Samsung M8800 Pixon: intenzivní fotopocit

Kandidát na krále fotomobilů Pixon se chlubí bohatou funkční výbavou v čele s 8Mpx fotoaparátem.

Za video pochvalu

Samsung Pixon je nepochybně napěchovaný multimediálními funkce, nechybí mu kvalitní hudební přehrávač, FM tuner a rovnou 8Mpx fotoaparát. V balení s telefonem dostanete špuntová sluchátka, která hrají opravdu velmi dobře a není třeba je měnit za jiné. Pokud však chcete připojit vlastní, k dispozici je 3,5mm jack na vestavěné redukci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přehrávač potěší propracovanou hudební knihovnou, setkáte se s tříděním hudby dle interpretů, alb, žánrů, najdete i podcasty. Navíc přidává seznam nejčastěji poslouchaných skladeb. Díky widgetu přehrávače můžete na pohotovostním displeji neustále sledovat, co posloucháte, tlačítka umožňují posun v playlistu. Využití widgetu je velice příjemné, přehrávání se spouští okamžitě po klepnutí na Play. V přehrávači se ještě najde několik možností úprav zvuku, prostorové efekty apod. Hlavní rozhraní přehrávače zobrazuje interpet, album a název skladby, také uplynulý čas a ovládací tlačítka. Přehrávač umí, ale nemusí hrát na pozadí. Tuner FM rádia nabízí také poslech na pozadí, dokonce nepostrádá podporu RDS, stanice umí najít a uložit automaticky. Hrát si můžete do sluchátek nebo do reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přestože se všeobecně očekává, že Pixon se stane novým králem fotomobilů, jsem spíše skeptický. K tomu, aby se jím stal, by měl být o něco schopnější, vždyť velice snadno produkuje fotky plné šumu, stačí fotit na automatiku v nepříznivých světelných podmínkách. Sami se podívejte na naše první záběry.

Pixon disponuje softwarovou stabilizací obrazu, fotky jen tak nemáznete pohybem ruky. Ostrost fotek má na starost autofocus, jeho funkci indikují zelené rožky středu hledáčku, v opačném případě budou oranžové. Zvuky uzávěrky lze změnit či zrušit, fotky můžete/nemusíte kontrolovat na displeji ihned po vyfocení. Pixon je vybaven zábleskovou diodou, nejedná se o xenonový blesk. V praxi dioda dokáže velmi dobře přisvítit.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

TIP: Fotosrovnání se 8Mpx fotomobilem Sony Ericsson C905 najdete zde.

Při kvalitě 8Mpx se dočkáte rozlišení 3 264 × 2 448 bodů, fotky nezřídka zabírají 3 MB místa. Pixon obsahuje GPS čip, tudíž můžete použít geotagging. Nejrychlejší zkratku k návštěvě foto/video galerie představuje tlačítko vedle spouště. Kvůli jeho snadnému chodu si však na něj je třeba dát pozor, stačí o něj zavadit a rázem si prohlížíte obrázky. Telefon samozřejmě umí automatickou prezentaci obrázků galerie, ke všem záběrům lze přidat popisky, v editoru je můžete různě dále upravovat, v zásobě jsou efekty, transformace, ořezy, opravy jasu, kontrastu, barev atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pixon zaslouží pochvalu za kvalitu pořízeného videa, nejvyšší rozlišení kvality WVGA představuje 720 ×480 bodů při 30 snímcích za sekundu v širokoúhlém obrazu. Video patří mezi nejlepší, které lze s mobilem pořídit, v průběhu nahrávání lze ovládat zoom i vypnout záznam zvuku. Uložené video si prohlédnete i na šířku displeje, automaticky se překlápí díky akcelerometru.

Téměř bez kompromisů

Pixon je silný v organizaci času, do kalendáře zapíšete události, poznačíte si i úkoly s několika důležitostmi a upozorněními. Organizér ještě nabízí převodníky měn a jednotek, kalkulačku, světový čas a poznámky. Samotnou položku v hlavním menu obsadily budíky, kterých může být až deset najednou. V přehledném nastavení snadno upravíte časy a typy zvonění, budíky lze pouze deaktivovat bez jejich smazání, určíte jim i přesné dny aktivity, stejně jako počet opakování a dobu odložení buzení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na internet můžete bez obav zabrousit díky přehlednému prohlížeči a podpoře rychlých dat UMTS s nástavbou HSDPA. I prohlížeč NetFront verze 3.5 spolupracuje s polohovým čidlem, takže stránky si pročtete i naležato. Po webových stránkách se dá pohybovat tahy prstu, pro zadání adresy stačí klepnout na řádek s adresou, objeví se známá virtuální klávesnice a můžete zadávat znaky. Zoom funguje pouze globálně pro celou stránku, nelze přiblížit vybranou oblast. Prohlížeč postrádá přehledné náhledy navštívených stránek (známe z NetFrontu Nokií), prostě zvolíte šipku zpět naposledy navštívená stránka se začne nahrávat.

Klepněte pro větší obrázek

Pixon v hlavní nabídce obsahuje přímý odkaz na služby Googlu, pokud si jeho widget necháte na pohotovostním displeji, můžete z něj přímo vyhledávat potřebné výrazy, kontrolovat e-mailovou schránku nebo hledat na mapách. S nabídkou Googlu se také váže možnost vyhledávání měst a bodů zájmu v Google Maps, nechte si ukázat vypočítat nejkratší cestu včetně itineráře apod. Navigační software Samsung neobsahuje a je to škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Součástí balení telefonu je nezbytná síťová nabíječka, USB kabel pro připojení a dobíjení z počítače + datové přenosy, sluchátka, manuál a miniCD s správcovským software Samung PC New Studio. V krabici tak nečekejte žádné transportní pouzdro, druhou baterii a podobné doplňky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

U Samsungu Pixon nejvíce zamrzí absence podpory Wi-Fi a lepší využitelnosti čipu GPS. Po multimediální stránce, práci s kontakty a zprávami není co vytýkat, spokojeni budete s organizací času. Ojedinělé výtky směřují k citlivým klávesám Hold a k otevření Galerie, rovněž jsem zaznamenal nízkou výdrž baterie, kterou pocítíte zejména při využití multimédií. Pokud toužíte po dotykovém telefonu bez operačního systému s parádní výbavou a oželíte Wi-Fi, budete s Pixonem spokojeni.
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , Samsung F480, Samsung Pixon, Sony Ericsson C905, Microsoft Outlook, Síťová nabíječka, První písmeno, Sam, Paráda, Foto, Širokoúhlé video, Slabá výdrž, Přehledné nastavení, Navštívená stránka, Slabá výdrž baterie, F +, Samsun