Samsung i900 Omnia: liga výjimečných (test)

Existuje vůbec reálný konkurent pro Apple iPhone? Jestli ano, nikdo jím není více než Samsung Omnia.

Multifunkční tlačítka

Zatímco levý bok přístroje obsahuje pouze konektor pro nabíječku a připojení k počítači (na miniUSB zapomeňte, Samsung sází na vlastní konektor), pravá strana je na tlačítka podstatně bohatší. Začněme odshora. Tam se nachází klávesa, které vás krátkým stiskem dostane do hlavní nabídky, pokud ji podržíte o něco déle, spustíte správce aplikací. Ne takového, kterého znáte z klasických Windows Mobile, Samsung zde vsadil na vlastní výrobu. Proužek s dvěma řadami ikon mi připomíná Task Managera z konkurenčního Symbianu, na funkčnosti mu to ale nikterak neubírá. Hodí se informace o celkovém počtu spuštěných aplikací, Omnia umožňuje jejich hromadné ukončení i ukončení pouze některé z nich. V přístroji ale naleznete i klasickou verzi správce aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládacích prvků není mnoho
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě podoby Task Managera

Podívejme se na další tlačítka. Jejich primární funkcí je úprava hlasitosti na telefonu, umí toho ale ještě mnohem víc. To hornější dokáže zazoomovat kteroukoliv obrazovku v systému. Nejen to, tuto funkci zvládá třeba také v hudebním přehrávači nebo klidně i u externích aplikací. Zkoušel jsem Operu mobile a vše fungovalo bez problémů. Jakmile je obrazovka zvětšena, můžete ji bočními dvěma klávesami ještě dále přibližovat nebo oddalovat. Současně se dá prstem jezdit po displeji a prozkoumávat tak veškeré okraje stránky. Kdo hůře vidí, bude tuto funkci milovat. Jejím zásadním nedostatkem ale je nemožnost takto zvětšený displej ovládat. Můžete do Omnie ťukat jak chcete, nepotvrdíte jedinou volbu, prostě nic. Na displej tedy musíte nejprve dvakrát poklepat, aby se vrátil na svou původní velikost a pak teprve vybrat volbu, kterou vyžadujete.

Druhé z tlačítek pro úpravu hlasitosti už nic zásadního nedělá, můžete k němu ale nastavit funkci zapnutí světelné diody na zadní straně telefonu. Přiřazení odlišných funkcí než které popisuji v recenzi ostatně umí Omnia i u zbývajících tlačítek levé strany.

Klepněte pro větší obrázek
Nastavování funkcí tlačítek

Posledním z tlačítek na levé straně je spoušť fotoaparátu. Pokud ji podržíte o něco déle, otevřete prohlížeč obrázků. A opět, nevyhovuje-li vám tato funkce, můžete ji v nastavení změnit.

Nejrychlejší Windows Mobile

Zkušeného uživatele operačního systému Windows Mobile překvapí Omnia asi nejvíce rychlostmi svých reakcí. Takto rychlý operační systém čekal asi málokdo. Přitom specifikace nás na něco takového příliš neupozorňují, Omnia je vybavena procesorem Intel Xscale PXA312 s frekvencí 624 MHz a pamětí RAM s kapacitou 128 MB. Rychlost se ale systému upřít nedá. Někteří majitelé HTC Touch by možná zaplakali. Naopak ve srovnání s iPhonem je Omnia pořád ještě pomalý a těžkopádný smartphone.

VIDEO: 150 'Samsung Omnia - uživatelské rozhraní'

A rozdíly se mezi těmito dvěma potencionálními konkurenty neprojeví pouze v rychlosti reakcí, rozdílené je i pohodlí při používání. Nechci teď mluvit o ovládacím prostředí TouchWiz, jde mi o to, jakým způsobem displej Omnie Reaguje na vaše doteky. Tady je iPhone neustále o celé míle před konkurencí. Omnia se sice ovládá mnohem lépe než kterýkoliv jiný Windows Mobile, přesto se vám ale bude stávat, že displej často udělá něco jiného než jste chtěli. Táhnete po něm třeba prstem a místo přepnutí na další stránku Samsung spustí aplikaci které jste se prstem dotkli jako první.

Kapitolu sama pro sebe je pak citlivost ovládání v těch částech systému, kde zůstal zachován původní Windows Mobile (mimochodem ve verzi 6.1.). Tady budete výrobce proklínat, že sebevědomě vše svěřil pouze prstům a nevybavil Omnii také stylusem. Ten by sice v balení měl být, u mě tomu ovšem tak nebylo. Občas jsem tak musel potupně chytit klasické pero a ťukat jeho hrotem do displeje. Moje problémy ale nakonec vyřešil malý, dokoupený stylus upevněný na poutku.

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung Omnia, Sam, Jediné vylepšení, Krásný telefon, Dobrý pomocník, Velký přístroj, Krasavice, Samsun, Bohatý výběr, Zvětšený displej, Liga, I/O, Jednoznačný král, Test, Malý touchpad, Podobné ovládání, Kancelářská aplikace