Samsung i900 Omnia: liga výjimečných (test)

Existuje vůbec reálný konkurent pro Apple iPhone? Jestli ano, nikdo jím není více než Samsung Omnia.

Sází na jistotu

Prohlížení internetu svěřila Omnia do rukou odborníků, takže se dočkáte výborné Opery Mobile. O tomto programu jsme už psali na více místech, v souvislosti s Omnií pouze zmíním, že zvětšování stránky tahem prstu je v tomto případě dost peklo. Prohlížeč zareaguje přibližně na každý desátý pokus, mnohem častěji se stane, že začne otvírat nějaký odkaz, na který jste prstem najeli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč Opera Mobile nebylo nutné měnit

Kromě internetu můžete informace získávat také přes RSS čtečku, její prostředí je ale zcela v područí Windows Mobile, takže si připravte stylus nebo naostřete nehet. RSS kanály můžete přidávat vlastní, hodí se podrobné nastavení způsobu aktualizací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
RSS čtečka je kvalitní, ale neovládá se dobře

Možností připojení na internet je hned několik a vybere si myslím každý. Omnia nabízí technologie od GPRS až po HSDPA, prostřednictvím informačních ikon na Today obrazovce vidíte přes jakou technologii se připojujete. Nechybí ani Wi-Fi.

O problémech s navigačními aplikacemi už byla řeč, je to velká škoda vzhledem k tomu, že Omnia disponuje AGPS. Rychlost nalezení signálu se sice počítá spíše na minuty, ale po nalezení už je signál stabilní. V mobilu najdete předem nainstalované Google Maps.

Zapomeňte na iPhone

Je Omnia lepší nebo horší než iPhone? Místo odpovědi zastávám spíše názor tyto dva telefony mezi sebou nesrovnávat. Ano, jsou si vzhledově podobné a Omnia se snaží o podobné ovládání jako jablečný mobil. V tomto ohledu na něj ale rozhodně nestačí, zato v podpoře funkcí ho hravě strčí do kapsy. Rozhodovat se mezi těmito dvěma mobily je tedy trochu nepatřičné. Omnia je stylový pracovní smartphone se špičkovou multimediální výbavou, iPhone zase sází na uživatelsky co nejpřívětivější prostředí. Při rozhodování o Omnii zahrňte do svých úvah spíše HTC Touch Diamond.

HTC se mi líbilo více po designové stránce, oproti Samsungu je to navíc skutečný prcek. A sympatický mi je i miniUSB konektorem. S Omnií se ale nemůže měřit například ve výdrži baterie nebo multimediální výbavou. Hodně na vahách jsem při posuzování ovládání. Předělané funkce se mi více líbili na Omnii, u HTC vše vypadá snad ještě efektněji ale displej nereaguje o nic lépe než u Omnie a navíc je Diamond znatelně pomalejší. Kdyby alespoň jeden z telefonů dotáhl přetvoření Windows Mobile až do konce, nebáhal bych ho označit za vítěze, oba ovšem mají stále co vylepšovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velkou výhodou HTC zůstává typičtější rozlišení displeje, s doinstalovanými aplikacemi by neměl být takový problém. Rozhodování mezi oběma telefony je v každém případě mimořádně složité, záleží na konkrétních požadavcích každého uživatele a velkou roli v tomto případě bude hrát i cena.

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung Omnia, I/O, Kancelářská aplikace, Krasavice, Velký přístroj, Jediné vylepšení, Zvětšený displej, Bohatý výběr, Jednoznačný král, Test, Krásný telefon, Podobné ovládání, Liga, Dobrý pomocník, Malý touchpad, Samsun, Sam