Samsung S5230 Star: dotkněte se hvězd (test)

Samsung se rozhodl dotekový displej přiblížit i méně náročným uživatelům. A nižší cena tentokrát rozhodně není na úkor výbavy.

Díky iPhonu, který hodně zpopularizoval nový způsob ovládání, můžeme nacházet dotekové displeje na stále větším počtu telefonů. V mnoha případech ani nejsou vybaveny operačním systémem a jejich cena už dávno nemusí být pěticiferná. Samsung přichází na trh s levnou dotykovou alternativou a už ze začátku to vypadá, že se jeho Star stane hvězdou prodejních žebříčků.

Samsung S5230 Star lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři barevné varianty Samsungu Star

Klíčové vlastnosti:

  • širokoúhlý třípalcový dotykový displej s rezistivní technologií
  • uživatelské prostředí TouchWiz optimalizované pro ovládání prsty
  • třímegapixelový fotoaparát

Hlavní nedostatky:

  • chybí Wi-Fi
  • fotoaparát postrádá přisvětlení a autofocus
  • Samsung nepoužil standardizovaný microUSB konektor

Samsung S5230 Star
Samsung S5230 StarTelefon střední třídy s velkým dotykovým displejem o rozlišením WQVGA. Dorozumí se ve třech pásmech GSM, data přenáší pomocí EDGE a je vybaven prostředím TouchWiz a 3MPx fotoaparátem.rozměry a hmotnost: 104 × 53 × 12 mm, 92 g
displej: 3'', odporový TFT, 240 × 400, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 10)
konekt.: Samsung, Bluetooth (A2DP)
paměť: 50 MB, microSDHC
baterie: 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
62 %
(169. místo z 1187)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 280 Kč (koupit)

Kompaktní šikula

Ovládacích prvků na černé lesklém těle nenajdeme mnoho. Pod displejem jsou to obvyklá tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, které doplňuje klávesa pro krok zpět. Na pravou stranu umístil Samsung otvor pro poutko, spoušť fotoaparátu a praktické zamykací tlačítko (zamknutí lze nastavit i automaticky po určité době). Jediný konektor pro veškerou konektivitu najdeme na straně levé, kde zejména při připojení sluchátek kablík překáží v obsluze regulátorů hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celá záda tvoří kryt baterie s jemným vzorkem, který přitahuje otisky méně než lesklý displej. Konstrukce telefonu je dostatečně pevná, nikde nic nevrže. Pro výměnu SIM stačí sejmout tenoučký kryt, který mohl být robustnější. Pro přístup k microSDHC kartě budete muset vyjmout i 1 000mAh akumulátor, jehož výdrž se při rozumném používání pohybuje kolem tří až čtyř dnů.

Dotekový displej s třípalcovou úhlopříčkou se vyznačuje rozlišením 240 × 400 bodů a 262 tisíci barvami. I když je odporový, Samsung nemá žádné pero – prostředí se podařilo optimalizovat pro prsty velmi dobře a nijak se neliší od toho, co už jsme viděli u modelů s operačními systémy. Jako u řady dalších telefonů ze stejnojmenné stáje i zde je možnost vyzdobit úvodní obrazovku celou řadou widgetů. U Samsungu se přemýšlelo a tak Star nabídne tyto obrazovky rovnou tři, mezi nimi se přechází vodorovným přetažením prstu. V nastavení lze zvolit, které miniaplikce budou k dispozici na zleva vyjíždějící roletce. Díky dostatku prostoru na třech obrazovkách můžeme používat klidně i maximální možný počet dvanácti widgetů.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon bohužel postrádá Wi-Fi i 3G, v dané cenové relaci to ale není nic překvapivého. Podpora MassStorage a až 8GB (podle internetových fór i 16 GB) karet by byla k ničemu, kdyby jejich plnění nebylo dostatečně rychlé. Rychlost zápisu se pohybovala těsně pod 5 MB/s, čtení bylo o megabajt za sekundu rychlejší. Během připojení se telefon i dobíjí. Nepřítomnost GPS čipu dohání Samsung alespoň pomocí aplikace Google Maps, ty si ovšem řeknou o datové připojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K telefonu jsou přibalena sluchátka s příslušným konektorem, která odpovídají cenové hladině telefonu. Většině uživatelů pro občasný poslech hudby či rádia postačí, audiofilové se vybaví šikovnějším přístrojem. Škoda, že Samsung zvolil svůj konektor, datový kabel a sluchátka budete muset nosit s sebou. MicroUSB a 3,5 jack bychom viděli raději, ideálně i na jiném umístění než na levém boku.

Svižné barvičky

Nabídka telefonu je rozdělena do dvou záložek. Na první jsou umístěny běžné funkce – hovory, kontakty, zprávy, nastavení atd., druhá se skládá podobně jako úvodní obrazovka ze tří částí. Levá nese aplikace pro přístup k internetovým službám (FaceBook, YouTube, Flickr aj.), prostřední slouží pro nástroje a pravá zpřístupňuje data uživatele (hudbu, videa, obrázky, apod.).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek      

Prostředí telefonu je svižné, odezva bezproblémová. Při psaní lze využít virtuální numerické klávesnice (včetně podpory T9), nebo telefon otočit – pohybové čidlo tento pohyb pozná a klávesnice se změní na QWERTY. U editace textů jsem postrádal možnost kopírování a absenci směrového ovladače. Trefit v textu přesnou pozici se ne vždy podaří na první pokus, dámy s dlouhými nehty zde budou ve výhodě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Užitečnou funkcí je tzv. falešný hovor. V pohotovostním stavu stačí podržet regulátor hlasitosti a po uplynutí přednastaveného časového intervalu začne telefon vyzvánět. I grafika se změní jako při příchozím hovoru, po zvednutí může Star začít přehrávat předem namluvený text. Skvělá pomůcka pro únik z porady či nevydařeného rande.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dotekový displej přináší i drobné negativum v podobě práce s javovými aplikacemi. Ne u všech totiž lze vybírat položky nabídek přímo jejich stisknutím na displeji, u některých her je nutné použít virtuální šipky ve spodní části displeje. Dalším drobným zádrhelem je nutnost stahovat aplikace z internetu, z karty spustit nejdou. Používáte-li telefon hodně na hraní, Samsung S5230 asi nebude úplně ten nejideálnější přístroj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Od čočky na zádech telefonu nečekáme žádné zázraky. Při dobrých světelných podmínkách podává solidní výsledky, problémy mu činí makro (s textem si moc neporadí). Prostředí fotoaparátu se Samsung povedlo – jednotlivé volby jsou rychle po ruce, kompletní změna nastavení je dílem několika doteků, nic není potřeba lovit hluboko v nabídkách.

Ukázková fotografie:

Klepněte pro větší obrázek

Příjemné překvapení

Samsung S5230 ocení zejména mladší generace, která si ráda hraje s všemi možnými nastaveními. Výběr správných tapet, stylů nabídek, písma, typu vibrací při příchozí zprávě, intenzity vibrování jako odezvy na dotek displeje, a samozřejmě všech možných zvuků a tónů může zabrat i hodiny. Pochválit musím velmi svižnou odezvu dotekového displeje a rychlost celého systému (snad jen ten prohlížeč by mohl být rychlejší).

Při hodnocení je asi nejdůležitějším parametrem cena. Telefon se prodává za cenu kolem čtyř tisíc. Za tuto sumu nabídne elegantní vzhled, většinu obvyklých funkcí, šikovné prostředí s widgety a to vše prezentuje na přiměřeně velkém displeji. Při přímém srovnání je Samsung jen o kousek širší než oblíbená Nokia 6300. Pokud na telefonu najdete nějaký nedostatek, díky ceně na něj velmi rychle zapomenete. Samsung navíc chystá obnovený Star S5230W, který navíc dostane Wi-Fi.

Graf ceny produktu Samsung S5230 Star poskytuje server Heureka.cz

Diskuze (400) Další článek: První ukázky rastrových map pro Garminy ke stažení

Témata článku: Samsung, , Nokia 6300, Dot, Příslušný konektor, Ukázková fotografie, Rozumné používání, Jediný konektor, Test, Samsun, Kompletní změna, Sam, Oblíbená Nokia