Samsung P510: má ji motorovou (test)

Necháváte raději rutinní práci strojům? A co takové otevírání véčkového mobilu, už vás unavuje? A co teprve ta dřina při zavírání. U Samsung P510 stačí jen lehce stisknou tlačítko a motorek vám ušetří tu námahu. Telefon se vám jistě zalíbí i po designové a funkční stránce.
Kapitoly článku

Samsung chrlí jedno stříbrné véčko za druhým. Už jich je pěkná řádka a rozdíly mezi jednotlivými modely jsou stále menší. Přesto jsou především pro svůj stylový design ladných tvarů velmi oblíbené. Každý model se přitom snaží zaujmout něčím specifickým. Ať už jsou to třeba jen malé rozměry a velmi nízká hmotnost „vajíčka“ bez antény X460 nebo konečně napravené dlouho kritizované neduhy v modelu E300, na jehož krytu dostala část prostoru i černá barva.

Model P510 je tedy další stříbrné véčko se dvěma displeji a vyčnívající anténou. Jeho výbava je průměrná a nemá čím překvapit. Čím ale dostane určitě každého je jeho ojedinělý motorický mechanismus pro rozevírání. S něčím takovým jsme se doposud v našich končinách nesetkali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung P510 na oficiálních fotografiích

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • motorické rozevírání a zavírání telefonu
  • velmi kvalitní vnitřní displej
  • stále zářící vnější OLED displej
  • integrovaný VGA fotoaparát
  • dioda pro přisvícení scény
  • možnost natáčet video

Hlavní nedostatky

  • vyčnívající anténa
  • malé možnosti personifikace ovládání
  • pořízená videa nelze odeslat prostřednictvím multimediální zprávy
  • středové tlačítko navigačního kříže nepotvrzuje
  • vždy nastavené velké písmo a slovník T9 při psaní nové zprávy

Požitek z luxusu

Samsung si u tohoto modelu nijak nezahrával s designovými výstřelky a vsadil na osvědčené linie. V kombinaci s matným stříbrným lakem, chromovými prvky a stále zářícím OLED displejem zanechává na první pohled dojem luxusu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po designové stránce patří P510 do vyšších tříd

Telefon je se svými rozměry 84 × 48 × 24 průměrně velký a váhá 92 gramů také nějak nevybočuje z řady. Konstrukce se zdá být pevná a u testovaného vzorku nikde nic nevrzalo a kloub nevykazoval téměř žádnou vůli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozměry i váha patří k průměru • úhel rozevření je optimální

Na horním krytu tedy najdeme již zmíněný vnější displej v oválném rámečku spolu se skupinou fotoaparátu a logem výrobce. V horní části zdobí hranu této oblasti vystouplý lem, který pak po stranách přechází do ztracena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak jednoduché a přitom tak elegantní

Na horní hraně vystupuje z telefonu anténa. Ve středu našlo místo poutko pro uchycení šňůrky. Na pravém boku najdeme malé úzké tlačítko pro motorické otevření telefonu a aktivační tlačítko fotoaparátu. Na druhé straně je okénko pro infraport, kolébkové tlačítko pro zesilování a posuvnou, plastovou krytkou chráněný konektor pro připojení handsfree. Na spodní hraně se nachází systémový konektor, který je chráněn pouze nepřipevněnou pryžovou záslepkou, která se snadno ztratí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa se do telefonu bohužel nevešla • tlačítka na pravém boku • při častém odnímání krytku určitě za čas ztratíte

Také po celém obvodu je telefon celý stříbrný, včetně zmiňovaných tlačítek. Do těch jsou vylisovány symboly funkcí, které aktivují. Vnitřní hrany horní a dolní části telefonu jsou mírně zkoseny, což při zavřeném telefonu vytváří poměrně hluboký předěl, který umožňuje pohodlné otevírání telefonu jednou rukou. V případě tohoto telefonu, je však tato vlastnost celkem zbytečná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční linie jsou pěkně zaoblené • infraport a kolébkové tlačítko • krytka konektoru handsfree se odsouvá na zadní část

Zadní strana je tvořena blokem baterie. Jinou, než stříbrnou barvu zde opět nenajdeme. V horní části se ještě našlo místo pro pečlivě zakrytý konektor externí antény. Baterie je typu Li-Ion a má kapacitu 800 mAh, se kterou výrobce slibuje až 250 hodin v pohotovostním režimu a 240 minut telefonování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie je součástí zadního krytu • poutko nemůže chybět

Sezame, otevři se

Otevírání véčka jednou rukou může být někdy problém. Nedávno uvedený Panasonic X400 ho elegantně vyřešil vystřelovacím mechanismem. Samsung šel v tomto ohledu ještě dál a do svého telefonu zabudoval motorek, který se o otevření véčka postará. A co víc, dokáže ho stejně elegantně také zavřít.

Mechanismus se spouští tlačítkem na pravém boku, takže pokud jste zvyklí držet mobil v pravé ruce, budete si muset vždy trochu zalomit palec. Odměnou vám bude velmi rychlý a dynamický pohyb horní části vzhůru za mírného vrčení elektromotorku. Pohyb je dostatečně rychlý a nijak nezdržuje, ve vzpřímené poloze je mobil připraven během vteřiny. Přesto je na první pohled vidět, že se nejedná o vystřelení pomocí energie nahromaděné v pružině.

Klepněte pro větší obrázek Někde tam uvnitř je malý motorek

Pokud něco brání otevření nebo zavření, protočí se motorek naprázdno. Uvnitř je zřejmě nějaký kluzný prvek, který omezuje výslednou sílu. Nabízí se proto otázka, jak dlouho bude trvat, než se tento prvek „vychodí“ natolik, že se horní část vlivem vlastní váhy nezvedne. Pozitivní je, že motorek je v činnosti vždy jen velmi krátkou dobu a nezatěžuje proto příliš baterii. Pokud telefon otevíráte opravdu jen když potřebujete a nehrajete si s ním neustále jako já, nebudete zvýšenou spotřebu energie vůbec pozorovat.

Telefon můžete samozřejmě otevírat a zavírat i klasicky ručně, žádný rozdíl oproti jiným modelům přitom nepoznáte. Zajímavé momenty nastanou, pokud telefon necháte v rovnovážné poloze otevřený a aktivujete tlačítko rozevírání. Horní část sebou škubne do krajní rozevřené polohy a odtud se odrazí okamžitě zpět až se telefon zavře.

Tip: Jak se telefon umí automaticky otevírat a zavírat si můžete prohlédnout na následujících videoukázkách. Na první je zachycen standardní proces otevření a uzavření, na druhé je názorně předvedeno, jak se mechanismus zachová při situacích nestandardních. Soubory jsou ve formátu MPEG-1.

Kliknutím spustíte přehrávání videa Kliknutím spustíte přehrávání videa
První videoukázka (236 kB) • druhá videoukázka (970 kB)

Zvuk motorku mi vzdáleně připomíná zubní vrtačku, ale narozdíl od ní, je velmi tichý. Pokud by vás přesto dráždil, je možné ho přehlušit jedním ze čtyř tónů, které mohou otevírání a zavírání doprovázet.

Co se skrývá uvnitř

Když už jsme si telefon rozevřeli, pojďme se podívat, co nás uvnitř čeká. V horní části je to displej v leskle stříbrném rámečku, který jen zvýrazňuje skutečnost, že nic nebrání tomu, aby byl displej o pár milimetrů na všechny strany ještě větší. Pod displejem je logo výrobce, nad ním sluchátko, které zastane i hlasité vyzvánění.

Ve spodní části se rozprostírá klávesnice. Ta nic nového nepřináší. Je zcela plochá a dominuje jí čtyřsměrná navigační klávesa s modrým tlačítkem uprostřed. Po stranách jsou dvě kontextové klávesy, červené a zelené sluchátko a tlačítko C.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rámeček displeje se směrem nahoru zužuje, což působí dojmem, že se zužuje samotný displej • klávesnice je plochá a standardně uspořádaná

Numerická část je rozdělena do řad ozdobených tenkým páskem s chromovaným efektem. Svisle jsou tlačítka rozdělena jen tenkými předěly, ale vzhledem k dostatečné velikosti tlačítek je hmatové rozpoznání snadné. Popisky tlačítek jsou sytě modře podsvíceny a stejnou barvou září také lem kolem hlavní ovládací klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice patří k největším přednostem telefonu

Stisk kláves je jistý a doprovází ho jemné cvaknutí Pokud tlačítko netrefíte přesně doprostřed, bude vám zřejmě činit trochu potíže jeho stisk pod okolní plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je modré, rovnoměrné a dostatečné

Displeje

Hlavní displej poskytuje velmi kvalitní zobrazení, jak z hlediska barev, tak rozlišení. Při rozměrech 28×35 mm ukazuje na poli 128×160 bodů pětašedesát tisíc barevných odstínů. Displej je aktivní, typu TFT.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní vnitřní displej a menší vnější

Vnější displej zaujme především tím, že neustále září. Není to však způsobeno tím, že by Samsung nedbal na úsporu energie, ale OLED technologií, kterou je displej vyroben. Standardně jsou zobrazeny digitální hodiny a řádek stavových ikon v horní části. V spodní pak může stát nebo rolovat datum, logo Samsung nebo analogové hodiny. Zdánlivě je displej pouze monochromatický, přičemž aktivní barvou je tyrkysová, zobrazovaná v 16 stupních světlosti. Při příchozí SMS zprávě se však ukáže ve stavovém řádku symbol obálky v červené barvě. Zmeškaná zpráva tak určitě nezůstane bez povšimnutí.

 
Vnější displej dokáže zobrazit všechny potřebné informace

Displej má rozměry 20×16 a rozlišení 96×46 je velmi jemné. Displej i přesto, že zobrazuje pouze jednu barvu, slouží i jako hledáček při tvorbě autoportrétních fotografií.


Druhou kapitolu začneme průzkumem prstředí a ovládání telefonu. Podíváme se na telefonní seznam a práci se zprávami a postupně projdeme celou funkční nabídku. Nezapomeneme ani na fotoaparát a závěrečné hodnocení s druhými pohledy.

Témata článku: Samsung, , Panasonic X400, Samsung P510, Nápaditost, Test, Samsun, Příslušné číslo, Malý motorek, Zmeškaná zpráva, Sam, Pěkná řádka, Vystřelení, Mučení, Motor, Navigační kříž