Samsung i7410: kapesní kino (test)

Samsung si připisuje další prvenství. Projektor do mobilu integroval jako první z výrobců. Vedle toho je i7410 kvaitní multimediální přístroj.

Samsung si na mobilním trhu vydobyl pozici průkopníka. Jako první z velkých výrobců uvedl na trh telefon pro dvě SIM karty, prvenství dosáhl s osmi a později dvanáctimegapixelovým fotomobilem, příležitost si nenechal ujít ani u výbavy v mobilních telefonech dosud nevídané. Do těla mobilu integroval miniaturní DLP projektor, který dokáže promítat veškerý obsah viditelný na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klíčové vlastnosti:

  • projektor, který lze použít i jako svítilnu
  • 5Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlením
  • dotykový displej, prostředí TouchWiz
  • kapacitní baterie 1 440 mAh

Hlavní nedostatky:

  • vyšší tloušťka a hmotnost
  • chybí 3,5mm konektor pro sluchátka
  • multitasking obsahuje pouze pevně nastavené aplikace
  • krátká výdrž při zapnutém projektoru

Samsung i7410
Samsung i7410První mobil s vestavěným projektorem, který dokáže obsah displeje vyobrazit na plochu o úhlopříčce od 5 až do 50 palců. Průkopník mobilního promítání má velký dotykový WQVGA displej, 5MPx fotoaparát s autofocusem a baterii o kapacitě 1 440 mAh.rozměry a hmotnost: 112 × 57 × 17 mm
displej: 3,2'', aktivní OLED, 240 × 400, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS
konekt.: Samsung, Bluetooth (A2DP)
paměť: 150 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 440 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (320 × 240), autofocus, LED blesk
69 %
(109. místo z 1146)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Promítací soustava je zasazena do horní hrany, na první pohled tedy telefon nepůsobí nijak výjimečně. Jediné parametry, na kterých se vestavěný projektor podepsal, jsou o něco vyšší hmotnost 125 g a nadprůměrná tloušťka 17 mm. Zbylé rozměry 112 × 57 mm jen nepatrně převyšují průměr současných multimediálních telefonů. Na design má každý subjektivní názor, většině lidí v okolí se ale přísné pravoúhlé rysy displeje v kombinaci se zaoblenými liniemi líbily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek   

Samsung zvolil pro i7410 klasickou konstrukci upevněnou po obvodu lesklým kovovým rámem. Horní hranu vystupující od reproduktoru hovorů tvoří malá plocha z kartáčovaného kovu a nápis upozorňující na přítomnost mobilního projektoru. Ten je typu DLP a pochází z dílny společnosti Texas Instruments. Jeho optika našla místo přibližně ve středu hrany, čočce sekunduje nenápadné zaostřovací kolečko. Díky němu je projektor schopen promítnout obdélníkový obraz (určený poměrem stran displeje) o velikosti úhlopříčky od pěti do padesáti palců, v závislosti na vzdálenosti od projekční plochy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Promítat se dá jakýkoliv obsah telefonu aktuálně zobrazený na displeji

Zadní stranu pokrývá bílý plast s jemným perleťovým nádechem. Přechází i do zbylých bočních hran a ukrývá tak největší část mechanických prvků telefonu. Zleva je to dvojtlačítko regulace hlasitosti, typický plochý konektor Samsungu pro připojení nabíječky nebo sluchátek, tlačítko multitaskingu a nenápadný mikrofon na spodní hraně.

Vpravo pokračuje otvor pro uchycení poutka, spoušť fotoaparátu a velmi užitečná multifunkční dvojklávesa. Její spodní část slouží k zamčení/odemčení displeje, horní polovina ovládá projektor. Krátký stisk slouží k aktivaci, opakovaný krátký stisk k nastavení parametrů (jas, režim zobrazení, velikost displeje), dlouhé podržení projekci deaktivuje. Výčet prvků po obvodu uzavře mřížka externího reproduktoru pro poslech hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na zádech telefonu najdeme vedle několika nápisů už jen objektiv 5Mpx fotoaparátu v sousedství s přisvětlovací LED. Snadno snímatelný zadní kryt chrání Li-Ion akumulátor kapacity 1 440 mAh. Jeho výdrž více než u jakéhokoli jiného telefonu závisí na typu použití a pohybuje se doslova od pár desítek minut po několik dní. Nejvíce náročný na energii je pochopitelně projektor. Pokud nemáte při ruce zdroj, vaše mobilní prezentace by neměla trvat déle než půl hodiny. Po této době se telefon bez varování odporoučí. Při běžném používání telefonních funkcí a fotoaparátu baterie udrží mobil při životě průměrně čtyři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnici nehledejte

Samsung i7410 sice patří značením do kategorie, ve které jsme dosud byli zvyklí na otevřený operační systém, sám je ale vybaven uzavřeným prostředím TouchWiz, jehož ovládání probíhá na prostorném dotekovém OLED displeji s úhlopříčkou 3,2 palce. Displej vykreslí v širokoúhlém rozlišení 240 × 400 bodů až 262 tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Použita byla rezistivní technologie, displej reaguje jak na dotek prstů, tak na tlak stylusu a dalších teplo nevodivých předmětů. Nabídka je graficky optimalizovaná, takže ovládání prsty nečiní větší problémy. Displej poskytuje vibrační zpětnou odezvu, kterou je možné nastavit v pěti stupních intenzity. Jediná výtka stran displeje směřuje na horší čitelnost na přímém slunci. Neškodily by o trochu kontrastnější barvy.

Jelikož většina ovládacích akcí probíhá přímo na displeji, nenajdeme na telefonu žádnou mechanickou klávesnici. Vyjma několika bočních prvků zůstal pouze pod displejem prostor pro klávesy hovoru a pro kruhové prostřední tlačítko, které kdekoliv v nabídce plní funkci návratu o úroveň výše. Zadávání znaků obstará virtuální klávesnice. Díky vestavěnému polohovému senzoru se automaticky při překlopení mění v QWERTY, psát je možné i znaky do vyhrazeného prostoru. Reakce softwarových tlačítek na stisk je přesná, odezva by ale mohla být svižnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pohotovostní režim je podobně jako u dalších samsungů s prostředím TouchWiz řešen základní plochou, na niž je možné z boční lišty grafických widgetů vytáhnout ikony jako zástupce pro nejčastěji používané aplikace. Plocha je rozdělena do tří částí, mezi nimiž lze přepínat horizontálním posunem prstu. Místa pro zástupce tak bude mít každý dostatek. Nechybí klasická personalizace s nastavením tapety, barev, fontu a jednotlivých widgetů, které se mají v liště zobrazovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní nabídku tvoří matice dvanácti ikon, jejichž rozestavení nelze měnit. Svého samostatného zástupce má aplikace projektoru, pochybnost se zařazením přímo do hlavní nabídky vzbuzuje ikona Prohlížeč fotografií. Naštěstí k rychlému přístupu do nejčastěji používaných oblastí menu slouží základní lišta ve spodní části displeje, která odkazuje do adresáře kontaktů, editoru zpráv nebo na numerickou klávesnici pro vytočení čísla.

Uvnitř čistokrevný Samsung

Samsung i7410 obsahuje vnitřní paměťový prostor 150 MB sdílený vlastními dokumenty, obrázky, videy, ale také hrami, dalším Java obsahem, MMS a e-maily. Kapacitu lze navýšit kartou microSDHC, která se ukládá do slotu pod akumulátorem. Telefonní adresář a SMS mají svůj vlastní paměťový prostor. Do seznamu je možné uložit až 2 000 vícepoložkových kontaktů, přiřadit lze několik druhů čísel, poznámku, narozeniny, zařadit kontakt do skupiny a předdefinovat vlastní vyzvánění. Pro textové zprávy je v paměti telefonu vyhrazeno 500 míst, editor se společný pro SMS a MMS. V druhou jmenovanou zprávu se rozpracovaný koncept změní v okamžiku přidání multimédia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

K prohlížení internetových stránek slouží integrovaný prohlížeč Samsung Mobile Browser verze 0.8, který vychází z open source softwaru Webkit. Prohlížeč si poradí s JavaScriptem i flash videem, surfování je pohodlné i bez použití stylusu. Práci usnadní vytvoření záložek a jejich rychlé vyvolání přímo z kontextového menu. Internetový obsah je možné ohlídat vestavěnou RSS čtečkou. Telefon pracuje v sítích 3G, ale nepodporuje rychlá data HSPDA. V reálných podmínkách tak lze dosáhnout maximální rychlosti stahování okolo 350 kb/s.

Samostatnou položkou v menu je organizér. Obsahuje propracovaný kalendář s denní, týdenní a měsíční náhled s možností vytvoření plánů a zobrazení jejich seznamu. Nechybí poznámky, úkolovník, kalkulačka a převodník jednotek. Kalendář pojme celkem 300 záznamů, poznámky a úkolovník maximálně stovku. Do alarmu lze nastavit až deset různých budících časů s možností opakování ve vybrané dny. Aktivovaná funkce automatické zapnutí spustí vyzváněcí signál i při vypnutém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej na zdi

Největší pozornosti v nabídce se těší aplikace projektoru. Graficky se poněkud liší od všech ostatních částí menu. Po aktivaci projektoru se spustí promítání a od této chvíle dopadá na projekční plochu přesně takový obsah, který zrovna zobrazuje displej telefonu. Majitel tak může dát nahlédnout širšímu publiku do galerie obrázků, připraven je i rychlý vstup do sekce dokumentů a videí. Díky vestavěnému polohovému senzoru se jednoduchým pohybem dá změnit promítání filmu na široko, režim Celá obrazovka zase eliminuje nežádoucí postranní ikony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Projektor poskytuje dostatečný výkon a jas v zatemněných prostorách. Při průniku světla do místnosti už promítání ztrácí na diváckém komfortu. Ostrost obrazu se dolaďuje malým kolečkem vedle projekčního objektivu. Projektor může posloužit i jako svítilna. Do okénka vymezeného poměrem stran displeje v tomto módu proudí bílé pronikavé světlo, které dokáže uspokojivě ozářit i větší místnost.

Multimédia bez kompromisů

Samsung se ale nesoustředil pouze na projektor, nepodcenil ani multimediální výbavu, běžnou u ostatních dotykových modelů s TouchWiz. Do i7410 osadil pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou. Snímač obsahuje i pokročilé funkce včetně softwarového stabilizátoru obrazu, detekce úsměvu a WDR. Výsledné snímky snesou srovnání s nejkvalitnějšími fotomobily konkurence i s vlastním stájovým zástupcem Pixon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát dokáže také natáčet video v maximálním rozlišení QVGA, k dodatečným úpravám a střihu slouží nativní aplikace Video editor, která ukládá zpracovaný materiál do formátu SVP. Zabudovaný diktafon umožní zaznamenat audio nahrávky s omezenou délkou pět minut. Hlas se ukládá ve formátu AMR.

Příznivci hudby ocení propracovaný hudební přehrávač s možností zařazení skladeb do knihoven a vytvoření vlastního playlistu. Integrované FM rádio podporuje funkce RDS a AF, pracuje ale pouze po připojení externích sluchátek. Při použití vlastního headsetu s 3,5mm jackem je třeba použít redukci, telefon totiž obsahuje pouze plochý systémový konektor. Přes něj se zapojí také v balení obsažený USB kabel pro připojení s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudbu lze poslouchat i bez kabelů, díky bluetooth s profilem A2DP bez potíží připojíte bezdrátový headset. Přehrávač i rádio mohou běžet na pozadí, k rychlému přepnutí slouží hardwarové tlačítko multitaskingu, které však obsluhuje pouze pevně přednastavené vybrané aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung i7410 nepatří vyloženě mezi manažerské telefony. Díky své projekční schopnosti ale může právě manažerům posloužit pro krátké efektivní prezentace nebo demonstrace dokumentů širšímu publiku. V tomto směru by přišla vhod zejména podpora dokumentů řady Office. S použitím proprietárního systému je ale rozšíření o aplikace odkázáno pouze na platformu Java, a tak průkopnický Samsung s projektorem zůstane zejména zábavným multimediálním telefonem. Na českém trhu by se měl objevit v průběhu třetího čtvrtletí, cena zřejmě přesáhne 15 tisíc korun.

Diskuze (20) Další článek: Philips V808: nejlevnější Android na světě

Témata článku: Samsung, Samsung i7410, Internetový obsah, Kino, Celá obrazovka, Test, Automatické zapnutí, Sam, Bezdrátový headset, Krátká výdrž, Jediná výtka, Aktivovaná funkce, Malá plocha, Horní polovina, Samsun, Bílý plast, Subjektivní názor, Širokoúhlé rozlišení, Rychlé vyvolání