Samsung S5610: kovová klasika s klávesnicí [recenze]

Sympaťák s kovovými kryty a spousta funkcí, které možná ani nevyužijete. Samsung ukazuje, jak by mohl vypadat návrat klasických mobilů.
Kapitoly článku

Kov na těle bývá u Samsungu výsadou zejména telefonů řady Wave s operačním systémem Bada. Samsung však udělal výjimku a přináší kov i u jednoduchého telefonu nižší cenové kategorie. S5610 designem zaujme na první pohled, funkce nabídne pokrokové a v závěru nechybí ani poměrně příjemná cena. Vše vypadá velmi dobře, ale je to částečně vykoupeno daní ve formě absence doplňkového příslušenství v základním balení. Pomalu si sice zvykáme, ale není to pro zákazníka moc příjemný tah. Pro plnohodnotné používání tedy bude třeba dokoupit sluchátka, paměťovou kartu a bohužel i datový kabel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • elegantní kovové kryty
  • nízká cena
  • rychlé uživatelské rozhraní
  • dobře ovladatelná klávesnice
  • reproduktor má dobrou basovou složku, ani při maximální hlasitosti nerezonuje

Hlavní nedostatky:

  • skromný obsah základního balení
  • pro Java aplikace dostupný pouze cca 4,5MB úložný prostor
  • absence kamerky pro videohovory
  • doručenky v podobě SMS zpráv narušují textové konverzace
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Základem je kartáčovaný kov

Samsung S5610 je modelem klasické konstrukce o rozměrech 119 × 50 × 13 mm a hmotnosti 91 gramů. Váha je však ještě únosný údaj, uvážíme-li že telefon celý pokryt kovovými kryty. Když říkám kovovými, mám ti na mysli opravdové plíšky kartáčovaného kovu a ne jen pokovené plastové součásti. I díky tomu se testovaný model může pyšnit velmi dobrým konstrukčním zpracováním. Kartáčovaný kov se mi při zpocených dlaních zdál trochu kluzký, v teplých dnech ale kryt příjemně chladí, což daný problém alespoň trochu kompenzuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejdůležitější hardwarovou součástí je samozřejmě displej, Samsung to svého low-endového modelu integroval TFT LCD panel s úhlopříčkou 2,4" a QVGA rozlišením. Co se týče kvality, vidím zde zlepšení oproti předchozím testovaným modelům, avšak všech neduhů se displej nezbavil. Při bočních pohledech dochází ke korekci barev a při tmavých pozadích se v displeji odráží okolní objekty. To by šlo klidně zamaskovat vhodně zvoleným inverzních schématem, Samsung však nabízí pouze černé s barevnými doplňky. Překvapen jsem byl z poměrně dobré viditelnosti na sluníčku při maximálním nastavení jasu (celkem 5 úrovní), automatická regulace podsvětlení by se hodila, ale chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

I povrch klávesnice přišel do kontaktu s kartáčovaným kovem, což beru s povděkem, protože to na ovladatelnost nemá žádný negativní vliv. Základem ovládání proprietální nedotykové platformy Samsungu jsou dvě kontextové klávesy vykonávající úlohy odpovídajících textových popisek. Sluchátka, tentokrát odlišená zobrazeným vzorem, slouží shodně k ovládání hovorů. To, které by se v barevném světě normálně obléklo do červeného hávu, zapíná samotný telefon nebo je vás schopno vrátit zpět na pohotovostní režim. Zelený sourozenec pak zobrazuje protokoly volání a zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nesmím zapomenout ani na hlavní ovládací kurzorovou klávesu s opravdu rozměrným středem, kterým můžete bez problémů potvrzovat. Pohyb do jednotlivých směrů je jistý a přesný, navíc si pro každou světovou stranu můžete nastavit zkratku, ke které se dostanete z pohotovostního režimu. To ale platí jen v případě, že nemáte nastaven aktivní pohotovostní režim se zástupci aplikací na ploše. U toho je k dispozici jen jedna zkratka a to na svítilnu, delším podržením směrové klávesy nahoru.

Není nad starou dobrou klávesnici

Alfanumerická klávesnice plynule navazuje na ovládací prvky, žádný problém v tom však nevidím. Klávesy jsou ve čtyřech řadách s trojicí propojených tlačítek, nahmátání jednotlivých kláves po slepu tedy není možné. Časem jsem si na psaní a psalo se mi dobře a bez překlepů. Občas vytýkám přílišné přiblížení poslední řady kláves spodní hraně, avšak v tomto případě udělám výjimku, telefon neztrácí na stabilitě ani když vykláníte palec až do spodních částí. Klávesnice je bíle podsvětlena a pokud už jste nějaký obdobný Samsung používali, budete jako doma. Delším podržením hvězdičky zamknete klávesnici, delším podržením křížku aktivujete tichý profil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro zapomětlivé je nabídce připraven i automatický zámek, který se aktivuje po zhasnutí displeje. Další potřebné ovládací prvky najdeme na bocích, dvojklávesa slouží k regulaci hlasitosti, zatímco na opačném boku slouží jednotlivě umístěná klávesa jako spoušť fotoaparátu. Ačkoliv si pětimegapixelový snímač poradí s automatickým ostřením, je pouze jednopolohová, stisknutím se obraz automaticky zaostří a jakmile je hotov, je okamžitě pořízen snímek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Na horní hraně dále najdeme 3,5mm konektor typu Jack pro připojení sluchátek a posuvný šuplíček, který brání vniknutí nečistot do systémového konektoru microUSB. Na zadní straně najdeme mimo čočky fotoaparátu a LED přisvětlení i hlavní reproduktor. Ten se může pochlubit velmi dobrou basovou složkou a také tím, že ani při maximální hlasitosti, která už mému uchu byla docela nepříjemná, se nepřenáší zvukové vibrace na šasi a tedy telefon nerezonuje. Měla by to být vlastnost, kterou individuálně nebude chválit, přesto se často setkávám s modely, které nebyly primárně vyvíjeny pro vyzvánění s maximální hlasitostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní kryt, ač to tak na první pohled nevypadá, se sundává úplně celý. Pod skořápkou se tísní slot pro SIM kartu a 1 000mAh akumulátor, výdrž se při testování pohybovala okolo čtyřech dní bez používání multimédií. Přímo za běhu můžete vyměňovat paměťové karty microSD. Otestoval jsem funkčnost s 16GB microSDHC a telefon si s ní bez problémů poradil.

Témata článku: Samsung, , LG S310, Nokia C5, Nokia C5 5MP, Nokia C5-03, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Chat, Samsung S5610, Nový profil, Příjemná cena, Automatický zámek, Rychlá volba, Statický obrázek, Kovová klasika, Sam, Jednotlivý směr, Kovo, Nastavit datum, Závorka, Omezený prostor, Boční klávesa, Focený objekt, Lavice, Tichý profil