Samsung P310: styl, chrom a kůže (test)

Velikost kreditní karty, luxusní vzhled, bohatá funkční výbava a kožené pouzdro s baterií. Vše dohromady dává Samsung P310.

Pouzdro dodá novou energii

K telefonu standardně dostanete i vzhledově velmi jednoduché ale přitom elegantní kožené pouzdro, které telefon slušně ochrání. Přichycení telefonu v pouzdře je vyřešeno jeho zacvaknutím do drážky. Vyjmutí je pak díky odjišťovacímu tlačítku na boku drážky snadné. Telefon je tak v pouzdře pevně přichycen. Pokud s ním budete chtít pracovat, stačí odklopit přední stranu pouzdra a zajistit ji o hranu dlaně, aby nedocházelo k jejímu samovolnému zavírání. Přední stranu pouzdra je nutné prsty přidržovat i při telefonování, jinak se vám bude opírat o bradu nebo o ústa, což není příliš příjemné.

28.jpg 30.jpg 37.jpg 39.jpg
Kožené pouzdro má v sobě zabudovaný náhradní akumulátor 

Pouzdro je ale zajímavé zejména tím, že ve své pevné zadní straně obsahuje Li-Ion baterii o kapacitě 800 mAh. Ta se s telefonem spojí pomocí tří kontaktů v drážce a v případě potřeby mu dodá chybějící energii. Na displeji se tak zobrazí druhý ukazatel stavu baterie. Jelikož byl testovaný telefon předprodukční, nepodařilo se mi zjistit, z které baterie se po zasazení telefonu do pouzdra energie využívá jako první.

40.jpg 41.jpg 35.jpg 36.jpg
Akumulátor v pouzdru • i s nasazeným pouzdrem můžete fotit

Pro fotografování pouzdro ve své zadní straně obsahuje průhled pro objektiv fotoaparátu i jeho přisvětlovací diodu. Hmotnost telefonu s pouzdrem se díky další baterii dosti citelně zvýší přibližně na 150 g.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg
Manipulace s pouzdrem

Klávesnice podlehla stylu

Klávesnice je u tohoto telefonu díky jeho rozměrům značně netradiční. Numerická část klávesnice je tvořena šesticí dvojtlačítek a velmi se tak odlišuje od tradičního uspořádání numerických kláves, jak jej známe u jiných telefonů. Budete si muset zvykat. Každé dvojtlačítko nahrazuje dvě normální klávesy a zaleží tak, zda ho stisknete vlevo nebo vpravo. Tlačítka jsou ale na sobě hodně namačkána a tak může často docházet k překlepům. S hmatovým rozlišením kláves a jistotou jejich stisku to také není zrovna nejlepší.

16.jpg 17.jpg 18.jpg
Na klávesnici si budete trochu déle zvykat

Funkční části klávesnice vévodí velké kruhové čtyřsměrné navigační tlačítko, kterému ovšem chybí potvrzovací střed. Ten se umístil vlevo od něj. Dále zde najdete ještě tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru, korekční klávesu a pod displejem dvě kontextové klávesy, které jsou tvořeny senzory. Jejich citlivost i ovladatelnost je na dobré úrovni. Ani funkční část klávesnice se neovládá příliš pohodlně a kombinace klasických a senzorových tlačítek také ke zvýšení komfortu nepřispívá.

Všechny klávesy mají nízký zdvih a jejich popisky jsou nerovnoměrně podsvíceny bílým světlem. V nabídce si můžete nastavit, zda má být klávesnice podsvícena celý den nebo třeba jen ve večerních hodinách.

19.jpg 21.jpg
Hlavní ovládací prvek bohužel nemá potvrzovací střed

Díky této netradiční klávesnici se na telefonu velmi špatně cokoliv píše. Napsat dlouhý text bylo pro mě utrpením. Telefon je velmi malý a tlačítka zasahují až na jeho samotný okraj, proto se při psaní špatně drží a často také musíte nepříjemně ohýbat palec.

44.jpg 46.jpg
Podsvícení není příliš rovnoměrné

Displej: kvalita „naležato“

Ke stylovému telefonu neodmyslitelně patří i kvalitní displej. Samsung proto model P310 vybavil špičkovým QVGA displejem s rozlišením 320 × 240 bodů, který dokáže zobrazit 262 tisíc barev. O tom, že se jedná o aktivní TFT zobrazovač, který má velmi jemnou kresbu i vynikající podání barev, snad nemá cenu ani psát. Vzhledem k rozměrům telefonu je ale displej umístěn s orientací na šířku, což u dnešních telefonů není obvyklé.

20.jpg 45.jpg
Displej je orientován naležato • kvalita, na kterou jsme u Samsungu zvyklí

V nabídce lze regulovat intenzitu podsvícení displeje i jeho délku. Jakmile ale zavřete pouzdro, telefon to ihned pozná, displej se vypne a dojde i k okamžitému zhasnutí podsvícení klávesnice. Pro kontrolu zmeškaných událostí je pak nutné telefon oživit stiskem některé klávesy.

Témata článku: Samsung, , , Samsung P310, Digitální hodina, Nezastupitelné místo, Finální telefon, Sam, Lemmings, Barevné téma, Chrom, Černá placka, Test, Vynikající podání, Styl, Netradiční rozložení, Svižný telefon, Kůže, Samsun