Samsung Omnia W: dřív než přijdou Lumie [recenze]

Omnia W je jediný letošní model Samsung s Windows Phone. I tak přichází právě včas, aby předstihl masivní nástup finské konkurence.
Kapitoly článku

Loňský model Samsung Omnia 7 je dnes pro zájemce o smartphone s Windows Phone lepší koupě, než tomu bylo v době jejího uvedení na trh. Za necelých 7 tisíc dostanete smartphone se skvělým čtyřpalcovým displejem a operačním systémem, který můžete aktualizovat na novou verzi Mango. Jen ta čeština v prostředí bude stále chybět. Proto přichází novinka s označením Omnia W. Dokázala vylepšit parametry procesoru a znásobila rychlost datových přenosů. Rozměry jsou kompaktnější, ale za cenu menšího displeje. Za novější datum výroby si samozřejmě připlatíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Omnia W na tiskových fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní kapacitní Super AMOLED displej
  • kompaktní tělo s prvky kovu, nízká hmotnost
  • operační systém Windows Phone 7.5 Mango
  • vyladěný systém, rychlé reakce
  • 1,4 GHz jednojádrový procesor

Hlavní nedostatky:

  • slabší výdrž baterie
  • pouze 8 GB paměti bez možnosti rozšíření paměťovou kartou
  • příliš snadná manipulace s ovladačem hlasitosti

Samsung i8350 Omnia W
Samsung Omnia WModel Omnia W je první Samsung s operačním systémem Windows Phone ve verzi Mango. Pro jeho pohon je uvnitř přístroje připraven procesor Qualcomm MSM8255 taktovaný na 1 400 MHz. Vedle běžných čidel je v přístroji také gyroskop.rozměry a hmotnost: 116 × 59 × 10,9 mm, 114 g
displej: 3,7'', Super AMOLED, 480 × 800, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s), EDGE (237|237 kb/s), HSPA (14,4|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 8 000 MB, 512 MB RAM
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 400 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr, gyroskop
operační systém: Windows Phone 7.5 (Mango)
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
78%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 7 200 Kč

Telefon má sice poměrně velký 3,7" displej, ale celkově na pohled působí záhadně kompaktně. Klamný dojem vytváří zejména tvarování těla, rozměry 116 × 59 × 10,9 mm totiž nepatří k nejmenším. Pomoci umí i hmotnost 115 gramů. Pro srovnání, Omnia 7 se čtyřpalcovým displejem váží 138 gramů. Použité byly levněji vypadající plasty, na zadní straně v kombinaci s kvalitnějším kovem. Stejnou rozpolceností trpí i kvalita konstrukce. Na plastových místech cítíme mírnou vůli a občas se ozve i nějaký ten nechtěný zvuk, kovové oblasti jsou bez výhrad.

Kvalitní zobrazení

K bokům telefonu směřuje podstatná výtka; dvojklávesa ovladače hlasitosti na levé straně funguje i při zamknutém displeji, respektive při rozsvícené uzamykací obrazovce. Prst se tam občas zatoulá a vy tak nechtěně a nevědomě ztlumíte zvonění či naopak hlasitost přidáte. Tlačítko reaguje i na letmý dotyk a odezva je značně nejistá. Na opačné straně se nachází klávesa uzamčení displeje a také spoušť fotoaparátu. V obou případech bychom očekávali trochu jistější nahmatání poslepu, ale nechtěné stlačení zde už nehrozí. Dvojice konektorů si rozdělila zbývající hrany smartphonu. Na horní straně je to standardní 3,5mm hudební jack, spodek obsadil microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design je hodně inspirován loňskou Omnií 7

Pod snadno odnímatelným zadním krytem je umístěn akumulátor se slibnou kapacitou 1 500 mAh. Když k tomu přičteme papírově úsporný Super AMOLED displej, máme vysoká očekávání. Praxe je ale jiná. S permanentní synchronizací, několika minutami hovoru a pravidelným psaním e-mailů jsme nabíjeli každý večer. Multimediálním funkcím jsme se přitom víceméně vyhýbali. Na vině je nejspíš hodně žravé Mango, s podobnými problémy se totiž potýkají prakticky všechny letošní WP novinky napříč různými značkami. V útrobách telefonu najdeme už jen otvor pro SIM kartu. Podpora paměťových karet se podle tradice Microsoftu nekoná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Část zad tvoří kov

Na přední straně vidíme jedinou mechanickou klávesu, sloužící pro návrat na domovskou obrazovku. Obklopuje ji dvojice senzorů pro návrat zpět nebo úroveň výše v nabídce a rychlé vyhledávání. Podržením šipky zpět vyvoláme nabídku multitasking. Ukončovat aplikace v ní však nemůžeme, o to se systém stará sám. Hlavním ovládacím prvkem je již zmíněný dotykový displej. Technologie Super AMOLED se stará o výborné barevné podání, nadprůměrně dobrou čitelnost na přímém slunci a také široké pozorovací úhly. Barvy se neztrácejí ani při extrémním natáčení z úhlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon působí tenkým dojmem zčásti i díky ostrým hranám

Čerstvé Mango

Rozlišení 480 × 800 bodů je vzhledem k úhlopříčce plně dostačující. Zařízení s Windows Phone nakonec ani jinou hodnotu zatím neznají. Dotyková plocha je zčásti chráněna od okolí vyvýšenými okraji. Vyhnete se v prvé řadě nepříjemným "pavoukům", vznikajícím po čelním pádu na rovnou plochu. Povrch krycího sklíčka je odolný i vůči drobným škrábancům a není ani velkým lákadlem pro otisky prstů. Nečistoty se díky oleofobní úpravě z plochy lehce vytratí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem mají svůj prostor světelná čidla, pod ním zase ovládací tlačítka systému

Po hardwarové stránce zaujme zejména procesor Scorpion, taktovaný na frekvenci až 1,4 GHz. Pracuje sice pouze s jedním jádrem, ale to použitému operačnímu systému vůbec nevadí. Dokonce i průměrných 512 MB RAM na provoz plně dostačuje. Prohřeškem je ale nerozšiřitelná vnitřní uživatelská paměť 8 GB (v praxi je dostupných méně než 7 GB). To je dnes už opravdu málo. Alternativa v podobě skladování dat v Cloudu je zatím pro mnohé velkou neznámou a i když Microsoft v mráčku SkyDrive poskytuje 25 GB prostoru, kvůli drahým operátorským datům nebude tato funkce ještě nějakou dobu chápána jako právoplatná náhrada paměťového úložiště přímo na palubě přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod zadním krytem je akumulátor s kapacitou 1 500 mAh

Témata článku: Samsung, , , HTC Radar, Nokia Lumia 710, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Samsung Omnia W, Rychlý procesor, Kompletní balík, Kvalitní zobrazení, Sam, Vyvýšený okraj, Kompaktní tělo, Výrazné odlišení, Malá kapacita, Skladování, Užitečná funkce, Samsun, Letmý dotyk, Vyladěný systém, Drahý operátor, Cizí mobil, Tvar těla