Samsung S3370 Acton: levné doteky (test)

Populární řada levných dotykovek od Samsungu získává nového člena. Jmenuje se Acton a i přes pár kompromisů by se vám mohl líbit.
Kapitoly článku

Na Samsung S3370 Acton jsem narazil při brouzdání na e-shopu operátora O2. Byl jsem překvapen, protože jsem od té doby o přístroji neměl ani zdání. Je to další model, který pokračuje v nastavené řadě dotykovek a jako takový má navazovat na úspěšný model Corby.

K němu se přidala podpora 3G a prohlížeč dokumentů Office, txt a PDF. Naproti tomu chybí výměnné kryty a zmenšilo se rozlišení displeje a snímků z fotoaparátu. Zatímco Corby zcela jasně mířil mezi teenagery, Acton podle mého názoru nabízí více "business designu", se svou funkční výbavou ale spíše skončí v rukou běžných uživatelů, nežli v kapse firemního saka.

Klíčové vlastnosti:

  • prohlížeč dokumentů Access zvládá dokumenty Office, PDF a TXT soubory
  • telefon si poradí i s vysokokapacitními microSD kartami
  • možnost změny písma při čtení SMS
  • podpora Javy a integrované FM rádio
  • integrovaný správce úloh
  • editor obrázků
  • vestavění klienti MySpace, Facebook, Last.Fm a IM klient Palringo

Hlavní nedostatky:

  • čelní plocha spolu s lesklým rámečkem po obvodu přitahuje otisky prstů
  • občasná pomalost telefonu
  • doručenky v podobě příchozích SMS zpráv
  • nekvalitní fotografie a video
  • v základním balení chybí USB kabel i paměťová karta

Samsung S3370 Acton
Samsung S3370 ActonDotykový telefon s prostředím Touchwiz od Samsungu, který dokáže komunikovat v sítích třetí generace, nepodporuje však přenos dat v HSDPA. Na zadní straně telefonu se nachází čočka třímegapixelového fotoaparátu.rozměry a hmotnost: 100 × 53 × 13 mm, 86 g
displej: 2,6'', TFT LCD, 240 × 320, 262 tisíc b., odporový
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (1 900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), UMTS
konekt.: USB, Bluetooth
paměť: 30 MB, microSDHC
baterie: 1 000 mAh
hudba: FM rádio
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video (176 × 144)
46%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: 2 800 Kč
 

Půlka matná, půlka lesklá

Telefon v ruce působí, jako by jste jej už někdy drželi. Do mé dlaně padne se svými rozměry 99,9 × 53 × 12,9 mm akorát, hmotnost se zastavila na příznivých 86,4 gramech. Zadní strana je vyrobena z vroubkovaného plastu, díky čemuž telefon telefon ani při zpocených dlaních nemá tendenci vyklouzávat z ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přední kryt je téměř celý vyhrazen dotykovému 2,6"TFT displeji s podporou QVGA rozlišení. Moc slunečních dní poslední doubou nebylo, takže jsem neměl možnost otestovat jeho čitelnost na přímém slunci. Přesto bych jej řadil k těm lepším TFT panelům, pozorovací úhly jsou až na pohled zprava výborné. Jen na něj při dotycích musíte vynaložit trochu větší sílu, jinak vaše dotyková gesta nezaznamená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na první pohled na mě displej působil poněkud větším dojmem, než uvádí papírové specifikace, může za to asi lesklý rámeček okolo displej, který jej opticky zvětšuje. V něm je pak ještě umístěno logo a elegantní mřížka reproduktoru. Hardwarové ovládací prvky jsou přítomny pouze tři a to dvě sluchátkové klávesy, z nichž pravá navíc spouští a vypíná telefon, a také středová klávesa pro návrat zpět. Na tu si rozhodně budete zvykat, jelikož je vcelku utopená, nejlépe se asi bude ovládat nehtem. U ostatních dvou prvků nemusíte ergonomii vůbec řešit, místa mají na rozdávání. Okolo čelní plochy se po hranách plazí lesklý rámeček, který vyúsťuje v menší bradu s mikrofonem ve spodní části. Po vybalení z krabice budete koukat s úžasem, po prá minutách používání ale budete netrpělivě shánět čistící hadřík. Ten ostatně často použijete i na displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Levý bok je vyhrazen pro dvojklávesu ovládání úrovní zvuku nebo vibrací, otvor pro provlečení poutka a pro záslepku microUSB konektoru. Ten slouží k nabíjení a k datovým přenosům s počítačem. V základním balení ale počítejte jen s první možností. Na opačné hraně se objevuje zamykací tlačítko a také jednopolohová spoušť fotoaparátu. Oficiální web Samsungu hovoří o 3Mpix snímači, já jsem se na vlastní oči přesvědčil, že se jedná o čočku s maximálním rozlišením 1,3 megapixelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní stranu jsem nakousl hned v úvodu, nezbývá nic jiného, než zmínit, co najdete pod krytem. Jeho odloupnutí je poměrně složité, protože na svém místě drží opravdu pevně a bez jakékoliv vůle. Celý prostor je zabrán baterií o kapacitě 1000mAh, pod ní se pak nacházejí sloty pro microSD karty a SIMku. Paměťová slot má naštěstí vstup na baterii nezávislý, takže kartu můžete vyměnit i za chodu přístroje jen po sundání krytu. Kousek od baterie je ještě potřeba zmínit konektor pro připojení k externí anténě. V dolní části je pak umístěn hlavní reproduktor telefonu s dvěma úzkými průduchy.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , Samsung S3370 Acton, Program běžící, Přední kryt, Acton, Test, Dotyková klávesnice, WebKit, Důležitý údaj, Google Mail, Telefonní kontakt, Vhodné nastavení, Samsun, Rychlá volba, Dot, Sam