Samsung i320: spousta rozumu v tenkém těle (megarecenze)

Samsung i320 si obdivné pohledy bezesporu zaslouží. Do elegantního a jen 11,5 mm tenkého těla vměstnal výrobce plnohodnotnou qwerty klávesnici, slušný displej a hlavně operační systém Windows Mobile. Nenechte si ujít exkluzivní recenzi a video!

Fotoaparát a multimédia

Samsung vybavil svůj komunikátor snímačem s maximálním rozlišením 1,3 Mpix. Ostrých snímků dosáhnete jen za dostatečného světla, kdy jsou časy uzávěrky velmi krátké. Přibývajícími hodinami a ubývajícím světlem je stále těžší fotoaparát udržet tak, aby byly snímky alespoň trochu ostré. Za dobrého osvětlení se vám fotoaparát odvděčí v této kategorii nadprůměrně kvalitními snímky. Líbí se mi zejména velmi kvalitní komprese, na jednolitých plochách nejsou patrné žádné mapy a ostrost zůstává zachována i v rozích. Zapomeňte ovšem na focení blízkých předmětů a textu, zde Samsung rozhodně neobstojí.

Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
Focení ve dne, noční fotka s pomocí svítivé diody
Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
S pevnou rukou jsou fotografie vcelku ostré, ukázka zoomu
Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
Blízké předměty Samsungu nesvědčí

Preferujete-li režisérské řemeslo, pak dozajista oceníte video v maximálním rozlišení 320 × 240 bodů. Slušná hodnota, uvážím-li, že většina současných telefonů nabízí prachbídných 176 × 144 bodů. Hezké rozhraní pro focení nabízí různé efekty, plynulý digitální zoom, úpravu jasu a podobně.

   
Rozhaní pro pořizování snímků. Na prvním screenshotu nejsou všechny grafické prvky

Zařízení s otevřeným operačním systémem byly vždy otevřenější k podpoře multimédií. Samsung disponuje slotem pro paměťové karty, je tedy jen na vás, jakou kapacitu zvolíte. Díky vestavěnému Windows Media Playeru můžete přehrávat video ve formátu WMV a hudbu ve formátech Mp3 či WMA. Nic vám ovšem nebrání doinstalovat aplikaci podporující MPEG (PocketTV), nebo DivX (TCPM Player). Vždy záleží na konkrétním filmu a jeho kompresi, Samsung ovšem velmi překvapivě zvládá přehrávat i nekonvertované video určené pro běžné počítače s datovým tokem okolo jednoho megabitu a rozlišením na úrovni 600 bodů našíř. Stačí v aplikaci TCPM Player zvolit jako Video Driver - Intel XScale. Nicméně je zbytečné na displeji s rozlišením 320 bodů přehrávat film v rozlišení vyšším, taková videa navíc žádají mnoho paměťové kapacity. Existuje ovšem nepřeberné množství uživatelsky velmi přívětivých aplikací pro snadnou konverzi (například PocketDivXEncoder). O slušný zvukový doprovod se postará dvojice reproduktorů. Kdo preferuje sluchátka, bude zřejmě žehrat nad nestandardním konektorem.

Výdrž pod vaší taktovkou

Samsung i320 může vydržet tři dny, budete-li ovšem využívat na plno jeho schopností, nevyhnete se nabíječce každý večer. Telefon lze dobíjet i z USB, třeba při synchronizaci. Disponujete-li rozbočovačem USB 2.0 s vlastním napájením, lze Samsung dobíjet i z něj bez nutnosti zapnutého počítače. Trochu mne mrzí absence standardního miniUSB konektoru, kterým bývají vybavovány chytré telefony a komunikátory od HTC. S nimi nemusím myslet na nabíječku, miniUSB kabel se najde snad u každého počítače.

Malý s velkým výkonem

Samsung i320 patří mezi velmi povedené chytré telefony. Nad hlavními nedostatky z úvodu recenze dumám po celou dobu psaní recenze a stále nemohu nic podstatného „vyrýpat“. Potřebuje-li někdo Wi-Fi, dá od Samsungu rovnou ruce pryč. Ti ostatní by jej ale měli vzít na vědomí. Požadujete-li kvalitně zpracovaný, chytrý telefon s dobrou synchronizací, přístupem k internetu a emailu, může být právě Samsung horkým kandidátem. Bohužel zatím nevíme přesnou cenu, náš odhad je okolo třinácti tisíc korun. Přístroj by se měl na českém trhu objevit do konce léta.


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx220, Qtek 8310, Samsung i320, Mega +, Gumový kryt, Spousta, Zvolený profil, Malý prostor, Tradiční rozvržení, Samsun, Spodní tlačítko, Sam, MultiPro, Horký kandidát, Nepřehledná nabídka, Hlavní vstup, Rozum, Mega, Bluetooth adaptér, Noční fotka