Samsung S5600V: Preston v barvách Vodafone (minitest)

Ze všech výrobců nás Samsung nejspolehlivěji zásobuje dotekovými telefony. S5600V svou cenou zapadne do nižší střední třídy.

Pokud se vám líbí dotekové telefony, ale nechcete za ně utrácet zbytečně přemrštěné částky, nabízí vám v současnosti největší výběr Samsung. Po prvotních pokusech s modely F480 či M8800 Pixon, kterým se dalo vyčíst poněkud horší ovládání se Samsung podstatně zlepšil a jeho nové dotekové telefony reagují výborně. V minulém čísle jste měli možnost setkat se s velmi dobrým Samsungem Star, tentokrát se podíváme na jeho trochu dražšího kolegu s označením S5600 Preston. Telefony jsou si podobné možná víc než by se výrobci zamlouvalo, občasnému srovnání se proto nevyhneme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Produktové foto Samsungu S5600V

Klíčové vlastnosti:

  • kapacitní dotykový displej
  • podpora 3G včetně HSDPA
  • vestavěný polohový senzor

Hlavní nedostatky:

  • podprůměrné rozlišení displeje
  • widgety na displeji zabírají příliš mnoho místa
  • fotoaparátu chybí automatické ostření

Samsung S5600 Preston
Samsung S5600 PrestonDotykový telefon s QVGA displejem o úhlopříčce 2,8", který podporuje sítě třetí generace včetně přenosů HSDPA do rychlosti 7,2 Mb/s. Využívá prostředí TouchWiz a má 3MPx fotoaparát.rozměry a hmotnost: 103 × 55 × 13 mm, 97 g
displej: 2,8'', kapacitní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (7,2 Mb/s)
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 80 MB, microSDHC
baterie: 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
56%
hardware
77%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 4 577 Kč

Tentokrát bez odporu

Samsung Preston je telefon menších rozměrů, na testování nám dorazila černá varianta s logem Vodafone nad displejem. Mobil ovšem seženete i u konkurenčního O2, kde také mnohem pravděpodobněji využijete přítomnost rychlé 3G sítě, jejichž podporou se tento Samsung chlubí. Preston má takřka stejné rozměry jako Star, hlavní rozdíl ve vzhledu představuje způsob uspořádání tlačítek a objektiv druhé kamery nad displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na vzhledu mobilu není nic extrémně zajímavého, drobná placička má pod displejem tři ovládací tlačítka, se kterými se pracuje na jedničku. Žádný div, když mají pro sebe tolik místa. Na bocích ještě narazíte na korekci hlasitosti, spoušť fotoaparátu a zámek telefonu. Stejným tlačítkem provedete i odemknutí přístroje, nebo můžete využít funkci, kdy na displej nakreslíte zvolený znak a telefon se odemkne. Použití tlačítka je rychlejší, znak spíše efektnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na horní straně se pod krytkou nachází microUSB konektor, který slouží pro připojení k počítači a musíte přes něj připojovat i sluchátka. Pro použití paměťové karty musíte nejprve odstranit kryt i baterii. Připojení k počítači může probíhat ve třech základních režimech. Nastavit si můžete, aby se vás při každém připojení zeptal. Důležité ovšem je, že telefon ovládá Mass Storage a umí také spolupracovat se synchronizačním programem Samsung PC Studio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní plochu na telefonu zabírá displej, ten má ale trochu menší velikost i rozlišení než by se nám líbilo. V tomto ohledu dopadne lépe podstatně levnější Samsung Star. Telefony se tak liší jen použitou technologií, Samsung Preston používá moderní kapacitní řešení. Při srovnání kvality ovládání se to ale nijak neprojeví, oba telefony se ovládají dobře, výrobce musím v tomto ohledu pochválit. Telefon se dá opravdu prakticky používat, vše se ovládá pohodlně a také je dostatečně rychlé.

Jedna obrazovka nestačí

Ovládací prostředí Samsungu Preston má na starosti TouchWiz. To se používá i pro mobily s operačními systémy, tento Samsung ale nenabízí Symbian ani Windows Mobile. To mu ovšem nebrání, aby ovládání telefonu nevylepšoval několika widgety a hned trojicí úvodních obrazovek, mezi kterými přepínáte pohybem prstů do strany. Widgety jsou určitě dobrý nápad, ale přimlouval bych se za to, aby jejich velikost výrobce přizpůsobil velikosti a rozlišení displeje. U Prestonu se vám většinou stane, že se na celý displej vejde pouze jediný widget a to je trochu škoda, i když jsou k dispozici hned tři obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Softwarovými tlačítky ve spodní části displeje se dostanete do hlavní nabídky, ke kontaktům nebo klávesnici. Hlavní nabídka se nedělí do záložek jako u Samsungu Star, tentokrát se všechno vešlo na jedinou obrazovku. Celkem se jedná o dvanáct ikonek. Ne že by tento telefon měl méně funkcí, jen se některé nenacházejí v hlavním menu, ale v některé z podnabídek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkce má telefon standardní, prozkoumat je můžete v tabulce s parametry. Celkem zajímavě vypadá prohlížeč Samsung Mobile Browser, který umí prohlížení na výšku i šířku, kvalit Opery Mini ale stejně nedosahuje. Tu si můžete díky podpoře Javy klidně nainstalovat. Javová technologie má na svědomí i většinu her v mobilu, jedná se ale skoro ve všech případech pouze o demo verze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Akcelerometr využijete kromě prohlížeče ještě v galerii, kdy nakláněním telefonu můžete přepínat mezi snímky. Tady se ale telefon chová trochu nevypočitatelně. Ze zajímavějších funkcí musím zmínit ještě čtečku RSS a telefon zvládá také synchronizaci. U adresáře pro dva tisíce kontaktů se to jistě hodí.

Zajímat vás jistě bude, jak se na telefonu tvoří text. Zásadní připomínky ale v tomto ohledu nemám. Softwarová tlačítka jsou dostatečně velká, na stisk reagují zavibrováním. To se ostatně děje v celém prostředí telefonu, síla vibrací se dá nastavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimediální funkce jsou bohužel pouze standardní. Pro příjem rádia musíte mít připojena originální sluchátka, ty stejná budete muset používat i pro poslechu hudebního přehrávače. Fotoaparát má nikterak úžasné rozlišení 3,2 Mpx, vzhledem k ceně telefonu bych očekával automatické ostření.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celkové shrnutí nevyznívá pro Samsung S5600 nijak přesvědčivě. Ve srovnání s modelem Star totiž nabídne pouze jinou technologii displeje (která se ovšem ovládá stejně dobře) a rychlá data. Na další změny nenarazíte, nebo jsou negativní jako například menší rozměry a rozlišení displeje. Jak tedy ospravedlnit cenu, která je momentálně o 1 500 Kč vyšší? Samsung zbavuje ostatní výrobce práce, dělá konkurenci sám sobě. Pokud pro vás rychlá data nejsou prioritou, pořiďte si Star, ušetříte.

Diskuze (12) Další článek: Hrajeme o Nokii E71, hlasujte pro nejlepší blog

Témata článku: Samsung, , , , Samsung S5600 Preston, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Mini +, Samsun, Bar, Minitest, Pře, Sam, Voda, Podprůměrné rozlišení, Celkové shrnutí, Mini, Min,