Samsung S8300: našlapaná stylovka pro rok 2009

Elegantní design, odolný povrch, 8Mpx fotoaparát, dotykový AMOLED displej. Samsung S8300 míří vysoko.

Samsung chystá do nového roku velké věci. Jeho model U900 Soul, kterému zasvětil velkou část propagačních kampaní v roce 2008, už začíná pomalu zastarávat a je čas představit jeho nástupce. Ten bude v trendu poslední doby vybaven dotykovým displejem, ale pro konzervativnější uživatele si uchová i klasickou mechanickou číselnou klávesnici. Vysouvací Samsung S8300 tak bude ideální přestupní stanicí, jak naučit zákazníky pracovat s dotykovým ovládáním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tvary připravovaného Samsungu S8300 jsou opravdu elegantní (zdroj: DailyMobile.se)

Co do velikosti a konstrukce bude S8300 navazovat na svého předchůdce. Proti Soulu ale vystřídá povrch z kartáčovaného kovu duralem, který má být odolnější proti poškrábání, speciální matová vrstva navíc minimalizuje další velký nešvar současných mobilů – náchylnost k ulpívání otisků. S8300 si zachová linii, jeho tloušťka bude činit pouhých 12,8 mm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung S8300 zatím nebyl oficiálně představen, takže ještě nemá ani žádný alias (zdroj: DailyMobile.se)

Dotykový AMOLED displej s úhlopříčkou 2,8“ a rozlišením širokoúhlého QVGA (240 × 400 pixelů) zobrazí 16 milionů barev. Prostředí telefonu bude opět uzpůsobeno pro ovládání prstem, S8300 dostane opět efektní animovanou grafiku s nastavitelnými widgety. Zatím nevíme, zda bude displej kapacitní, jako například u pětimegapixelového Samsungu F480 (a ovládat tedy půjde výhradně prstem), nebo rezistivní technologie, kterou Samsung použil i 8Mpx fotomobilu Pixon (a jde tedy ovládat i stylusem a jinými předměty). Vzhledem ke stylovému zaměření přístroje se ale kloníme spíš k první variantě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí s widgety známe už z Pixonu nebo Samsungu F480 Tocco (zdroj: DailyMobile.se)

Zásadním skokem proti Soulu bude osazení 8Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením a diodovým bleskem. I když by Samsung S8300 neměl být vybaven otevřeným operačním systémem, nemine ho modul GPS, díky kterému bude možné využívat například geotaggingu při pořizování fotografií. Multimédia doplní hudební přehrávač, FM rádio s RDS a 60 MB vnitřní paměti. Tu bude možné rozšířit kartami microSD. Konektivitu zajistí Bluetooth 2.1 a USB. S8300 bude podporovat i sítě třetí generace včetně datových přenosů HSDPA s rychlostí stahování až 7,2 Mbit/s. K úplné výbavě tak bude novému Samsungu scházet pouze Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsuvná část je ze zadní strany opatřena efektním vzorkováním, vévodí jí 8Mpx fotoaparát (zdroj: DailyMobile.se)

Samsung zatím svůj nový model oficiálně nepředstavil, očekává se, že tak učiní v únoru na Světovém mobilním kongresu 2009 v Barceloně. Do prodeje by se potom mohl dostat v průběhu března. Prozatím není známa ani cena přístroje. Odhadujeme, že nedotovaný Samsung S8300 by se mohl prodávat za 11 až 12 tisíc korun.

Diskuze (27) Další článek: Silvestr a Nový rok: operátorské hody

Témata článku: Samsung, , Pro +, Styl, Samsun, Sam, Propagační kampaň, Rok