Samsung S5610: kovová klasika s klávesnicí [recenze]

Sympaťák s kovovými kryty a spousta funkcí, které možná ani nevyužijete. Samsung ukazuje, jak by mohl vypadat návrat klasických mobilů.

Chytrý diktafon

Internetový prohlížeč NetFront 4.1 poslouží pro základní navigaci, na displeji se nejlépe zobrazují mobilní weby (tj. stránky s prefixem "m"), protože ostatní se na displeji stejně renderují do formy pro scrolování dolů, jejich obsah je tedy zpřeházený a nepřehledný. Akcelerometr chybí, takže si stránky zobrazíte pouze v režimu na výšku. Pokud budete chtít internet využívat jen občas, může se vám hodit i počítadlo přenesených dat, které je však docela umně schováno ve správci protokolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kalendář nabídne měsíční nebo týdenní zobrazení, kdy jsou barevně odlišeny pracovní dny a víkendy. Den s událostí má vyobrazen modrý trojúhelník. Celkově si do paměti uložíte na 1000 položek typu schůzka, výročí nebo událost. Samozřejmě i s možným upozorněním a opakováním. Opakovaných budíků může být nastaveno až deset. Aplikace hodiny sdružuje stopky, časovač a světový čas Poznámky o maximální délce 1000 znaků můžete odesílat v e-mailu, zprávě nebo tisknout na Bluetooth tiskárnách Samsungu. Úkoly nabízejí tři priority a odškrtnutí splnění. Díky Bluetooth messengeru můžete lokálně vést bezdrátové chaty, např. v posluchárnách nebo mezi školními lavicemi, a hlavně zadarmo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mezi položkami Aplikace narazíme na řešení Googlu, tedy odkazů na webové portály pro hledání a poštu. Google mapy chybí, ale můžete jej doinstalovat zdarma z m.google.com. Kalkulačka je pouze základní, poradí si však s prioritami i závorkami. Diktafon umí nahrávat ve formátu MP3 bez omezení délky záznamu, záleží tedy pouze na volné paměti. Nezapomnělo se ani na převodník měn nebo vzdálenou synchronizaci kontaktů, plánů, úkolů a poznámek, jen je třeba vytvořit nový profil a mít server, který připojení akceptuje. Poslední ikonou v menu je anglický výkladový slovník Collins, poslouží zejména studujícím angličtinu. Nečekaně v nabídce chybí prohlížeč dokumentů Office a PDF, se kterými jsme se u "hloupých" Samsungů doposud setkávali s železnou pravidelností.

Multimédia neurazí

Soubory můžete procházet v integrovaném správci, ale dejte si pozor. Jakmile délka jejich názvu překročí 52 znaků, nebude karta pro uživatele přístupná, až na hudební přehrávač, který přehraje úplně všechny hudební soubory. Ty se jinak dělí podle alb, interpretů a žánrů, v poslední nabídce je k dispozici seznam všech skladeb a playlistů, mimo přednastavených můžete vytvářet i své vlastní. Při přehrávání je k dispozici ekvalizér, režimy Externalizace a Zvýraznění basů zprvu nenastavíte, protože jsou aktivní jen při zapojených sluchátkách, to samé platí i o režimu 5.1. Hudbu můžete poslouchat i na dobrou noc, po zadaném časovém intervalu se vypne. FM rádio funguje opět jen se sluchátky, takže až je dokoupíte, zpřístupní se vám jedna "bonusová" funkce. Pokud se však ke sluchátkům dostanete, můžete nejen poslouchat dostupné stanice ale také nahrávat rádio ve formátu MP3 (128 kb/s, 16 kHz).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát pořizuje snímky v maximálním rozlišení 2 560 × 1 920 pixelů a natáčí MP4 videa o rozlišení 240 × 320 bodů. Fotky se vyznačují poměrně dobrou barevnou věrností a ostrostí, optice dělá problém světlá oblohy s tmavými focenými objekty, kdy přepaluje snímek. To je ale vlastní valné většině fotomobilů na trhu. Kvalita venkovních snímků roste přímo úměrně s přítomností sluníčka, ve vnitřních prostorách však stačí malý pohyb ruky a snímek je rozmazaný. Líbí se mi ostré makro snímky, u kterých můžete v šeru použít i přisvětlovací diodu. Ta totiž dokáže osvětlit scénu vzdálenou maximálně 30 cm.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Videopřehrávač své vlastní rozhraní nemá, k natočeným videím se musíte dostat přes správce souborů. Můžete je přetáčet nebo přehrávat v režimu naležato. Mezi hrami najdeme pouze tituly Try and Play, tedy většinou časově omezené demoverze. Do telefonu je možno samozřejmě doinstalovat další hry, buď z portálu Samsung Apps nebo z jiných zdrojů. V Samsung obchodu se mi však žádné podporované aplikace najít nepodařilo. Hry můžete nainstalovat i z paměťové karty, ukládat se však budou do interní paměti. Bohužel, telefon má pro Java hry vyhrazeno pouhých 4,5 MB úložného prostoru, z něhož je po spuštění dostupných zhruba 1,5 MB. Na žádné multimediální využití to tedy nevypadá, ještě když konvenčními postupy nenainstalujete aplikaci větší než 500 kB. Trochu tuto politiku nechápu, Java hry neuložíte do sdílené paměti ani na paměťovku (což např. u nahrávek z rádia nebo diktafonu jde).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Škoda kompromisů

Samsung S5610 přináší zajímavé spektrum funkcí, které může uspokojit nenáročné uživatele. Dokáže přehrávat hudbu, zpřístupnit internet (dle infrastruktury i rychlé připojení) a v neposlední řadě poslouží pro volání, zprávy a přehlednou organizaci času. To vše navíc za dostupnou cenu a v elegantním hávu, kov v nižší třídě se dnes jen tak nevidí. Žádný telefon ale není bez chyb. V nabídce chybí prohlížeč souborů Office a PDF, Java hry mají nepochopitelně omezený prostor a doručenky stále kazí celistvost konverzací.

Neodpustíme mu ani ořezané základní balení, kde mimo baterie a nabíječky nenajdete prakticky nic. Pokud vás však tyto neduhy nijak netíží, může být S5610 dobrou volbou, jak pro začátečníky, tak i pro nenáročné. Největším konkurenčním modelem mimo vlastní stáje je bezesporu Nokia C5 5MP. Ta sice přichází s operačním systémem Symbian S60 třetí edice, GPS a Nokia mapami, na druhou stranou stojí o cca 1200 Kč více. Konečný výběr tedy bude záležet na náročnosti zákazníka a jeho uživatelských preferencí.

Témata článku: Samsung, , LG S310, Nokia C5, Nokia C5 5MP, Nokia C5-03, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Chat, Samsung S5610, Klasika, Omezený prostor, Jednotlivý směr, Samsun, Sam, Příjemná cena, Tichý profil, Nový profil, Statický obrázek, Focený objekt, Bonusová funkce, Klasik, Školní lavice, Rychlá volba, Závorka, Automatický zámek