Samsung i8510 Innov8: Symbian bez Nokie

Pořádně vybavený multimediální telefon s operačním systémem Symbian S60 nemusí nést značku Nokia. Otestovali jsme symbianový Samsung.

Konečně použitelný fotoaparát, tentokrát už vážně

Ale pojďme rychle rovnou k tomu hlavnímu lákadlu Samsungu Innov8, a tím je fotoaparát. Nabízí rozlišení osmi megapixelů, ale už snad všichni víme, že toto číslo vlastně nic moc neznamená. Dobrá, mohli bychom dělat výřezy a tisknout na formát A3. Jenomže s optikou současných mobilních telefonů bychom mohli vyřezávat leda tak rozmazané skvrny a fotku hodnou tisku na velký formát pořídíme jednou do roka, jestli vůbec.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu a ukázka možností nastavení

Ale Samsung Innov8 je jiný. Optika fotoaparátu je sice stále „mobilově“ titěrná, ale výsledky hovoří jasně – prohlédněte si galerii. Tohle je mobil, kvůli kterému už konečně můžete odhodit kompaktní fotoaparát. Fotky jsou výborné, mají dobrou ostrost a také podání barev je výborné. Fotoaparát přitom nabízí i pokročilé možnosti nastavení, jako je úprava kontrastu a sytosti barev. K dispozici je i možnost manuálního nastavení citlivosti – nastavte 50, vezměte stativ a můžete se pustit do focení nočních snímků na dlouhý čas. Ani přes vyšší rozlišení snímače není patrný žádný větší šum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie ve vysokém rozlišení, další ukázky najdete v galerii

Jako pohotovostní kompaktní fotoaparát je Samsung Innov8 výborný, ale má si své mouchy. Tak třeba funkce pro tvorbu panoramat je sice efektní, ale dává mizerné výsledky v nízkém rozlišení. Největší slabinou je pak pomalejší načítání fotek v galerii při prohlížení (pokud jste ještě neviděli, koukněte se na video na začátku recenze). Nakonec jsem fotil v rozlišení 5 Mpx, které mi dostačuje a načítání fotek bylo o dost rychlejší. Více informací o focení se Samsungem Innov8 si přečtěte zde.

Klepněte pro větší obrázek 
Předvolby fotoaparátu

Telefon zvládne natáčet i video, a to v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Jsou tu i funkce pro stabilizaci záběrů a také zpomalené záběry, ty však fungují jen při rozlišení čtvrtinovém, tedy 320 × 240. Více informací o natáčení videa se Samsungem Innov8 si přečtěte zde.

Ukázkové video natočeno telefonem:

VIDEO: 1810 'Samsung Innov8: test kamery v telefonu'

Originální ukázkový záběr bez úprav si můžete stáhnout zde (MP4, 28MB, 640×480 bodů).

DivX v základu

Vedle foto-video zábavy poskytuje Samsung Innov8 i zábavu audiovizuální. V telefonu je propracovaný přehrávač hudby, který načte skladby jak z pevné paměti, tak z paměťové karty a seřadí je podle interpretů a alb. Nahrávat můžete rovnou do paměti, jako na flashdisk, prostřednictvím Mass Storage – hudba se načte i ze vnořených složek. Dále je možné hudbu nahrávat prostřednictvím Windows Media Playeru anebo můžete použít software od Samsungu, který ale opět neudělá nic jiného, než že hudbu z vašeho počítače zkopíruje do složky Music v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby

Telefon je vybaven konektorem jack o průměru 3,5mm, a tak k němu můžete bez redukce připojit libovolná sluchátka. Ta dodávaná v balení s telefonem mě na první pohled překvapila – mají podobnou konstrukci jako moje oblíbené Bose in-ear, na které nedám dopustit, jak po stránce kvality zvuku, tak právě po stránce konstrukční. Na rozdíl od plugů nezaléhají uši, přitom dobře izolují okolí a pevně drží v uších. Sluchátka Samsungu jako Bose vypadají, ale bohužel tak zdaleka nehrají. Nicméně podávají mnohem lepší výkon než standardní špunty dodávané k Nokiím.

Součástí dodávaných sluchátek je dálkové ovládání s kolečkem pro nastavování hlasitosti, tlačítkem pro vyřizování hovoru, mikrofonem a 3,5mm jackem, ke kterému se připojují samotná sluchátka s krátkým kabelem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka jsou pohodlná, ale zvukově nepřekvapí • k dispozici je standardní audio konektor

Oproti Nokiím mi v nabídce chybí nějaký správce podcastů, ale ten se dá doinstalovat. Co ale nechybí, to je přehrávač videa zastoupený pro Symbian typickým Real Playerem. Co se u Nokie zdá léta nemožné, to u Samsungu najednou jde – přehrávač je vybaven DivX kodeky. Přehrajete tedy libovolný avi soubor s filmem či seriálem. Ovšem zas tak úplně jednoduché to není – chce to nahrávku s nižším rozlišením a bitratem, na dnešní „seriálový“ standard dostupný na internetu hardware telefonu bohužel nestačí a přehrávání je trochu zasekávané. Nicméně díky rozšířeným DivX přehrávačům pro Windows Mobile je internet plný mobilních DivX filmů i seriálů, zpravidla i s integrovanými titulky. Titulky v externím souboru totiž přehrávač nezvládne zpracovat.Pro vlastní konverzi dodává Samsung spolu s telefonem software na rychlý převod filmů do „DivX light“. Je to o dost rychlejší proces než konverze do MP4, každopádně už se těším na dobu, kdy žádné konverze nebudou potřeba…

Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa (program pro tvorbu screenshotů bohužel nedokáže zaznamenat obraz filmu na pozadí, proto je zde jen černo...)

Navigace v ceně

Dalším bonusem výbavy je GPS čip. Možná je uvnitř osvědčený Sirf Star III, ale je mi to celkem jedno. Hlavně, že se čip osvědčil citlivostí minimálně na úrovni Sirf Star III (telefon se chytá i v přihrádce vedle ruční brzdy) a především pak úžasnou rychlostí. Polohu vždy určí do pár vteřin. Hodí se to především při fotografování, kdy telefon snímkům rovnou přiřadí i GPS souřadnice (více informací zde), ale i klasicky při navigaci, kdy odpadá čekání před rozjezdem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Innov8 při navigaci • připojení konektorů ze strany může v některých držácích působit problémy

Telefon si s rychlým určováním polohy pomáhá mobilními sítěmi a také speciální aplikací, která jednou týdně stáhne z internetu data pro okamžité zjištění hrubé polohy satelitů a tudíž se pak zaměřují jen koncové souřadnice (funkce si řekne o pár kilobajtů, nicméně můžete ji vypnout, jestli GPS nevyužijete).

Klepněte pro větší obrázek 

Kromě klasické sestavy aplikací pro určení polohy, uložení bodu a měření vzdálenosti výletu, kterou uznáme z jiných symbianových telefonů, nabízí Samsung i plnohodnotnou automobilovou navigaci Route 66. Ta je nainstalována v telefonu a na CD dostanete zálohu a obslužnou aplikaci pro počítač, díky které můžete do telefonu snadno nahrávat další mapy. Ty jsou pochopitelně placené, ale v základu dostanete podrobnou mapu střední Evropy, samozřejmě včetně ČR, zdarma. Je připravená v paměti telefonu a pro její aktivaci je nutné synchronizovat licenční klíče.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Poznámka: u testovaného telefonu jsem neměl licenci k Route 66 k dispozici, tak nemohu navigaci předvést. Ale je to standardní mobilní navigace, jako každá jiná. Žádné vyložené špatné reference jsem k ní nenašel a jak zhruba vypadá si můžete prohlédnout v tomto starším článku.

Sám jsem do telefonu nahrál svůj oblíbený a osvědčení McGuider. Funguje rychle, bez problémů a spolupracuje s GPS čipem telefonu. Více o kombinaci Samsungu Innov8 a navigace McGuider se dočtete zde.

Při provozu v autě jsem si také uvědomil jednu nemilou vlastnost telefonu – konektory má vyvedeny z boku. A tak pokud máte obyčejný univerzální držák, který na tuto eventualitu není připraven, můžete narazit. Více informací a návrh řešení najdete zde.

Na prohlížení map nasadil Samsung volně dostupnou aplikaci Google Maps, kterou máte v telefonu předinstalovanou. Oproti Nokia Mapám má tu nevýhodu, že si nemůžete uložit mapu na kartu a veškeré podklady se tahají z internetu. V pokrytí 3G je načítání prakticky okamžité, ale chce to datový tarif. V telefonu dále najdete ještě aplikaci GiPSii, což je obdoba Google Latitude, kdy na mapě můžete sledovat polohu ostatních.

Témata článku: Nokia, Samsung, , , , , , Samsung Innov8, Druhý mobil, Unikátní test, Použitelný fotoaparát, Licenční klíč, Krátký kabel, Zmiňovaná aplikace, Velký formát, Rutina, Sam, Navigační kříž, Dlouhý čas, Dobrý software, Klasické nastavení, Posuvné tlačítko, Samsun