Samsung i900 Omnia: Je to bomba (minirecenze)

Další z nekonečné řady „ala iPhonů“? Ne, na rozdíl od ostatních má reálnou šanci zamíchat kartami.

Jen několik dnů po představení nového smartphonu z dílny Samsungu ho už máme v redakci. Samsung SGH-i900 Omnia je jedním z nejvážnějších konkurentů iPhonu 3G. Jeho zbraně jsou velmi podobné. Zakládá si na jednoduchém vzhledu, rozměrném dotykovém displeji a ovládání prsty.

 

K dispozici jsme měli jen předprodukční verzi telefonu, která ještě neměla finální firmware. Některé vlastnosti se mohou v prodejní verzi lišit a některé nebyly v námi testované verzi zcela funkční. Tento článek je jen minirecenze, v níž si představíme základní funkce a nejzajímavější vlastnosti přístroje. Plnohodnotnou recenzi se vším, co k ní patří, připravíme, až získáme finální kousek.

Samsung i900 Omnia
i900 Omnia Komunikátor se širokým displejem, operačním systémem Windows Mobile 6.1, jeho grafickou nástavbou pro dotykové ovládání, podporou HSDPA, přijímačem GPS, 16GB vestavěnou pamětí a pětimegapixelovým fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 112 × 57 × 13 mm
displej: 3,2'', aktivní TFT, 240 × 400, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 16384 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1440 mAh, procesor: 624 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
91 %
(4. místo z 897)
katalog
cena: 13 580 Kč (koupit)

Jede na módní vlně

Samsung SGH-i900 Omnia je telefon klasické konstrukce bez výrazných vysouvacích nebo jinak pohyblivých prvků. Fyzickými rozměry ho můžete zařadit mezi průměrně velké přístroje. Konkrétní hodnoty dosahují 112 × 57 × 13 mm, přičemž hmotnost činí 125 gramů. Designem přesně kopíruje trendy. Mírně zaoblené hrany, rovné strany a tělo s lesklým povrchem jsou dnes moderní.

TIP: článek jsme převzali od slovenských kolegů, recenzi v původním znění najdete zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tělo Samsungu SGH-i900 Omnia je vyrobeno z plastu, který na citlivých místech doplňuje kov. Je pevné a nevrže ani při silném stlačení. Boční strany přístroje nejsou osázeny ovládacími prvky, jako by se od telefonu podobného zaměření dalo čekat. Na levém boku má své místo jen masivní poutko pro připevnění šňůrky a systémový konektor chráněný masivní krytkou. Slouží k připojení sluchátek, datového kabelu i nabíječky. Vrchní strany okupuje malé zapuštěné tlačítko k uspání přístroje. Spodní strana je zcela prostá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Omnia pěkně ze všech stran

Pravý bok se nese ve znamení kolébkového tlačítka regulace hlasitosti a polohovatelné spouště fotoaparátu. Ve vrchní části je tlačítko vyvolání hlavní nabídky. Zadní straně dominuje čočka 5 Mpx fotoaparátu a přidružený diodový blesk. Zadní kryt je vyroben z měkkého plastu a lehce se dá sundat. Pod ním má své místo baterie o kapacitě 1 440 mAh. Pod krytem baterie je umístěný i slot paměťové karty formátu microSD-HC a slot SIM karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Krásný, velký, dotykový

Dominantou telefonu je velký displej, jehož úhlopříčka měří 3,2 palce. Pracuje na rozlišení 240 × 400 obrazových bodů. Vzhledem k prodloužené úhlopříčce je zobrazení stejně hrubé (resp. jemné) jako u standardního 2,8 palcového displeje s QVGA rozlišením. Dokáže zobrazit 65 tisíc barev a samozřejmě je dotykový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Omnie je na dnešní poměry skutečně obrovský a jemný

Dotyková vrstva reaguje na dotek prstu i stylusu. Právě stylus, resp. dotykové pero, je kámen úrazu. Nedodává se spolu s telefonem, ale vzhledem k užitému operačnímu systému Windows Mobile se bez něj v některých situacích neobejdete. Na dotek displej reaguje přesně a je možné nastavit zpětnou vazbu v podobě vibrace, a to hned v pěti krocích.

Překvapila nás viditelnost údajů na přímém slunci, která se v porovnání s jinými telefony od Samsungu výrazně zlepšila. To je velké plus i s ohledem na to, že tento model obsahuje také GPS modul. Displej není zapuštěný do těla přístroje, a tak mu hrozí poškrábání. Námi testovaná verze byla prakticky úplně nová, přesto se už na displeji objevilo několik škrábanců. V pravém horním rohu nad displejem má své místo přední kamera pro videohovor.

Pod displejem jsou umístěna dvě tlačítka a hlavní ovládací prvek. Tlačítka slouží jako zelený a červený telefonek a nejsou podsvícená. Uprostřed mezi nimi je umístěna speciální dotyková ploška, jež může být využívána jako čtyřsměrné ovládací tlačítko nebo jako touchpad pro ovládání kurzoru myši. Stejného řešení jsme si mohli všimnout u Samsungu SGH-i780. Dotykovou plošku je možné i stisknout, čímž potvrdíte volbu. Tlačítka Win a OK, jak je známe z jiných přístrojů s tímto operačním systémem, chybí.

Klepněte pro větší obrázek 
Funkční blok tlačítek pod displejem

Masivní výkon a 8 GB paměti

Samsung SGH-i900 Omnia pohání procesor Marvell PXA312 o frekvenci 624 MHz, jemuž sekunduje 128 MB RAM a 256 MB ROM paměti. Kromě toho disponuje ještě speciální vnitřní paměti o kapacitě 8 GB, která lze v případě potřeby rozšířit kartami microSD-HC. Dle údajů od výrobce by se na trh měla dostat i verze Omnie s 16 GB vnitřní paměti.

K práci s daty je nový Samsung maximálně vybavený. Podporuje GPRS třídy 10, EDGE téže třídy, UMTS i jeho nadstavbu HSDPAs nejvyšší rychlostí přijímání dat 7,2 Mbps. Telefon nepodporuje HSUPA, tedy nadstavbu pro rychlé posílání dat v sítích třetí generace. Na krátké vzdálenosti komunikuje prostřednictvím Bluetooth 2.0 s A2DP a Wi-Fi IEEE 802.11 b/g.

Tak jako každý správný telefon nejvyšší třídy má i Samsung SGH-i900 Omnia integrovaný modul GPS navigace. V telefonu byla připravená aplikace Google Maps a dodávat by se měl i software Garmin. Přístroj pracuje pod operačním systémem Windows Mobile 6,1 ve verzi Professional.

Přicházejí inovace

Co dělá Samsung SGH-i900 Omnia výjimečným proti celému zástupu podobných přístrojů s operačním systémem Windows Mobile, je přítomnost několika zajímavých a významných vylepšení přímo od výrobce. Základem jsou tzv. Widgety, které jsou integrované do aktivního pohotovostního režimu. V posuvné liště na levé straně obrazovky Today se nacházejí ikony aplikací, jež je v případě potřeby možné jednoduchým tahem vložit na plochu, a tím si ji upravit podle momentálních potřeb. Pozadí plochy může být aktivní a měnit se v závislosti na denní době nebo stavu telefonu.

V novém Samsungu je přítomen i senzor pohybu a naklonění, jehož citlivost lze regulovat. Při naklonění telefonu do jedné ze stran se displej automaticky přetočí. Na tom by nebylo nic zvláštního, v různých podobách jsme totiž tento systém mohli vidět vícekrát. Poprvé se ale setkáváme s tím, že by otočení obrazovky fungovalo na zařízení s Windows Mobile opravdu rychle. Obraz je otočený do dvou sekund, a to i případě, že je třeba rotovat náročnou webovou stránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Otáčíme dění na displeji  

Změny čekají i mezi nabídkami. Tlačítkem v pravém horním rohu přístroje se aktivuje vlastní nabídka složená z matice dvanácti ikon. Její pomocí se aktivují programy speciálně upravené pro potřeby ovládání dotekem. Do této kategorie patří například TouchPlayer, výborný multimediální přehrávač, nebo aplikace PhotoSlides, která dokáže prohlížet obrázky rychlostí blesku. A to platí i v případě, že se ve složce nachází stovka fotografií v rozlišení 5 Mpx. Přístroj je otvírá, přibližuje i otáčí téměř okamžitě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Neomezeně upravovatelná domovská obrazovka 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klasicky vyhlížející maticové menu a zajímavé aplikace

Kapitolou samou o sobě je internetový prohlížeč. V Samsungu si uvědomili, že standardní Internet Explorer už dávno nestačí a do telefonu integrovali jeden z nejlepších současných prohlížečů, Operu Mobile. Ta ve spolupráci s výkonným procesorem funguje výborně. I náročné stránky zobrazuje tak rychle, jak je telefon schopný stahovat data. A to je díky podpoře HSDPA skutečně rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepracovaný webový prohlížeč od Opery 

Připravený na multimédia

Multimediální funkce zastupuje fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, přičemž fotografie zachycuje v nejvyšším rozlišení 2 592 × 1 944 bodů. Samozřejmostí je přítomnost automatického ostření. Při focení za horších světelných podmínek pomáhá přisvětlovací dioda. Videa nahrává ve VGA rozlišení při 30 snímcích za sekundu.

Přehrávač si poradí s pestrou paletou formátů, mezi nimiž nechybí DivX. Doplňuje ho stereo FM rádio s RDS a obrazový výstup TV Out. Specialitou je tzv. Streaming Player, který je schopen přehrávat videa i hudbu nejen z množství různých předem navolených stránek, ale i třeba YouTube. Na závěr je ještě třeba zmínit editor videa, který je stejný jako v některých Samsunzích bez operačního systému.

Je to bomba!

Samsung i900 Omnia je mimořádně povedený mobilní telefon, který sází na stejnou kartu jako oblíbený iPhone. Nabízí propracované funkce, perfektní displej, dotykové ovládání, brutální výkon, 8 GB paměti, 5 Mpx fotoaparát a operační systém Windows Mobile 6.1 s mnohými nestandardními funkcemi. Navíc přidává kompletní výbavu, co se týče datových přenosů, GPS, vysokokapacitní baterii a podporu paměťových karet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jediné, co Samsungu SGH-i900 Omnia vážně schází, je přítomnost hardwarové klávesnice v jakékoliv podobě. Zadávání znaků prostřednictvím dotykového displeje se sice výrobce snaží zpříjemnit pomocí množství drobných vylepšení, klasickou klávesnici ale jen tak lehce nenahradí. Samsung SGH-i900 Omnia by se měl dostat na trh do konce léta, přičemž jeho cena se dá očekávat zhruba kolem 12 tisíc korun.

Diskuze (129) Další článek: K aktualizaci firmwaru Nokie N78 nepotřebujete počítač

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone 4GB, Minirecenze, Červený telefon, Brutální výkon, Nejvážnější konkurent, Samsun, Bomba, Oblíbený iphone, Mini, Nejzajímavější vlastnost, Povedený mobil, Obrazový výstup, Masivní výkon, I/O, Připravená aplikace, Dotyková ploška, Sam, Testovaná verze, Samsung Max, Min, Mini +