Samsung Omnia W: dřív než přijdou Lumie [recenze]

Omnia W je jediný letošní model Samsung s Windows Phone. I tak přichází právě včas, aby předstihl masivní nástup finské konkurence.
Kapitoly článku

Operačním systémem je tedy Windows Phone, už od výroby dodáván v nejnovější verzi 7.5 Mango. Stabilita mu není cizí, mobil během testování ani jednou nestávkoval a poskytoval bleskové reakce. Podobu systému už jsme si popsali u loňských telefonů, po funkční stránce se změny týkají pouze aktualizace na verzi Mango. Stručně a jasně, těšit se můžeme na lepší integraci sociálních sítí a aplikací, podporu nových jazykových sad (včetně české) nebo inovovaný internetový prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Windows Phone už známe, pohotovostní plochu tvoří Live Tiles, hlavní nabídku pak vertikální seznam položek

Společenštější než dřív

Integrace různých uživatelských účtů je v Omnii W (a Windows Phone obecně) velkým plusem. Informace z Windows Live, Twitteru, Facebooku a mnoha dalších se soustřeďují na jednom místě. Dokáží poskytnout důležité kontaktní informace a synchronizovat s adresářem v telefonu. Mobil operuje nejen v GSM pásmech, ale i v sítích třetí generace. Na přední straně najdeme také sekundární kameru pro videohovory. Při hovoru je hlasitost dostatečná, stěžovat sí nemůžeme ani na citlivost na signál. Vyzvánění ale mohlo být alespoň o stupeň hlasitější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hub Lidé sdružuje všechny kontakty ze zadaných účtů

V textové komunikaci zasluhuje pochvalu e-mailový klient. Maily třídí do konverzací, podobně jako ve vláknech SMS zpráv. Hodil by se trochu přehlednější vzhled, přece jen klient ve své minimalističnosti postrádá jakékoliv barevné odlišení. Z funkčního hlediska potěší podpora příloh včetně kancelářských souborů nebo synchronizace přes Exchange a Outlook.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí emailu se inspirovalo textovými zprávami

Na kancelářských funkcích si dává mobil záležet, je jejich hojný počet. Kalendář je synchronizován, ale přece jen by si zasloužil výraznější odlišení obsazených dní. Ke klasickým drobnostem, jako je opakovaný budík, kalkulačka, poznámky OneNote nebo aktuální zpravodajství, dostaneme i něco navíc. V první řadě je to kompletní balík Microsoft Office zdarma. V telefonu je možné editovat soubory Wordu, Excelu i PowerPointu. Dále si můžeme také přidávat záznamy do elektronického deníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí výbavy je plný balík Microsoft Office

Vzhůru na síť

Konektivitu v 2G sítích zajišťuje GPRS a EDGE. Sítě třetí generace jsou zastoupeny technologií HSDPA s přenosovou rychlostí do 14,4 Mb/s a také HSUPA do 5,76 Mb/s. Nezbytností je Wi-Fi, tentokrát v Mangu i s možností vytvoření vlastního hotspotu. Lokálně se připojíme přes Bluetooth 2.1 a USB 2.0. S připojením souvisí i užitečná funkce AllShare na bázi DLNA, sdílející multimediální obsah s okolními zařízeními. To je pro změnu specialita Samsungu a jeden z mála vlastních hubů výrobce v prostředí systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč podporuje HTML5

Internetový prohlížeč podporuje HTML5. Kromě toho mnoho funkcí nepobral, snad jen ukládání oblíbených stránek a sdílení odkazů. Jakékoliv doplňky jsou umístěny ve virtuálním obchodě Marketplace, který je dostupný i pro českého uživatele. Mimochodem obchod nedávno oslavoval už celkem slušný milník 40 tisíc dostupných aplikací. Přímo v nabídce najdeme čtečku RSS zpráv a službu Xbox LIVE, určenou hráčům.

Multimédia hravě

Omnia W není primárně multimediálním telefonem, ale zábavným funkcím se určitě nevyhýbá. Audio a videopřehrávač je úzce spjat se službou Zune v podobném stylu, jaký mnohý vyčítají iPhonu. Samotný přehrávač je zpracován velmi dobře, zobrazí obal alba, umí pracovat s podcasty a nabídne i pokročilé třídění skladeb. Nezapomnělo se ani na FM rádio se službou RDS.

Při přehrávání videa se telefon nezalekne HD sekvencí. Ty dokáže i pořizovat, konkrétně mluvíme o rozlišení 1 280 × 720 bodů při frekvenci 30 snímků za sekundu. Statické snímání zajistí pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED bleskem. Fotografie jsou překvapivě kvalitní i za horších světelných podmínek a v nabídce najdeme množství funkcí.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud se nám přece jen zhotovené dílo nebude líbit, na základní úpravy slouží přibalený fotoeditorů. O dlouhé chvíle zábavy se postará program FunShot, který dokáže zdeformovat obraz přímo při snímání. Využít umí obě kamery.

Cena je zatím vysoká

Samsung Omnia W je zajisté povedený smartphone. Operačnímu systému Windows Phone už od začátku držíme palce, získal si nás totiž jednoduchostí, skromností a zejména perfektně vyladěným chodem. Přesně tyto vlastnosti se týkají i testované novinky. K tomu přidává kvalitní displej, rychlý procesor či štědré kancelářské a multimediální fuknce.

Klepněte pro větší obrázek

Argumentem proti koupi může být příliš malá kapacita integrované paměti bez možnosti rozšíření (s výjimkou Cloudu) a zatím i cena. V internetových obchodech začíná kolem sedmi tisíc korun, což nahrává koupi podobně vybavených loňských WP zařízení. Právě Omnia 7, která je na trhu již více než rok, může být hlavním konkurentem z vlastních řad. Za nižší cenu nabídne téměř totožnou výbavu a větší displej. Z letošních modelů je přímou konkurencí HTC Radar a u nás zatím ještě neprodávaná Nokia Lumia 710.

Témata článku: Samsung, , , HTC Radar, Nokia Lumia 710, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Samsung Omnia W, Skladování, Kompaktní tělo, Rychlý procesor, Vyvýšený okraj, Letmý dotyk, Užitečná funkce, Drahý operátor, Kvalitní zobrazení, Malá kapacita, Sam, Výrazné odlišení, Cizí mobil, Kompletní balík, Samsun, Tvar těla, Vyladěný systém