sáhnout, vše vykonáte pomocí Gamepadu. V rámci misí můžete narazit i na významné zdroje, kterými si můžete vylepšit vaše vybavení. Při načítání se zobrazují důležité tipy a triky, hra má v sobě integrováno přes čtyřicet achievementů. Při hraní se sluchátky je pro fanoušky žánru Sci-Fi herní zážitek ještě intenzivnější, stačí jen, když vám dochází náboje a ze všech stran se na vás řítí krvelačná monstra za zvuku lodního alarmu.

Klepněte pro větší obrázek

Tap'n'Crash

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jednoduchá hříčka podporovaná reklamou, ve které máte za úkol pouze skákat barevným pixelem. Tím se musíte prokousat dráhou složenou z šedých překážek, důležité je však načasování skoku. V rámci levelu máte k dispozici tři checkpointy, první úrovně jsou jednoduché, poté velmi rychle přibývá na složitosti. Na Gamepadu využijete kurzorový kříž či klávesy s jednou a čtyřmi tečkami, zbytek prvků je nevyužit. Hra může být brzy velmi frustrující, protože u vyšších levelů musíte vyskočit přesně v daných intervalech.

Klepněte pro větší obrázek

Tiny Little Racing 2

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jedná se o závody s angličáky, za dobrá umístění získáváte kredity, které můžete reinvestovat do vylepšení stávajícího modelu nebo zakoupení nového auta. Mimo tuningu můžete auta vybarvit podle svých představ. Vystačíte si s levým joystickem a akčními tlačítky, těmi můžete používat turbo, přibržďovat nebo měnit náhled. Nejlépe se nám hrálo v prostředním náhledu, kdy není auto tak vzdálené, takže se ještě poměrně slušně ovládá. Hra nabízí několik herních módů, včetně kariéry nebo multiplayeru přes Wi-Fi. 

Klepněte pro větší obrázek

Eternity Warriors 2

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diablovka prošpikovaná mikrotransakcemi, to je titul Eternity Warriors 2. Se svým bojovníkem procházíte řadu levelů, ve kterých se stupňuje obtížnost protivníků, cestu sbíráte peníze a výbavu, za splněné úrovně získáváte in-game měnu, kterou můžete investovat v obchodě. Jak to tak bývá, ceny jsou ze značně přemrštěné a tak vás aplikace stále nutí kupovat zbraně a lektvary za reálné peníze. Pokud k tomu připočteme obrazovky s odkazem na jiné hry nebo celostránkové reklamy, hra má spíše více mínusů, než kladů. Pro fanoušky žánru je ale i tak zajímavým titulem velmi dobře hratelným na Gamepadu, kde zapojíte všechny akční tlačítka pro zkratky na dovednosti (ty získáváte s nabitými úrovněmi), i zadní ovladače pro rychlé vypití lektvarů.

Klepněte pro větší obrázek 

Beyond YNTH: Xmas edition

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Logická hříčka, ve které s beruškou procházíte řadu úrovní. Beruška dokáže převracet dřevěné bloky, shozením bloků na zem spadnu žaludy, které můžete použít při procházení úrovní. Nesmíte ale zůstat delší dobu na mrazu, jinak beruška zahyne. Jednoduchá hra se slušným hudebním podkresem a dobrou ovladatelností, jedná se o vánoční edici jinak placené hry, minimálně doporučujeme vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek

GT Racing 2

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Závodní titul, ve kterém závodíte na různých tratích s různými auty. Ta se zpřístupňují podle získaných hvězd, které dostanete za umístění „na bedně“. Auta můžete vylepšovat a barevně upravovat, vylepšení samozřejmě nejsou zadarmo. Ve hře jsou dvě herní měny - kredity a dolary, ty můžete získat platnou reálnými penězi. Ovladatelnost je dobrá, auto lze ovládat pomocí joysticku, plyn a brzda jsou namapovány na zadních tlačítkách.

Klepněte pro větší obrázek

Critter rollers

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jednoduchá hříčka, ve které skáčete s vaší postavičkou a využíváte rozestavěných děl v krajině, abyste se dostali do cílového donutu. Červená děla jsou statická nebo se přemisťují, hnědá se pohybují v ose, modré jsou checkpointy, zelené vás vystřelí hned. Kurzor slouží k ovládání nabídek a případného restartu levelu, ke skoku slouží akční tlačítko nebo zadní RT.

Klepněte pro větší obrázek

Cordy

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čtyři bezplatné levely vás čekají ve skákačce Cordy. Cestou sbíráte energii, kterou pak můžete přetížit bezpečnostní mechanismy a otevřít dveře do dalších částí. Cestou sbíráte matičky a pro dostupnost některých vyšších plošin před ně můžete posunout dřevěnou bednu. Škoda omezeného počtu levelů, za přístup k dalším si budete muset připlatit.

Klepněte pro větší obrázek

Cordy 2

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cordy 2 je vylepšenou verzí hry Cordy, která je nabízena ve stejném formátu, bezplatně si tedy zahrajete pouze šest úrovní. Hra je vylepšena o nové možnosti interaktivity s prostředím, v úrovních sbíráte zlaté matice, pokud vás ale dostane nepřátelská nestvůra, velmi rychle o ně přijdete.

Klepněte pro větší obrázek

Antigen

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dva herní módy v hříčce, ve které bráníte různé části lidského těla před nákazami. Vaše krychle má čtyři strany s různým zakončením, nákazy pak mají odpovídající protikusy, musíte je eliminovat dříve, než dorazí na cílovou čáru. Mimo kariéry můžete vyzkoušet jednotlivé úrovně od nejlehčí po nejtěžší, mimo bakterií je v krevním řečišti i řada bonusů, např. automatická protilátka na krátký čas bez nutnosti natáčení nebo jednotky zdraví, které se připočtou pacientovi jako bonus. Ovládání je uzpůsobeno pro herní ovladač Zeemote, naštěstí si klávesy můžete namapovat sami. Potřebujete joystick pro prohyb Antigenu a dvě klávesy pro jeho rotace ve směru a v protisměru hodinových ručiček. K tomu mohou dobře posloužit zadní tlačítko RT a LT.

Klepněte pro větší obrázek

EVAC HD

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Variance na interaktivního Pac mana, kdy máte za úkol získat všechny barevné tečky a projít bludištěm, ve kterém se objevují portály, průchozí brány, spamovací místa, nášlapné plochy, bodce a mnoho dalšího. Proti červeným nepřátelům můžete použít bonusy, které najdete, např. ochromovací blesky nebo štíty, které nepřátele zničí. Oceňujeme slušný hudební podkres i výbornou ovladatelnost, prakticky vám stačí pouze kurzorový kříž, resp. joystick. Celkem je připraveno 30 úrovní, na kterých si otestujete vaši logiku a rychlé reakce.

Klepněte pro větší obrázek

Dead Trigger

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Akční titul, ve kterém likvidujete zombíky, sice už má své druhé pokračování, které je s Gamepadem kompatibilní, zahrát si s ním ale můžete již první díl. V lobby ovládáte kurzorem virtuální myš, kterou potvrzujete nabízené volby, v průběhu hraní levým joystickem chodíte a pravým míříte, střelba je nastavena na zadní klávesu RT. Jedná se o freemium titul takže počítejte s řadou obrazovek, které vybízejí k nákupu zboží za herní peníze, ty samozřejmě můžete zakoupit za reálné peníze nebo za sledování reklam ve hře. Přesto se jedná o svižnou akční hru, kterou určitě doporučujeme s Gamepadem alespoň vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek

Forsaken Planet

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zvláštní hra, ve které se vcítíte do role mimozemského sběrače zdrojů, tedy zvířat, které následně zpracuje v blízkosti umístěný stroj. O dodávky zvířat se ale najednou starají i tři vaši soupeři v reálném čase, takže se musíte umět bránit. K tomu slouží základní střely a speciální zbraně, mezi kterými si můžete přepínat, vlečným paprskem aktivujete bonusy nebo převezete zvířata na místo určení. Body navíc dostáváte i za zneškodnění nepřátel. Za umístění získáváte kredity, které můžete investovat do své lepší výbavy, musíte si ale za tímto účelem zřídit herní účet. Ovládací prvky Gamepadu jsou zprvu namapovány nelogicky, naštěstí si je můžete přemapovat dle svého uvážení. Levý joystick jsme používali k pohybu, pravý zase ke střelbě do stran.

Klepněte pro větší obrázek

Soulcraft

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diablovka s poměrně nepřehlednými nabídkami, vyskakujícími reklamami a in-game transakcemi, to je Soulcraft. Ovládáte anděla s mečem, který si razí cestu skrz nepřátele, získanými zkušenostmi jej v průběhu hraní vylepšujete. Esencemi vylepšujete i věci na sobě, bohužel nám vadí nemožnost vypití lektvaru klávesou RT, protože tu aplikace neregistruje. V opačném případě si s tímto RPG a Gamepadem vystačíte na delší dobu. K ovládání upotřebíte joystick a akční tlačítka, dokázali bychom se ale představit daleko méně výzev na placení mikrotransakcemi.

Klepněte pro větší obrázek

Wind-up Knight

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Skákačka s rytířem, kterého musíte pravidelně natáčet klíčkem. Ten nalézáte každou chvíli a žádný nesmíte minout, jinak se váš hrdina zastaví a daný level skončí neúspěchem. Běh je automatický, na vás je jen skákání, ochrana štítem před padajícími předměty, případně čištění cesty od nepřátel.

Klepněte pro větší obrázek

Reaper

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

RPG titul, ve kterém putujete po krajině a plníte úkoly, které spočívají v likvidaci nepřátel. S nimi bojujete na vyhrazené obrazovce, k dispozici máte postavu s mečem, které umí několik úderů a skáče. Za pobité nepřátele získáváte peníze, a zkušenosti, které můžete investovat do vylepšení všech vlastností. Společně s úkoly se vám postupně otevírá herní svět. Ovladatelnost je bezproblémová, zadní ovládače slouží k náběhům, pohybujete se pomocí joysticku a akční klávesy využijete pro skákání a různé druhy sekání mečem.

Klepněte pro větší obrázek

Doptrix

Cena: zdarma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Doptrix je upravená varianta tetrisu, vaší kostkou můžete hýbat do stran, umisťujete ji ale na čtvercový podklad, který můžete otáčet a přetáčet. Klávesy na Gamepadu zprvu sice nespolupracují, naštěstí je ale můžete namapovat dle svých představ. Na klávesy RT a RL můžete přidat posun, zatímco o rotaci se postará kurzorová klávesy. Akční tlačítka pak slouží k odhození bloku na správné místo. Jednoduchá logická hříčka je dostupná v omezené verzi bezplatně, za úplatu se odemknou pokročilá nastavení.

Klepněte pro větší obrázek

GTA Vice City

Cena: 117 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Remake stejnojmenné hry pro PC si můžete již delší dobu zahrát na Androidu. Hra sice oficiálně nespolupracuje s Gamepadem, což pocítíte zvláště v hlavní nabídce, při hraní však ovladači pokrývá veškeré možnosti vaší postavy. Zádrhelem je však to, že na ovládací prvky musíte přijít metodou pokus-omyl, žádnou uživatelskou nápovědu nečekejte. Na ovládání jsme si zvykli poměrně rychle, v permanenci bude zejména čtveřice akčních tlačítek, u nichž se mění funkce podle toho, zdali chodíte pěšky nebo řídíte vozidlo. Zajímavý herní titul, který potěší zejména nostalgické hráče, kteří jej hráli před řadou let na PC.

Klepněte pro větší obrázek

Výše uvedené hry jsme vybírali namátkově, žádný jejich ucelený seznam totiž neexistuje. Co se týká výdrže, v recenzi Gamepadu jsme neměli naměřenou skutečnou výdrž na jedno nabití. Gamepad se 160mAh baterií vydržel v pohotovostním režimu více, než měsíc. Hrálo se na něm týdně několik hodin a přesto, že byl se smartphonem neustále připojen, zůstával v módu Low Energy. Na Gamepadu můžete hrát i při nabíjení, to trvalo z USB portu PC zhruba jeden a půl hodiny.

Diskuze (9) Další článek: Celá historie časopisu Mobility je teď k dispozici zdarma

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , , Sony Ericsson Xperia mini, Herní peníze, Protisměr, Střelba, První díl, Herní koncept, Mikrotransakce, Kurzorové tlačítko, Meč, Tetris, Krátký čas, Obtížnost, Jednoduchá hra, Roller, Tapa, Kurzorový kříž,