Samsung oznámil finanční výsledky za Q2: rekordní zisky pokračují

Jihokorejský Samsung včera zveřejnil finanční výsledky za uplynulé druhé čtvrtletí letošního roku, která ukázaly, že se stal jednou z nejvýnosnějších technologicky zaměřených společností na světě. Za období od 1. dubna do 30. června evidoval Samsung výnosy na úrovni 54,7 miliard dolarů. Meziročně došlo k raketovému nárustu operačního zisku o necelých 73 procent na úroveň 12,67 miliard dolarů. Finální čísla dokonce překonala i optimistické červnové odhady.

Samsung ve čtvrtletním operačním zisku vůbec poprvé překonal americký Apple, jehož operační zisk měl podle analytiků hodnotu 10,55 miliard dolarů. Pod zisky se hlavní měrou podepsala výroba komponent, zejména poptávka pro DRAM, SSD discích, flexibilních OLED displejích a LCD panelech s vysokým rozlišením.

Nás ale ze všeho zajímá mobilní divize, která těžila zejména s prodejů Galaxy S8 a Galaxy S8+. Operační zisk mobilní divize činil 3,6 miliardy dolarů, o rok dříve přitom mobilní divize vykázala zisk 3,8 miliardy dolarů. Pod pokles se podepsal zejména menší zájem o smartphony nižší a střední třídy, který „es osmičky“ nedokázaly vyrovnat.

Samsung ve druhé polovině roku očekává zvýšenou poptávku po smartphonech a tabletech. Má se týkat zejména chystaného tabletofonu Galaxy Note 8, který bude na trhu soupeřit s novými iPhony. Projevit se mají i prodeje nových modelů řady Galaxy J (2017), ze kterých jsme již otestovali Galaxy J5 (2017). Výnosy mobilní divize ve třetím čtvrtletí zřejmě poklesnou, a to kvůli zvýšeným marketingovým nákladům ve spojitosti s Galaxy Note 8, a také kvůli zpomalujícím prodejům „es osmiček“.

Apple iPhone 7 vs. Samsung Galaxy S8:

Zdroj Samsung News

Diskuze (4) Další článek: dTest podezírá operátory z kartelu. Podnět rozeslal, kam jen to šlo

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Sam, Samsung Electronics, Nárustu, Fin, Zisk, SSD, Jihokorejský samsung, Poptávka, Výnos, Největší zisk, Nárust, Samsun, Flexibilní oled, Zpomalující prodej, F +, Operační zisk