Samsung i900 Omnia: liga výjimečných (test)

Existuje vůbec reálný konkurent pro Apple iPhone? Jestli ano, nikdo jím není více než Samsung Omnia.

TouchWiz vs. Windows Mobile

Ovládací prostředí Omnie vypadá na první pohled skvěle. Hlavní nabídku tvoří dvě obrazovky vždy po dvanácti ikonách. Samsung toho ale umí pochopitelně mnohem více, stačí třeba ťuknout na položku programy a otevře se vám jejich abecední seznam. V tom se můžete pohybovat buď tahem prstu nebo ťukáte na malý posuvník, který přeskakuje po jednotlivých písmenech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní nabídka a seznam aplikací

Připadá vám to nepřehledné? Tak si vytvořte vlastní nabídku! Stačí se přepnout do okna ze zkratkami (prstem táhnete z hlavní nabídky doleva nebo doprava) a zde si přidat nejčastěji používané aplikace. Těch bohužel nemůže být více než dvanáct, alespoň ze začátku vám to ale bude bezesporu stačit.

Při spouštění funkcí přes hlavní menu narazíte velmi často na prostředí graficky upravené pro vaše prsty. Nic ale není ideální. Podívejme se třeba na seznam kontaktů. Nejprve se před vámi otevře seznam s velkými popisky a výraznými ikonkami. Seznam můžete zkusit rozpohybovat prstem, na pravém boku se ještě nachází lišta s písmeny abecedy. Také touto cestou se ke kontaktu dostanete. Na kontakt ťuknete prstem a z dalších velkých ikonek si vyberete, na které číslo chcete volat, nebo třeba jen poslat zprávu. Vše tedy vypadá ideálně. Samsung navíc každý váš úkon doprovází jemný zavibrováním displeje. To aby vás ujistil, že danou operaci skutečně provede. Je to dobrý pomocník, pokud by vás ovšem rozčilovat, bez problémů ho vypnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
TouchWiz je pohodlné ale nezasahuje do celého telefonu 

Ovšem běda, jakmile se rozhodnete kontakt editovat – nejprve se musíte prstem trefit do malých popisků Menu a Edit mode a pak už na vás vyskočí staré známé prostředí původních Windows Mobile. Zmizí vibrace i veškerý komfort ovládání. Softwarovou klávesnici sice Samsung upravil, ale pokud je váš prst tlustější než stylus dodávaný ke smartphonům, připravte se na pořádné problémy třeba jen při snaze trefit se do správného řádku. V takové chvíli je pravděpodobně nejvýhodnější využít malý touchpad pod displejem. S jeho pomocí aktivujete buď kurzor myši nebo možnost ovládání do čtyř směrů.

Přesto mi to ale nedá, abych si do Samsungu a potažmo dalších výrobců pořádně nerýpnul – když už se snaží kopírovat iPhone, proč to neudělají důkladně? Takhle se sice obdivujete propracovanému ovládání a řadě vychytávek, pak ale narazíte na staré známé Windows Mobile a je po nadšení. Nechápejte mne špatně, Omnia se ovládá lépe než jakýkoliv jiný Windows Mobile telefon, pořád je toho ovšem hodně co zlepšovat. V pohodlí ovládání iPhone nadále suverénně kraluje.

Jediné vylepšení, která vás věrně doprovází celým prostředím telefonu je softwarová klávesnice. Obzvláště s přetočeným displejem je její použití komfortní, ve vertikální poloze jsou na sobě písmenka sice hodně namačkaná, ale v počtu překlepů jsem na tom byl stejně jako u iPhonu. Klávesnice má čtyři řady, v dolní se nachází tlačítko, kterým se přepnete na symboly, stejně snadné je i zapnutí velkých písmen.

Kromě této „plnohodnotné klávesnice“ lze přepnout i na varianty se dvěmi nebo třemi písmeny přiřazenými pod jedno tlačítko. Zkusit můžete i klasičtější rozpoznávání psaného písma nebo standardní miniaturní klávesnici Windows Mobile.

Témata článku: Samsung, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung Omnia, Kancelářská aplikace, Podobné ovládání, Dobrý pomocník, Krasavice, Malý touchpad, Zvětšený displej, Jednoznačný král, Samsun, Jediné vylepšení, I/O, Liga, Krásný telefon, Test, Sam, Bohatý výběr, Velký přístroj