Samsung představil dva levné Androidy. Budou i v ČR

Novinky Galaxy 3 a 5 nabídnou kompletní konektivitu, včetně Wi-Fi, GPS a podpory 3G. U nás se objeví v létě za cenu od 5 tisíc.

Omnia pro Windows Mobile, Wave pro OS Bada a Galaxy pro smartphony s Androidem. Na značení Samsungů se dá celkem snadno zvyknout a hned je jasné, o jakou platformu jde. Když Korejci na veletrhu v Singapuru představili své novinky, nechybělo ani několik přístrojů Galaxy. Dva z nich jsou už pro nás jen opakování (Samsung Galaxy S a Samsung Galaxy Beam s projektorem), další dva jsou ale nové.

Samsung se rozhodl obohatit své portfolio telefonů s operačním systémem Android o dva prozatím nejlevnější smartphony, i5800 Galaxy 3 a i5500 Galaxy 5. Oba telefony jsou klasické konstrukce s dotekovým displejem a uvnitř běžícím operačním systémem Android ve verzi 2.1 Eclair. Společnou mají také vynikající konektivitu, vedle sítí 3G se dokážou připojit na všech čtyřech frekvencích GSM. U telefonů s Androidem už se stává jakýmsi standardem podpora Wi-Fi, GPS a naštěstí i přítomnost 3,5mm jacku pro sluchátka, nejinak je tomu u těchto novinek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i5800 Galaxy 3
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i5500 Galaxy 5

Podle fotografií je patrné, že vyšší z modelů i5800 Galaxy má designem poměrně blízko k vlajkové lodi Galaxy S, stejně jako ona obsahuje pouze tři ovládací tlačítka pod displejem, o zbytek se postará uživatelské rozhraní TouchWiz 3.0. Naproti tomu i5500 Galaxy 5 má ovládáním blíž spíš ke staršímu androidímu Samsungu Galaxy Spica, nástavba nad Androidem je zde střídmější, a tak k ovládání poslouží sedmero mechanických tlačítek včetně čtyřsměrového potvrzovacího kurzoru. Designově ale našel inspiraci v edici dotykových mobilů Corby, což potvrzuje hlavně boční pohled s typickou diagonální linií.

A nyní už k tomu, v čem se obě novinky liší. Předně je to displej. Ten je u obou dotykový TFT s kapacitní vrstvou, u i5800 má však větší úhlopříčku 3,2" i lepší rozlišení 240 × 400 bodů. Levnější i5500 se musí spokojit pouze s úhlopříčkou 2,8" a s neširokoúhlým rozlišením QVGA (240 × 320 bodů). Rozdílné jsou také fotoaparáty, Galaxy 3 dostal třímegapixel s automatickým ostřením, Galaxy 5 pouze obyčejný 2Mpx foťáček. Vyšší model se může chlubit také modulem Bluetooth ve verzi 3.0. Uvnitř Galaxy 3 najdeme také pokročilejší přehrávač videa, který si poradí i s formáty DivX a Xvid.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zbylé rozdíly souvisí spíše už s fyzickými parametry. Galaxy 3 má rozměry 114 × 55 × 13 mm a pojímá vysokokapacitní Li-Ion akumulátor 1 500 mAh. O něco kompaktnější Galaxy 5 s Corby designem se vešel do rozměrů 108 × 56 × 12 mm a s váhou 102 g uvnitř něj najdete 1 200 mAh akumulátor. Oba Androidy mají vnitřní uživatelskou paměť kolem 170 MB a lze ji rozšířit kartami microSD o dalších 32, resp. 16 GB. Zajímala nás také rychlost procesoru, kterou Samsung u těchto modelů neuvádí, podařilo se nám ale zjistit, že uvnitř menšího Galaxy 5 tepe CPU o rychlosti 600 MHz. Samsung Galaxy 3 bude mít podle kapacity baterie pravděpodobně procesor výkonnější.

Na závěr dobrá zpráva pro všechny, které nové Androidy od Samsungu oslovily. Samsung i5800 Galaxy 3 a i5500 Galaxy 5 se objeví v průběhu léta i na českém trhu, předpokládaná cena činí zhruba 6 tisíc pro vyšší a 5 tisíc korun pro nižší model.

Diskuze (24) Další článek: Přetaktované HTC Evo 4G: baterie prosí o slitování

Témata článku: Samsung, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Spica, #Android, Pře, Samsun, Sam