Samsung S3500: Co zbylo ze Soulu (test)

Vezměte úspěšný Samsung Soul, odstraňte kontroverzní touchpad a stříbrná elegance s kovovým nádechem je na světě: Samsung S3500.
Kapitoly článku

Příjemné ovládání

Menu telefonu je v podstatě stejné jako u všech Samsung podobné třídy. Hlavní nabídka telefonu je zobrazena maticí dvanácti ikonek, složenou ze tří sloupců a čtyř řádků, kterou si můžete ozvláštnit jedním ze tří předinstalovaných motivů nebo dohrát libovolný vlastní motiv. Prohlížení nabídek mohou doprovázet dva druhy animovaných přechodů, které jsou sice efektní, ale pokud upřednostňujete rychlost práce s telefonem, doporučuji je vypnout, protože telefon a procházení nabídek celkově mírně zpomalují. Jednotlivé směry navigační klávesy mají přednastavené funkce, které lze naštěstí bez problémů měnit. V základním nastavení se tam pohybem nahoru aktivuje budík, směr doprava spouští hudební přehrávač, pohybem dolů se aktivuje falešný hovor a směrem do leva spustíte editaci zpráv. Levou funkční klávesou se pak vstupuje do speciálního menu zkratek, kde si lze dále nastavit až dvanáct vlastních funkcí. Pokud tedy nebudete chtít, nemusíte hlavní nabídku, do které stoupíte potvrzovacím středem, skoro vůbec používat. Což by však v tomto případě byla škoda díky příjemné utilitce Samsungu, která si pamatuje, jakou položku v menu jste použili naposled a hlavní nabídku startuje na této naposledy aktivní položce. Pravá kontextová klávesa aktivuje telefonní seznam. Funkce levé a pravé kontextové klávesy editovat nelze, jsou přiřazeny napevno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Připraveno je několik barevných schémat a několikero verzí úvodní obrazovky

Telefonní seznam pojme tisíc vícepoložkových kontaktů. Každý z nich u sebe může mít až pět telefonních čísel, e-mail, poznámky, data narození atd. Navíc lze každému přiřadit obrázek, vyzváněcí melodii či skupinu volajících. Stejně tak jednotlivým skupinám lze přiřadit vlastní zvonění a obrázek. Ochuzeni nebudete ani o vyzváněcí profily, kterých je v telefonu přednastavených a editovatelných šest plus dalších vlastní je možno vytvářet. U telefonních funkcí nesmíme zapomenout ani na možnost Falešného hovoru. Tuto funkci v poslední době začíná Samsung přidávat do mnoha svých telefonů. Po její aktivaci je schopna simulovat příchozí hovor a měla by tak umožnit odpoutat pozornost.

Zprávy SMS i MMS se vytvářejí ve společném editoru, psát je můžete na šesti řádcích, pro čtení je pak k dispozici řádků osm. Maximální velikost MMSky je omezena na 300 kB. Počítadlo zpráv ukazuje, na kolik jednotlivých SMS bude zpráva při odeslání rozdělena, a kolik z celkového počtu 1836 znaků ještě lze napsat. Kolik znaků vám ale zbývá do konce jedné zprávy, to se nikde nedozvíte. Slovník T9 píše s diakritikou, tu ale před odesláním ořízne, takže lze využít plnou délku zprávy. Do telefonu je možné uložit až 500 SMS, MMSky jsou omezeny volnou pamětí a zároveň počtem 100, stejně jako e-mailové zprávy. E-mailový klient obsahuje všechny základní funkce jako automatickou kontrolu nových zpráv či práci s přílohami. Vlastní vyzvánění pro přijaté zprávy je pak drobným ale příjemným bonusem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Základní funkce jako je správa kontaktů a psaní zpráv ničím nepřekvapí, zárověň ale nic zásadního nechybí

Pracovní i zábavní průměr

Kancelářské aplikace jsou zastoupeny v obvyklém rozsahu a telefon tak v této oblasti nepostrádá nic důležitého. Disponuje například propracovaným kalendářem s možností volby měsíčního, týdenního nebo denního náhledu, se zadáváním opakovaných událostí, množstvím nastavení, pamětí až na tisíc událostí a možností zobrazení v pohotovostním režimu. Chybět nesmí ani opakovaný budík. Těch je v telefonu celkem pět, každý s velmi širokými možnostmi opakování. Dále telefon obsahuje poznámky, solidní kalkulačku a také stopky, minutku a užitečný převodník jednotek. Chybí snad jen zaheslovaná pamět na kódy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zmínku zaslouží i záznamník s omezením nahrávání na jednu hodinu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Místo se našlo i pro dvě hry

Multimedia zastupuje v první řadě MP3 přehrávač se širokou škálou podporovaných hudebních formátů. Rozhraní přehrávače je téměř shodné s hudebním modelem Samsung Beat. Přehrávané soubory lze třídit dle několika kritérií a také libovolně řadit do playlistů. K dispozici je opakované či náhodné přehrávání a také ekvalizér s několika přednastavenými křivkami, který častokrát dokáže poslech hudby překvapivě vylepšit, ale bohužel neumožňuje vlastní úpravy či nastavení křivek. Drobnou chybkou je snad jen problém s diakritikou v názvech souborů, která se ne vždy zobrazí úplně korektně.

Přehrávání videosouborů je omezeno na formáty mpeg4 a 3gp, nicméně videa jsou přehrávána plynule a bez trhání a lze je roztáhnou na celý displej i libovolně přetáčet. Nezapomnělo se ani na FM rádio s RDS, ze kterého si dokonce můžete pořizovat nahrávky. Při poslechu si ale musíte vystačit s dodávanou ne příliš kvalitní stereo hands-free soupravou, nebo si k použití vlastních sluchátek dokoupit redukci. Další možností, jak si poslechnout své oblíbené skladby jsou Bluetooth sluchátka.V telefonu také pro ukrácení dlouhé chvíle najdete devět jednoduchých a někdy i zábavných Java her, všechno to však jsou pouze časově nebo úrovňově omezená dema. Díky přítomnosti Javy a technologie Bluetooth, obojí ve verzi 2, by neměl být problém s instalací vlastních her či aplikací, opak je ovšem pravdou. Soubory si sice do telefonu přes Bluetooth bez problémů pošlete, ale málokterou Javovou aplikaci se mi podařilo zprovoznit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsungem přibalená sluchátka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač i rádio umí hrát na pozadí, na úvodní obrazovce pak vidíte minimalizovaný přehrávač se základními informacemi

Zapomenout nemůžeme ani na integrovaný 2MPx fotoaparát. Bohužel mu chybí automatické ostření, na druhou stranu nabízí možnost videozáznamu v maximálním rozlišení 320 × 240 bodů. Pokud budete fotit za dobrých světelných podmínek, dokážete z telefonu vyloudit vcelku přijatelné snímky, úměrně s ubývajícím světlem pak klesá kvalita pořízených fotek. Pohrát si také můžete s množstvím nastavení, které foto-aplikace nabízí, mezi nimiž jsounapříklad různé režimy včetně nočního, vyvážení bílé, korekce expozice nebo samospoušť. Zvuky spouště zde pak lze trvale vypnout.

Klepněte pro větší obrázek 
V zavřeném stavu je fotoaparát chráněn před poškrábáním
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí fotoaparátu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové snímky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa pořízených fotografií

O datové přenosy se postará GPRS nebo EDGE třídy 10 a Bluetooth 2.0 a na internet se podíváte díky vestavěnému prohlížeči NetFront. Podpora 3G síti bohužel chybí. Telefon je schopen provozu na všech čtyřech běžně používaných frekvencích, dovoláte se tak opravdu všude.

Soul pro masy

Vysouvací konstrukce, exkluzivní kovový vzhled připomínající legendární model Soul, přiměřená výbava a absence vážných konstrukčních či funkčních nedostatků. To jsou hlavní zbraně nového Samsung, který se bude snažit proniknout do střední třídy s doporučenou cenou těsně pod 3700 korun.

Plusy a mínusy

+ luxusní kovový vzhled
+ příznivá cena
+ FM rádio a povedený hudební přehrávač
+ GPRS a EDGE třídy 10

- chybí přisvětlovací dioda
- nepodporuje 3G
- pomalejší reakce v nabídce 

Témata článku: Samsung, , Samsung S3500, Samsung Soul, Stejné množství, Test, Sam, Samsun, Legendární model