Samsung i450: z druhé strany hudba

U nás se s ním setkáme zřídka, ale rozhodně stojí za pozornost. Budete překvapeni, kolik má společného s Nokií N95.
Kapitoly článku

Profily a hlavní nabídka

Telefon nabízí výběr z pěti profilů a nechybí ani offline mód. Díky němu se dá s telefonem pracovat i bez SIM karty a současně nejste nijak omezeni v používání funkcí. Jenom si pochopitelně nezavoláte. Všechny zbývající profily se dají libovolně editovat, tak aby vám co nejlépe vyhovovaly.
Klepněte pro větší obrázek 
Profily
Jako u jiných smartphonů Series 60 i tady je k dispozici jednoduchý Task manažer. Stačí trochu déle podržet klávesu pro přístup do hlavní nabídky. Přepnete se tak mezi běžícími aplikacemi nebo je klávesou C ukončíte.
Hlavní nabídka se dá zobrazit dvěma základními způsoby – buď jako mřížka nebo seznam.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé zobrazení hlavní nabídky 
Samsung i450 také nechybí funkce pro zadávání hlasových příkazů. Uplatníte ji jak při spouštění aplikací, tak u vytáčení kontaktů. Příkazy nemusíte nejprve nahrávat, prostě rovnou začnete mluvit. Rozpoznávání hlasu je na dobré úrovni, ale na Nokii N95 rozhodně nedosahuje.

Telefonní seznam bez limitů

Samsung i450 nabízí klasický telefonní seznam známý ze Symbianu. Položek a místa je v něm víc než kdy budete schopni využít. Seznam se řadí podle jména, nebo příjmení. Zvolte si sami, co vám více vyhovuje. Při zadávání jména se automaticky vyhledává v obou polích.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam a detail kontaktu
Při editování kontaktu máte na výběr z obrovského množství předdefinovaných údajů, které navíc zopakujete kolikrát chcete.Navíc, pokud potřebujete pole, které telefon nenabízí, můžete některé z existujících přejmenovat.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke kontaktu přidáte desítky položek
V registru hovoru vidíte seznam volaných, přijatých a zmeškaných volání. Každý z těchto seznamů má až dvacet položek. Telefon uchovává informace o všech hovorech, zprávách a přenesených datech za posledních 30 dní.

Skvělé zprávy na průměrné klávesnici

Pokud patříte k lidem, kteří odesílají desítky zpráv, Samsung i450 se vám určitě zalíbí. Smiřte se s průměrnou klávesnicí a na žádný další problém u zpráv nenarazíte. SMS editor je starý známý z Nokia. Znaky se odečítají od čísla 160, v závorce vidíte kolikátou zprávu aktuálně píšete. Pokud se rozhodnete zprávu neodeslat, editor vám automaticky nabídne její uložení do konceptů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní textové zprávy
Klepněte pro větší obrázek 
MMS editor je také velmi podobný tomu v Nokiích, zvláštní je, že chybí řádek s předmětem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient umožňuje stahování hlaviček nebo rovnou celých zpráv. Žádný problém není ani s odesíláním a přijímáním příloh

Hudba v novém

Hudební přehrávač je stejný jako na jiných Symbianech. To ovšem platí pouze pro ten, který si spustíte z hlavní nabídky. Pak je tu ovšem ještě druhý přehrávač, který se aktivuje posunutím horního dílu telefonu k sobě. Nejenže se lépe ovládá, také o pořádný kus lépe vypadá.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě podoby hudebního přehrávače 
Kromě vzhledu ovšem velké rozdíly nehledejte. Samozřejmá je podpora spousty hudebních formátů (MP3, AAC, eAAC+, WMA). S playlisty se pracuje bezchybně, skladby se automaticky přiřazují do hudební knihovny. Do telefonu je dostanete přes bluetooth, USB nebo stáhnete z internetu. Telefon si je pak sám přidá do hudební knihovny a roztřídí podle interpreta, alba a žánru.
Přehrávač nabízí 14 přednastavených ekvalizérů, což je množství, se kterým jsme se doposud nesetkali. Na druhou stranu nejdou ekvalizéry nijak editovat a ani se nevytvoříte nový. Tato vlastnost se ale možná změní ve finální verzi produktu.
Klepněte pro větší obrázek 
Ekvalizér
Vaše oblíbené skladby si poslechnete nejen z připojených sluchátek, ale díky profilu A2DP se ke slovu dostanou i sluchátka bezdrátová. Při testování jsme Samsung spárovali se třemi různými sluchátky a vše probíhalo bez problémů.
Kromě přehrávání hudby si telefon poradí také s videem. K jeho úplnému vychutnání doporučujeme přepnout do celoobrazového režimu. Ovládací klávesy se pak pochopitelně skryjí a objeví se teprve po zmáčknutí některého tlačítka. Zmínit ještě musíme FM rádio. To si po spuštění automaticky vyhledá a uloží dostupné stanice. Rádiu dále nechybí podpora RDS.

Jak to zní

Možnost přehrávat hudbu je jedna věc, ovšem úroveň reprodukce znamená něco úplně jiného. Poněkud nás překvapilo, že zvuková kvalita není až tak dokonalá, od Samsungu jsme zvyklí na lepší výsledky. Takřka každý Samsung dosahuje po hudební stránce výborných výsledků a tak jsme čekali od mobilu, který se specializuje na hudbu opravdu výjimečné výsledky. Těch jsme se ale bohužel nedočkali.
Na druhou stranu musíme připomenout, že pořád nemluvíme o finálním produktu, takže konečný výsledek může být ještě podstatně lepší.

Manažer na všechno

Samsung i450 nemá rotující galerii obrázků jak to známe z Nokie. Obrázky a videa jsou bohužel za sebou poskládána pouze do seznamu. Nicméně nějaké rozdíly ve funkčnosti nehledejte. Obrázky můžete vidět v horizontálním nebo vertikálním zobrazení, nechybí celoobrazový mód.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení fotografií
Rovnou v galerii můžete vybírat a přesouvat vícero fotek najednou. Pro další operace se soubory je tu jejich správce. Vlastního manažera mají i nainstalované aplikace. Ten je opět velmi podobný tomu, co známe z Nokií. Co nám v telefonu ovšem chybělo je nějaká aplikace pro vyhledávání známá z posledních chytrých Nokií. Nezbývá tedy než využít aplikací třetích stran.

Zklamání jménem fotoaparát

Samsung i450 je vybaven dvoumegapixelovým fotoaparátem s LED diodou. Tyto parametry zrovna nejsou něčím, co by multimediální mobil mohl považovat za svou výhodu. Rozlišení fotek je jedním z hlavním nedostatků tohoto telefonu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu
Už samotné uživatelské prostředí nepatří k nejpřívětivějším a přivítali bychom také bohatší možnosti nastavení. Nechybí vyvážení bílé, efekty při focení, nastavení blesku a samospoušť. Ještě můžete ve třech krocích upravit kvalitu snímku. U objektivu nám hodně chyběla nějaká krytka, která by fotoaparát chránila před poškrábáním. Také rám kolem objektivu barevně moc neladí s designem telefonu. Jediné, co můžeme pochválit je pohodlné tlačítko spouště foťáku.
Kvalita snímků je průměrná. Za dobrého slunečného počasí pořídíte pěkné fotky. Na snímcích s menším množstvím detailů se zvyšuje úroveň šumu. Díky chybějícímu autofocusu také moc nezkoušejte fotit objekty z větší blízkosti, případně text, protože fotky budou rozmazané.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky můžete pořizovat také v nižším rozlišení. Množství fotografií je omezeno pouze celkovou kapacitou paměti.

Nikde žádné Wi-Fi

Při posuzování konektivity není Samsung zrovna nejžhavějším kandidátem na ocenění. Připojení přes USB je samozřejmostí, stejně jako několik módu, ve kterých je mobil připojen. Vybrat můžete jeden defaultní, nebo volit při každém připojení mobilu. Samsung nechybí mass storage, takže obsah paměťové karty vidíte jako další disk.
O Bluetooth s podporou A2DP jsme už mluvili, starší infraport byste ale hledali marně. Mnohem větším průšvih ale představuje chybějící Wi-Fi. Datové přenosy zajišťuje GPRS a EDGE třídy 10. nechybí ani 3G s podporou HSDPA. S internetovými prohlížeči na Symbianu máme velmi dobré zkušenosti a tak jsme byli zvědaví, jestli i Samsung splní vysoká očekávání. Telefon se rozhodně nenechal zahanbit a zaslouží si naši pochvalu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč: načtená stránka se přizpůsobí displeji mobilu a díky snadné práci s kurzorem se rychle dostanete ke všem odkazům.

Udrží pořádek

Kalendář v telefonu je ve třech typech náhledů – měsíčním, týdenním a denním. Přidáte čtyři typy událostí – schůzku, poznámku, výročí a úkol. Každá událost má vlastní specifická pole, u některých je možné nastavit alarm.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář a typy událostí
Samsungu nechybí aplikace pro čtení dokumentů Word a Excel, jejich editování ale možné není, to už byste si museli připlatit. To stejné se dá říci o PDF dokumentech. Tady je seznam dalších aplikací určených pro organizaci: převodník, kalkulačka, diktafon a poznámky. Do podrobnějšího popisu se nebudeme pouštět, jejich funkčnost se totiž nijak neliší od přístrojů Nokia.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalkulačka a diktafon

Bude nám chybět?

Celkové dojmy z telefonu jsou rozhodně kladné. Seznam nedostatků je rozhodně kratší než soupis výhod a telefon je velmi příjemné používat. Velký podíl na tom má speciální ovládání hudebního přehrávače.
Mezi hlavní nevýhody musíme zařadit ne úplně dokonalý zvuk, chybějící Wi-Fi a hlavně odfláknutý fotoaparát, který je určitě největším zklamáním, které nám Samsung připravil.

Témata článku: Samsung, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Str, Druh, Nejžhavější kandidát, Hudba, Sam, Samsun, Snadné vyhledávání, Finská konkurence, Hud, Odrazový můstek, Speciální ovladač, Můstek